direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingen
Plan: De Kroon, Wilp 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.8113-VS00

6.3 Bestemmingen

6.3.1 Horeca

De bestemming 'Horeca' is gebruikt voor het gedeelte van het plangebied waar de bebouwing is gelegen en een deel van het achterliggende terrein. Gebouwen mogen uitsluitend binnen de bouwvlakken worden opgericht.

Binnen de gemeente Voorst worden vier categorieën van horecafuncties onderscheiden, waarvan de eerste twee categorieën in dit plan zijn toegestaan, aangevuld met 'café' en 'bar' uit categorie 3 van de Staat van Horeca-activiteiten:

  • 1. Categorie 1: hier vindt de bereiding van etenswaren plaats voor consumptie ter plaatse. Voorbeelden zijn bistro, koffie-/theehuis, ijssalon, lunchroom, hotel.
  • 2. Categorie 2: hier vindt de bereiding van etenswaren plaats, al dan niet voor consumptie ter plaatse. Voorbeelden zijn een restaurant met bezorg- en/of afhaalfunctie, snackbar, shoarmazaak, automatiek, cafetaria, fastfood restaurant.
  • 3. Categorie 3: deze horecabedrijven verstrekken hoofdzakelijk dranken. Voorbeelden zijn een café, bar, bierhuis, zaalverhuur.
  • 4. Categorie 4: deze horecabedrijven geven hoofdzakelijk gelegenheid tot dansen en het ten gehore brengen van muziek. Voorbeelden zijn een discotheek, bar-dancing, partycentrum, nachtclub.

Binnen het bestaande pand mag een bedrijfswoning gerealiseerd worden (aangegeven met de functieaanduiding 'bedrijfswoning').

Binnen de bestemming 'Horeca' mogen binen de bouwvlakken overige gebouwen worden gebouwd. In de bedrijfswoning is het mogelijk een bed & breakfast te beginnen. Hiervoor mogen maximaal 3 kamers worden gebruikt en maximaal 8 personen mogen er de nacht doorbrengen. Daarnaast is het mogelijk een beroep en/of bedrijf aan huis uit te oefenen in de bedrijfswoning tot een maximum oppervlakte van 50 m2. Hiervoor mag maximaal 40% van de vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en 100% van de oppervlakte van de overige gebouwen worden gebruikt. Ook dient te worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • er mag geen sprake zijn van belemmeringen voor omliggende functies;
  • er mag geen nadelige invloed worden uitgeoefend op de normale afwikkeling van het verkeer;
  • er dient in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein te worden voorzien;
  • er mag geen sprake zijn van detailhandel, uitgezonderd internetverkoop;
  • het beroep en/of het bedrijf mogen uitsluitend door de bewoner(s) worden uitgeoefend;
  • de uitoefening van een aan huis verbonden bedrijf is uitsluitend toegestaan als het een bedrijf is dat is opgenomen in categorie A van de in de bijlage bij de regels opgenomen Staat van Bedrijfsactiviteiten;
  • opslag ten behoeve van het aan huis gebonden beroep en/of bedrijf valt ook binnen het toegestane aantal vierkante meters.

6.3.2 Groen

Het structurele groen heeft de bestemming 'Groen' gekregen. Het gaat om gebieden die voor lange termijn groen dienen te blijven.

6.3.3 Tuin

Gelet op de waarde van open gebieden tussen de bebouwing, is in dit plan de bestemming 'Tuin' opgenomen om te voorkomen dat deze open ruimtes worden dichtgebouwd.

6.3.4 Waarde - Cultuurhistorie

Voor het plangebied is de dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' opgenomen. Deze dubbelbestemming dient ter bescherming van de aanwezige cultuurhistorische waarden. In de regels is voor dit gebied een verbod op onder andere het slopen van gebouwen en het vellen of rooien van bomen opgenomen.

6.3.5 Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming dient ter bescherming van de primaire waterkeringsfunctie van de Wilpse Dijk. In dat kader zijn beperkingen opgelegd ten aanzien van het bouwen binnen deze dubbelbestemming. Er mogen alleen andere bouwwerken worden gebouwd in relatie tot de primaire waterkeringsfunctie van de dijk. Tevens is een omgevingsvergunningenstelsel van kracht.