direct naar inhoud van 4.2 Provinciaal niveau
Plan: Elzendweg 12, Bergharen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0296.BGBELZENDWEG-DFBP

4.2 Provinciaal niveau

Het provinciale ruimtelijk beleid is vastgelegd in de nota's:

  • Streekplan Gelderland 2005;
  • Ruimtelijke Verordening Gelderland.

Daarnaast is het Waterplan Gelderland 2010-2015 van toepassing.

Het plan wordt aan deze documenten getoetst.

4.2.1 Streekplan Gelderland 2005

Op 29 juni 2005 is het Streekplan Gelderland 2005 vastgesteld. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan de status van structuurvisie gekregen. Het beleid is derhalve van kracht gebleven.

De provincie ziet in wonen een geschikte vorm van (her)gebruik van vrijgekomen gebouwen in het buitengebied. Daarbij moet worden uitgegaan van een reductie van tenminste 50% van de bebouwing (alle opstallen, exclusief de bedrijfswoning) per bestemmingswijziging. Het resterend oppervlak aan gebouwen kan worden hergebruikt voor wonen. De gebouwen die niet voor wonen en bijgebouwen worden hergebruikt, dienen te worden gesloopt. Als hergebruik van de aanwezige gebouwen voor wonen niet mogelijk is, kan na sloop van alle bedrijfsgebouwen vervangende nieuwbouw plaatsvinden in de vorm van meerdere wooneenheden in één gebouw, met een omvang van maximaal 50% van de gesloopte bebouwing.

Analyse
Het plan voorziet in de bouw van één nieuw woongebouw met twee woningen. De totale bebouwde oppervlakte (inclusief bijgebouwen) bedraagt 410 m². Er wordt 1000 m² voormalige agrarische bedrijfsopstallen gesloopt, waarmee de reductie ten minste 50% bedraagt. De bestaande opstallen zijn niet geschikt voor hergebruik voor wonen.

Conclusie
Het plan past in c.q. is niet in strijd met het Streekplan Gelderland 2005.

4.2.2 Ruimtelijke Verordening Gelderland

Op 1 maart 2011 is de Ruimtelijke Verordening Gelderland (hierna: Verordening) in werking getreden. De Verordening stelt regels aan de inhoud van ruimtelijke plannen voor die aspecten waar provinciale of nationale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken.

Op basis van het bepaalde in artikel 2, lid 2 van de Verordening is het slechts toegestaan nieuwe bebouwing ten behoeve van wonen op te richten binnen de in dat lid genoemde gebieden. Het plangebied maakt geen deel uit van deze gebieden.

Op basis van artikel 2, lid 3, onder b van de Verordening kan, in afwijking van het bepaalde in artikel 2, lid 2, nieuwe bebouwing ten behoeve van wonen worden toegestaan in geval van functieverandering naar een niet-agrarische functie, mits:

  • 1. sprake is van vervanging van bestaande bebouwing, met inbegrip van bouwwerken ten behoeve van glastuinbouw, door nieuwe bebouwing welke leidt tot een substantiële vermindering van het bebouwde oppervlak, en;
  • 2. gelegen buiten de concentratiegebieden glastuinbouw en de regionale clusters glastuinbouw, en;
  • 3. sprake is van een landschappelijke inpassing.

Analyse
Zoals in paragraaf 4.2.1 vermeld leidt het plan tot een substantiële afname van de bebouwing in het gebied. Het plangebied ligt buiten de genoemde glastuinbouwgebieden. In paragraaf 3.3 is de wijze van landschappelijke inpassing opgenomen. Hiermee wordt voldaan aan alle voorwaarden voor de nieuwbouw van de woningen.

Conclusie
Het plan is niet in strijd met de Ruimtelijke Verordening Gelderland.

4.2.3 Waterplan Gelderland 2010-2015

Op 11 november 2009 is het Waterplan Gelderland 2010-2015 vastgesteld. In het waterplan zijn de hoofdlijnen van het provinciale waterbeleid beschreven.

Het waterplan bevat een functiekaart waarop is aangegeven welke functie leidend is voor het beheer en de inrichting van het watersysteem. Het plangebied ligt binnen een 'beschermingszone natte landnatuur'. Binnen deze zone geldt een 'stand still'-beginsel in geval van ruimtelijke ontwikkelingen die nadelig van invloed zijn op de natuurdoelen ter plaatse. Dit betekent dat als gevolg van de ontwikkelingen geen achteruitgang mag plaatsvinden.

Analyse
Voorliggend bestemmingsplan omvat het toevoegen van 410 m² bebouwing, hetgeen op zichzelf een nadelig effect heeft op de waterhuishouding. Toch kan aan het 'stand still'-beginsel worden voldaan, omdat de sloop van 1000 m² voormalige agrarische bedrijfsgebouwen op het aangrenzende perceel voorwaarde is voor de bouw van de nieuwe woningen, en omdat het hemelwater ter plaatse wordt geïnfiltreerd. Het plan heeft per saldo een positief effect op de waterhuishouding en daarmee tevens op de natte landnatuur.

Conclusie
Het plan voldoet aan het beleid in het Waterplan Gelderland 2010-2015.

4.2.4 Overig provinciaal beleid

Het overige provinciale beleid is niet specifiek van toepassing op onderhavig plan.