Plan: | Multifunctioneel Centrum Klarenbeek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.3104-VS00 |
Een bestemmingsplan kent aan gronden een bestemming toe en verbindt regels aan deze bestemming. Deze regels betreffen het gebruik van de gronden, maar onder meer ook de bouwmogelijkheden. De regels zijn nader onder te verdelen in
In deze regels staan de begrippen verklaard, die in de planregels voorkomen en die om een nadere omschrijving vragen. Verder wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden om bijvoorbeeld een goot- of bouwhoogte te bepalen.
Deze regels betreffen het hart van het bestemmingsplan. In de bestemmingsregels wordt aangegeven waarvoor en -zo nodig- hoe de gronden mogen worden gebruikt en bebouwd.
In dit betemmingsplan heeft het gehele plangebied de bestemming 'Maatschappelijk' gekregen. Binnen deze bestemming zijn maatschappelijke voorzieningen en sportvoorzieningen met daarbij behorend een sporthal, kleedruimten, kantine, inpandige tribune, bergings- en stallingsruimten en verenigingsruimten toegestaan. Ook maakt de bestemming het mogelijk dat evenementen worden gehouden. Ter plaatse van de aanduiding 'parkeren' is alleen het gebruik ten behoeve van parkeren toegestaan. Alle bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals groen, verhardingen, water en verkeer- en verblijfsvoorzieningen worden ook mogelijk gemaakt.
Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' is een onderscheid gemaakt tussen welke bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak en welke erbuiten. De bouw van het Multifunctioneel Centrum is alleen toegestaan binnen het bouwvlak zoals weergegeven op de verbeelding. Voor de bestaande bebouwing die niet wordt gesloopt is ook een bouwvlak opgenomen. Op de verbeelding staan de toegestane bouwhoogtes aangegeven. Buiten het bouwvlak zijn ook gebouwen toegestaan. Daarbij zijn nadere bepalingen opgenomen voor de situering van gebouwen ten opzichte van het hoofdgebouw (Multifunctioneel Centrum). Voor het behoud van de uitstraling van het centrum, is het niet gewenst dat deze gebouwen voor (het verlengde van) de voorgevel van het hoofdgebouw worden gebouwd. Voor gebouwen buiten het bouwvlak geldt een maximale bouwhoogte van 3m en een gezamenlijke oppervlakte van 100 m2. Te denken valt aan een overdekte fietsenstalling. Voor andere bouwwerken buiten het bouwvlak geldt een maximum oppervlakte van 100m2.
De bestemmingsregels kennen een vaste opbouw in bestemmingsomschrijving (toegestaan gebruik), bouwregels, nadere eisen, afwijking van de bouwregels, specifieke gebruiksregels, afwijking van de gebruiksregels, omgevingsvergunning en eventuele wijzigingsbevoegdheden.
Bestaande situatie
In de bestemmingsregels, veelal de bouwregels, kan worden verwezen naar de bestaande situatie. Dit vindt veelal plaats om van het plan afwijkende maten en oppervlakten niet onder het overgangsrecht te plaatsen. De bestaande situatie is de situatie zoals deze naar voren komt uit de (digitale) gegevens van het gemeentelijk bouwdossier aangevuld met de GBKN, het kadaster, de luchtfoto's en de cyclomedia, zoals deze bestaan op het moment van het in werking treden van het plan.
De algemene regels hebben betrekking op alle bestemmingen in het plan. In plaats van bij elke bestemming dezelfde regels te plaatsen, kan gebruik worden gemaakt van een algemene regel. Zo zijn er algemene bouwregels, gebruiksregels, aanduidingsregels, afwijkingsregels en wijzigingsregels.
Anti-dubbeltelbepaling
De anti-dubbeltelbepaling is ook onder de algemene regels opgenomen. Hiermee blijven gronden, die eenmaal in aanmerking zijn genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, buiten beschouwing bij de beoordeling van latere bouwplannen.
Strijdig gebruik
In het verleden werd strijdig gebruik (gebruik in strijd met de bestemming) expliciet vermeld bij elke bestemming. Nu is dit strijdig gebruik bij wet (artikel 2.1 Wabo) verboden en wordt het niet langer vermeld in het bestemmingsplan. Al het gebruik dat niet past binnen de doeleindenomschrijving van de betreffende bestemming wordt daarom gezien als strijdig gebruik, uitgezonderd geluidszoneringsplichtige en risicovolle inrichtingen en detailhandel in volumineuze goederen en/of grootschalige detailhandel. Deze worden expliciet genoemd als strijdig gebruik bij de desbetreffende bestemmingen.
Aanduidingsregels
In het plan is een molenbiotoop opgenomen. Het gaat om de biotoop van Molen De Hoop.
Een molenbiotoop is de naamgeving voor de relatie van de molen ten opzichte van de omgeving waarin de molen staat. Voor een goede werking en het behoud van de molen is een goede molenbiotoop van groot belang. Enerzijds vanwege het behoud van de gebruiksmogelijkheden van de molen, anderzijds vormen molens een karakteristiek herkenningspunt in menig dorpsgezicht of landschap. En door de historische wisselwerking tussen molen en landschap is de molenbiotoop ook cultuurhistorisch van groot belang.
De molenbiotoop van molen De Hoop geeft het bied aan waarin beperkingen gelden ten aanzien van de bouwhoogte bij nieuwbouw. In de planregels (artikel 4) is een formule opgenomen waarmee de maximale bouwhoogte kan worden bepaald.
Hieronder zijn het overgangsrecht en de slotregel opgenomen. De eerste regels beschermen een bestaand bouwwerk of gebruik dat afwijkt van de regels. De slotregels geven aan op welke wijze de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.