direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: De Kroon, Wilp 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.8113-VS00

3.5 Gemeentelijk beleid

Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst

De Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst (2005) geeft op hoofdlijnen het ruimtelijk kader van de gemeente Voorst tot 2030 weer. Dit kader geeft de bestaande ambities weer ten aanzien van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling en is daarmee een handvat voor onder meer nieuwe bestemmingsplannen.

Het plangebied ligt in de kern Wilp. Voor de vier grote kernen waar Wilp toe behoort, wordt ingezet op het behoud van een volledig pakket aan basisvoorzieningen. Een horecavoorziening past binnen deze doelstellingen. Nadere uitwerking van het beleid heeft plaatsgevonden in dorpsvisies voor de verschillende kernen.

Dorpsvisie Wilp

Doel van de Dorpsvisie Wilp (2007) is het geven van een visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen van het dorp 2030. De ontwikkeling van woongebieden en de leefbaarheid staan daarin centraal. Naast wonen is er dan ook aandacht voor ontwikkelingen op het terrein van werken, voorzieningen en verkeer. Net als in de Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst is het handhaven van een zeker basisniveau van voorzieningen inzet van het beleid.

In de dorpsvisie wordt speciale aandacht besteed aan 'Locatie de Kroon', zoals het plangebied en een deel van de directe omgeving daarvan bekend staat. Hier wordt een uitbreiding van recreatieve activiteiten en voorzieningen gedacht zoals een bed & breakfast of een hotel. In de dorpsvisie staat: "Deze locatie in het historische hart van het dorp in de directe nabijheid van de kerk, is echter een bijzondere. Aan de ontwikkeling van deze locatie worden de volgende randvoorwaarden gesteld:

  • het streefbeeld is een historische bebouwingsopzet met (groene) open ruimte rondom de kerk met aan de oostzijde bebouwing in de oksels van de dijk (zoals pastorie). Aan de westzijde staat de bebouwing als een poort aan weerszijden van de kerk. Geschetst streefbeeld leidt tot twee mogelijke opties:
    • 1. behoud bestaande hoofdgebouw en daar inzetten op het maximaliseren van de gebruiksmogelijkheden;
    • 2. verwijderen huidige hoofdgebouw en vervangen door nieuwbouw in oksel dijk ten zuiden van Weerdseweg. Dit levert open (groene) ruimte direct ten zuiden van de kerk op.
  • aanvullend geldt dat aan- en uitbouwen en bijgebouwen kunnen worden vernieuwd of vervangen ten behoeve van nieuwe functies, mits aansluitend bij streefbeeld; vernieuwingen of uitbreidingen van hoge architectonische kwaliteit; landschappelijke inpassing van gebouwcomplex richting de dijk.

 

Bestemmingsplan Wilp 2010

In het bestemmingsplan 'Wilp 2010' wordt de optie van vervanging van het hoofdgebouw door nieuwbouw echter uitgesloten en behoort uitsluitend behoud van het oorspronkelijke horecapand tot de mogelijkheden. Het bestemmingsplan 'Wilp 2010' is voornamelijk een beherend en slechts in beperkte mate een ontwikkelend plan. In het bestemmingsplan 'Wilp 2010' is voor café-restaurant De Kroon de mogelijkheid opgenomen voor de ontwikkeling van een verblijfsrecreatieve functie.

Het dorp Wilp herbergt belangwekkende cultuurhistorische waarden, met name in het gebied rondom de kerk. In het bestemmingsplan 'Wilp 2010' is dan ook voor dit gebied een speciale beschermingszone ingesteld ten behoeve van de bescherming van cultuurhistorische waarden. In onderhavig bestemmingsplan is deze beschermingszone voor het plangebied opnieuw opgenomen in de vorm van een dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie'.

Conclusie

De in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakte ontwikkeling van een deel van de locatie die bekend staat als 'De Kroon', past binnen de gemeentelijke beleidskaders.