direct naar inhoud van Artikel 3 Recreatie - Dagrecreatie
Plan: Jachthaven Batenburg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0296.0461BATjachthaven-VSG1

Artikel 3 Recreatie - Dagrecreatie

3.1 Bestemmingsomschrijving
3.1.1 Algemene bestemmingsomschrijving

De voor 'Recreatie - Dagrecreatie' aangewezen gronden zijn, naast extensieve vormen van dagrecreatie, bestemd voor:

  • a. een jachthaven;
  • b. parkeervoorzieningen;
  • c. paden;
  • d. recreatiestrandje;
  • e. water waaronder vaarwater ten behoeve van de beroeps- en recreatievaart;
  • f. behoud en ontwikkeling van natuurwaarden;
  • g. de instandhouding van de belangen van de buiten het plangebied gelegen bestaande molen als werktuig en beeldbepalend element;
  • h. behoud, beheer en herstel van de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het beschermde stadsgezicht van Batenburg, voor zover gronden zijn gelegen binnen het gebied behorende tot het beschermde stadsgezicht;

één en ander met bijbehorende bouwwerken en voorzieningen en overeenkomstig de in 3.1.2 opgenomen nadere detaillering van de bestemmingsomschrijving.

3.1.2 Nadere detaillering van de bestemmingsomschrijving

Voor deze bestemming gelden de volgende regels:

a Jachthaven

De jachthaven is uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'jachthaven'. In afwijking van de dagrecreatieve functie zijn overnachtingen van watersporters op hun vaartuig toegestaan als onderdeel van de watersportrecreatie.

b Parkeren

Parkeren ten behoeve van dagrecreatieve voorzieningen zijn toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'parkeerterrein' met een maximum aantal van 20. De parkeerplaatsen worden gerealiseerd in een halfverharding.

c Beschermd stadsgezicht

De gronden welke zijn aangeduid met 'cultuurhistorische waarden' zijn onderdeel van het beschermd stadsgezicht ter bescherming en het behoud van de historische ruimtelijke structuur en waarden zoals die zijn vastgelegd in de beschikking van de ministers van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 12 juli 1967.

Toetsing van bouw-, sloop- en/of aanlegvergunningen die betrekking hebben op het beschermd stadsgezicht vindt plaats op basis van de gemeentelijke monumentenverordening.

d Molenbiotoop

Ter plaatse van de aanduiding 'vrijwaringszone molenbiotoop' mogen geen bouwwerken worden opgericht die het belang van de buiten het plangebied gelegen bestaande molen als werktuig en beeldbepalend element kunnen schaden.

e Recreatiestrandje

Een recreatiestrandje voor dagrecreatief gebruik is toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'recreatiestrand'.

3.2 Bouwregels
3.2.1 Algemeen

Op de binnen deze bestemming gelegen gronden zijn uitsluitend toegestaan bouwwerken geen gebouw zijnde die ten dienste staan van deze bestemming, zoals kaden, keermuren, aanlegsteigers, steigerpalen alsmede voorzieningen ter regulering van de scheep- en recreatievaart e.d.

3.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde

Voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gelden de volgende bouwregels:

  • a. de hoogte van erfafscheidingen en hekwerken mag niet meer bedragen dan 2 m, gemeten van het aansluitende afgewerkte terrein;
  • b. de hoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde mag niet meer bedragen dan 4m;
  • c. in afwijking van het bepaalde onder a. mag de bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouw zijnde binnen de aanduiding 'jachthaven' niet meer bedragen dan 10 m.
3.3 Specifieke gebruiksregels
3.3.1 Strijdig gebruik

Onder gebruik in strijd met de bestemming als bedoeld in artikel 7.10 Wet ruimtelijke ordening wordt in elk geval begrepen:

  • a. het gebruik van gronden als opslag-, stort- en/ of lozingsplaats van al dan niet aan het gebruik onttrokken goederen, grond, stoffen en materialen, behoudens voor zover zulks noodzakelijk is voor het op de bestemming gerichte gebruik van de grond;
  • b. het gebruik van gronden voor een seksinrichting;
  • c. het gebruik van gronden voor lawaaisporten.