Plan: | Schaarsestraat ongenummerd te Bergharen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0296.BGBSCHAARSESTR-DFBP |
In deze paragraaf wordt een korte toelichting gegeven op de inhoud van de bestemmingen in dit bestemmingsplan.
Agrarisch
In dit bestemmingsplan worden tot agrarische bedrijvigheid gerekend:
Activiteiten die zijn gericht op het voortbrengen van dierlijke of plantaardige producten door middel van het telen van gewassen en/of het houden van landbouwdieren. Hieronder vallen ook een productiegerichte paardenhouderij, boomteelt en sierteelt. Gebouwen mogen
uitsluitend binnen het bouwvlak worden opgericht.
Het agrarisch bouwvlak is toegekend omdat sprake is van een volwaardig agrarisch bedrijf. Een exacte ondergrens voor de minimale omvang van een agrarisch bedrijf om in aanmerking te komen voor een bouwvlak is niet te geven. Voor de gemeente Wijchen is bij de toekenning van een agrarisch bouwvlak vastgehouden aan navolgende richtlijnen:
aan agrarische locaties met een bedrijfsomvang 20 NGE (volgens CBS ondergrens voor een reƫel agrarisch bedrijf);
Voor appels en peren hanteert het Landbouw Economisch instituut (LEI) een norm van respectievelijk 5,28 en 7,96 NGE per hectare. Het toekomstige bedrijf heeft op basis van de oppervlakte fruitopstand een omvang van 22 NGE. De berekening is bijgevoegd als bijlage. De koel- en sorteeractiviteiten die initiatiefnemer verricht voor de beide andere bedrijven in de VOF zijn hierin niet meegenomen. De omvang van deze activiteiten wordt geschat op 15 NGE. De totale bedrijfsomvang van het bedrijf is dan circa 37 NGE, ofwel 1,5 VAK. Hieruit volgt dat sprake is van een volwaardig fruitteeltbedrijf. Voor een volwaardig bedrijf is 1,5 ha bouwperceel toegekend.
Omvang bedrijfswoning
De gemeente Wijchen wenst de maximale bij recht toegestane inhoudsmaat van bedrijfswoning 800 m3. Voor verdere uitbreiding van de maximale inhoudsmaat wordt een afwijkingsmogelijkheid opgenomen tot vergroting van de maximale inhoudsmaat van de woning tot 1.000 m3. Voorwaarde voor afwijking is ondermeer dat vooroverleg met de welstandscommissie plaats vindt.
Huisvesting seizoensarbeiders
In het bestemmingsplan is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om te voorzien in de behoefte aan inpandige huisvesting van tijdelijke werknemers voor de ter plaatse uitgeoefende agrarische bedrijfsactiviteit tijdens de piekperioden van een bedrijf, voor maximaal 6 maanden per jaar. Huisvesting dient plaats te vinden tussen 1 maart en 30 november. Daarnaast dient te worden voorzien in een centrale faciliteitenruimte en het betreft uitsluitend de huisvesting van werknemers ten behoeve van het bedrijf ter plaatse voor maximaal 20 werknemers per bedrijf. Indien inpandige huisvesting ter plekke niet mogelijk is, wordt tevens huisvesting van seizoensarbeiders toegestaan in tijdelijke units of caravans op het terrein. Deze units dienen buiten de seizoensperiode weer verwijderd te worden.