direct naar inhoud van 5.4 Flora en fauna
Plan: De Kroon, Wilp 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.8113-VS00

5.4 Flora en fauna

Gemeenten hebben de verplichting natuurwaarden te beschermen. Bij nieuwe ontwikkelingen moet rekening gehouden worden met beschermde soorten en beschermde gebieden. Het gaat om soorten die beschermd zijn onder de Flora- en faunawet en gebieden die beschermd zijn op grond van de Natuurbeschermingswet en de planhiërarchie van de Wet ruimtelijke ordening (beschermde natuurmonumenten, gebieden met de status van Ecologische Hoofdstructuur). Nieuwe ontwikkelingen mogen de kwaliteit van de natuurlijke habitats en de habitats van soorten in principe niet verslechteren of verstoren, tenzij een vergunning kan worden verkregen.

Natuurbeschermingswet

De Natuurbeschermingswet regelt de bescherming van gebieden die in het kader van de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn beschermd moeten worden. Natura 2000 is het samenhangende Europese ecologische netwerk bestaande uit de gebieden die zijn aangewezen onder de Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn. Dit netwerk moet de betrokken natuurlijke habitattypen, habitats van soorten en de leefgebieden van vogels in een gunstige staat van instandhouding behouden of, in voorkomend geval, herstellen. Voor beschermde Natura 2000-gebieden geldt dat er door projecten en handelingen geen verslechtering van de kwaliteit van de habitats of een verstorend effect op de soorten waarvoor het gebied is aangewezen, mag optreden. Als er wel mogelijke negatieve gevolgen mogelijk zijn, is de activiteit niet toegestaan, tenzij er na de habitattoets een vergunning verleend kan worden.

Het meest nabijgelegen Natura 2000-gebied is 'Uiterwaarden IJssel'. De mogelijke nadelige gevolgen van het plan voor deze gebieden is aan de orde gesteld in de quickscan flora & fauna, die is uitgevoerd voorafgaand aan de vaststelling van het geldend bestemmingsplan 'De Kroon, Wilp' uit 2012. De quickscan is in Bijlage 3 van deze toelichting opgenomen.

Beschermde natuurmonumenten en EHS

De beschermde natuurmonumenten en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) zijn vastgelegd in het provinciale ruimtelijk beleid. In de directe omgeving van het plangebied liggen geen beschermde natuurmonumenten en ook geen gebieden die onderdeel uitmaken van de EHS.

Flora- en faunawet

Op grond van de Flora- en faunawet is het verboden beschermde inheemse planten op enigerlei wijze van hun groeiplaats te verwijderen, een beschermde diersoort opzettelijk te verontrusten en/of nesten, holen of andere vaste rust- en verblijfplaatsen van deze dieren te verstoren, tenzij daarvoor een ontheffing is verkregen van het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie.

In het kader van het bestemmingsplan 'De Kroon, Wilp' uit 2012 is onderzocht in hoeverre uitvoering van het betreffende plan nadelige gevolgen had voor de beschermde flora en fauna. De conclusie luidde onder meer dat de plannen die op grond van dat bestemmingsplan mogelijk konden worden gemaakt, geen significant negatief effect hadden op de wezenlijke kenmerken en waarden van het nabijgelegen Natura 2000-gebied 'Uiterwaarden IJssel'. Wel waren de volgende voorwaarden aan de uitvoering gekoppeld: de rooi- en sloopwerkzaamheden dienen buiten het seizoen plaats te vinden en er dient onderzocht te worden of er in de (destijds) te slopen gebouwen vleermuizen aanwezig zijn. Onderzoek heeft reeds eind 2011 plaatsgevonden. Op grond hiervan werd geconcludeerd dat het plangebied en directe omgeving worden gebruikt om te foerageren, maar dat de beoogde ontwikkelingen die op grond van het geldende plan worden mogelijk gemaakt, geen gevolgen hebben voor het foerageren. Het nader onderzoek naar vleermuizen is in Bijlage 4 opgenomen.

Tot slot geldt de algemene zorgplicht vanuit de Flora- en faunawet. Dit betekent dat bij de uitvoering van werkzaamheden voldoende zorg in acht moet worden gehouden ten opzichte van de aanwezige planten en dieren. Dieren moeten de gelegenheid hebben om uit te wijken en mogen niet opzettelijk worden gedood.