Plan: | H.W. Iordensweg 94-98 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.8106-VS00 |
Het beschreven beleid is vertaald in bestemmingsregels. Hiervoor is aansluiting gezocht bij de regels zoals die in het (concept) voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied zijn opgenomen, ten behoeve van een eenduidige aanpak. De volgende bestemmingsplannen worden in het plan onderscheiden:
Agrarisch
De bestemming agrarisch betreft gronden voor de uitoefening van een agrarisch bedrijf en hobbymatig agrarisch gebruik. Recreatief medegebruik is toegestaan. Binnen de bestemming bestaan enkel bouwmogelijkheden voor andere bouwwerken.
Bedrijf
De bestemming Bedrijf is toegekend aan de locatie van het bouwbedrijf. Voor de bestemming is gebruik gemaakt van een zogenaamde Staat van Bedrijfsactiviteiten (milieucategorieën). In zijn algemeenheid worden bedrijfsactiviteiten in categorie 1 en 2 van de standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan, die als bijlage bij de regels is opgenomen. De bestaande bedrijfsactiviteiten uit een hogere categorie, in dit geval die van het bouwbedrijf, worden specifiek bestemd. Dit betekent dat na eventuele bedrijfsbeëeindiging uitsluitend een soortgelijk bedrijf is toegestaan of een bedrijf uit categorie 1 of 2 van de standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten.
De maximaal toegestane oppervlakte bedrijfsgebouwen is in de regels opgenomen. Bij het bedrijf is één bedrijfswoning toegestaan, met een maximum inhoudsmaat van 750 m3, inclusief aan- en uitbouwen en bijgebouwen. Conform huidige standaarden binnen de gemeente Voorst bestaat de mogelijkheid tot aanbieden van bed & breakfast binnen de bedrijfswoning en de uitoefening van aan huis verbonden beroepen. Met algemene afwijkingsregels kan onder voorwaarden worden afgeweken van aangegeven maatvoering (uitgezonderd oppervlakte bebouwing en inhoud van de bedrijfswoning), voor het oprichten van een windturbine en/of een antennemast en kan mantelzorg worden geboden.
Natuur
Ter plekke van de te realiseren poel met bosje is de bestemming Natuur opgenomen. Aan deze gronden kunnen belangrijke natuur en landschapskenmerken worden toegekend. De bestemmingsregeling is er dan ook op gericht om deze waarden te ontwikkelen, te handhaven en te versterken. Voor handhaving van deze waarden is een omgevingsvergunningplicht in het artikel opgenomen.
Waarde - Archeologie (1 en 2)
Om archeologisch waardevolle gebieden veilig te stellen, gelden op deze gronden beperkingen ten aanzien van het bouwen voor de met deze bestemming samenvallende bestemmingen. Bouwen is uitsluitend toegestaan indien uit onderzoek blijkt dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn of dat de waarden voldoende worden veiliggesteld. Daarnaast geldt een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerk zijnde, of van bepaalde werkzaamheden. De regeling is niet van toepassing op bestaande bouwwerken voor zover ingeval van herbouw gebruik wordt gemaakt van bestaande fundamenten. Ook het realiseren van de met dit bestemmingsplan beoogde uitbreiding en uitvoering van het bij dit plan opgenomen landschapsplan, zijn hiervan uitgezonderd. In overige gevallen geldt per archeologische dubbelbestemming een specifieke regeling. Deze regeling is van toepassing op het oprichten van nieuwe bebouwing groter dan een bepaald oppervlak en lager dan een bepaalde diepte. Een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, is niet noodzakelijk voor werken en werkzaamheden die betrekking hebben op normaal beheer en onderhoud overeenkomstig de toegekende bestemming.
Waarde - Landschap - Kampontginningen
Voor elke zone uit het landschapsontwikkelingsplan (LOP) geldt in de nieuwe plansystematiek een dubbelbestemming. In dit geval ligt het plangebied in de zone Kampontginningen. In de bestemmingsomschrijving zijn de aanwezige landschappelijke waarden omschreven. Om de aanwezige waarden te beschermen of te versterken, is een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen. Middels regels wordt het verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning bepaalde werken, voor zover geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren die een aantasting van de landschappelijke en/of natuurlijke waarden dan wel de cultuurhistorische waarden betekenen. Dit vergunningenstelsel is niet van toepassing voor werken en werkzaamheden die binnen het bouwvlak worden uitgeoefend, of die worden uitgevoerd ten behoeve van het bij het plan opgenomen landschapsplan.