Plan: | Alverna, Veenseweg 17 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0296.ALVVEENSEWEG17-DFBP |
De Nota Ruimte is een strategische nota op hoofdlijnen, waarin het nationaal ruimtelijk beleid is ondergebracht. Met de inwerkingtreding van de nota zijn de Vierde Nota over de Ruimtelijke Ordening
Extra en het Structuurschema Groene Ruimte vervallen. In de nota wordt het nationaal ruimtelijk beleid vastgelegd tot 2020 met een doorkijk tot 2030. In het rijksbeleid is aangegeven dat het de verantwoordelijkheid van provincies en (samenwerkende) gemeenten is om het beleid met betrekking tot steden, dorpen en bereikbaarheid integraal en concreet gestalte te geven.
Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Met deze nieuwe wet wordt gestreefd naar een samenhangend pakket van regels voor de ruimtelijke ordening. De wet biedt een nieuw stelsel om beleid voor een duurzame leefomgeving mogelijk te maken en te normeren. De nieuwe Wro draagt bij aan vereenvoudiging en versnelling van procedures en beroepsprocedures. Ten aanzien van bestemmingsplannen geldt met het nieuwe regime nu onder meer dat deze verplicht gesteld zijn voor het gehele gemeentelijke grondgebied en de bestemmingsplanprocedure is verkort tot ongeveer 22 tot 24 weken. In het stelsel van de nieuwe Wro is de digitalisering en elektronische beschikbaarstelling van nagenoeg alle planologische visies, plannen, besluiten, verordeningen en algemene maatregelen van bestuur verplicht. De ministeriële Regeling standaarden ruimtelijke ordening is op 1 juli 2009 van kracht geworden.
Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepaling omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden.
Hiermee zet het ministerie van VROM een belangrijke stap om de regeldruk voor bedrijven en burgers te verminderen. 26 vergunningen die de fysieke leefomgeving betreffen zijn samengevoegd tot één omgevingsvergunning.
De samenvoeging maakt een doelmatige manier van werken mogelijk door een integrale vergunningverlening en handhaving. In de omgevingsvergunning worden de verschillende toestemmingen voor locatiegebonden activiteiten geïntegreerd, waarbij sprake zal zijn van een samenloop met andere locatiegebonden activiteiten die gevolgen hebben voor de fysieke leefomgeving, zoals een bouwvergunning, kapvergunning, milieuvergunning, monumentenvergunning, reclamevergunning, et cetera.
De invoering van de Wabo zal ook gevolgen hebben voor de inhoud van bestemmingsplannen en andere ruimtelijke planvormen en dan in het bijzonder voor de planregels. De reden hiervan ligt in de verschillende Algemene maatregelen van Bestuur (AmvB), zoals het Besluit omgevingsrecht (Bor) en de Ministeriële regeling omgevingsrecht (Mor), de wijziging van de begrippen en het vervallen van bijvoorbeeld artikel 7.10 Wro.