Plan: | Weteringse Broek, Ganzevlesweg 12 e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20169-VS00 |
Deze bestemming geldt voor de agrarische gronden binnen het plangebied. Deze gronden hebben landschappelijke en ecologische waarden. De bestemmingsregeling is er op gericht deze waarden te beschermen. Binnen deze bestemming mogen uitsluitend terreinafscheidingen tot een hoogte van 1 m worden gebouwd. De uitvoering van een aantal werken, geen bouwwerken zijnde en werkzaamheden is gekoppeld aan een omgevingsvergunning.
De bestemming 'Natuur' is toegekend aan het noordwestelijk gedeelte van het plangebied. Dit gebied wordt omgevormd naar natuur. De bestemmingsregeling is er op gericht om de nieuwe waarden mogelijk te maken en in de toekomst te handhaven en eventueel te versterken. Voor het handhaven is een omgevingsvergunningplicht in het artikel opgenomen. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen terreinafscheidingen met een maximale hoogte van 1 m toegestaan.
De voor- en (voor een deel) zijtuinen van de woningen hebben de bestemming 'Tuin' gekregen. Deze gronden dienen zoveel mogelijk onbebouwd te blijven. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken met een hoogte van maximaal 1 meter toegestaan. Het bouwen van een overkapping is niet toegestaan.
Een klein gedeelte van de Lochemsestraat is in het bestemmingsplan opgenomen en heeft de bestemming 'Verkeer'. Binnen deze bestemming staat de verkeersfunctie centraal. Ook is er ruimte voor verblijfsfuncties waar deze de verkeersfunctie niet in de weg staan. Ten behoeve van een flexibel gebruik van de gronden en in relatie met de nodige aandacht voor de waterhuishouding is het ook mogelijk watergangen of –bergingen binnen deze bestemming toe te staan.
Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.
De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor het wonen, beroepen en bedrijven aan huis alsmede voor tuinen en erven. Ook ondergeschikte voorzieningen als bed en breakfast, groen, paden, water en parkeren zijn binnen deze bestemming toegestaan.
Bouwvlak
Er is gekozen voor een systematiek waarbij alle bebouwing (woningen en overige gebouwen) binnen bouwvlakken dient te worden gebouwd. Andere bouwwerken mogen ook buiten de bouwvlakken worden opgericht. De maatvoering van de gebouwen is opgenomen in de regels.
Andere bouwwerken
Binnen de woonbestemming mogen ook andere bouwwerken worden gebouwd tot een hoogte van 3 meter. Voor erfafscheidingen geldt een maximale hoogte van 2 meter. De oppervlakte van alle andere bouwwerken samen mag binnen het bestemmingsvlak niet meer dan 10 m² bedragen.
Aan huis verbonden beroep en -bedrijf
Voor alle woningen geldt dat aan-huis-verbonden beroepen en/of bedrijven zijn toegestaan welke zijn genoemd in categorie 1 van de in bijlage 1 van de regels opgenomen 'Staat van bedrijfsactiviteiten'. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
Bed & breakfast
De woningen mogen gedeeltelijk worden gebruikt voor het voeren van een bed & breakfast. Hiervoor mogen maximaal drie kamers worden gebruikt met in totaal maximaal acht slaapplaatsen. Op deze wijze wordt een invulling gegeven aan de recreatieve potentie van de gemeente Voorst. De activiteit mag geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer en er moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein, binnen het bestemmingsvlak.
Nevenfuncties
Voor het voormalige boerenerf zijn de toegestane mogelijkheden binnen de bestemming ruimer. Zo zijn hier nevemfuncties op het gebied van dagrecreatie, verkoop aan huis van streekeigen agrarische producten, ambachtelijke be- en verwerking van agrarische producten (kaasmakerij, imkerij, riet- en vlechtwerk, klompenmakerij), kano-, boot- en/of fietsenverhuur, theeschenkerij en ijssalon. Een voorwaarde is dat parkeren ten behoeve van deze nevenfuncties binnen het bestemmingsvlak plaatsvindt.
Voorwaardelijke verplichting
Binnen deze bestemming is een zogenaamde voorwaardelijke verplichting opgenomen. De bouwmogelijkheden die door dit bestemmingsplan ontstaan, zijn gekoppeld aan een kwaliteitsimpuls van het plangebied. binnen 3 jaar na inwerkingtreding van dit bestemmingsplan dient uitvoering te zijn gegeven aan de aanleg en instandhouding van de erfinrichtings- en landschapsmaatregelen conform het in bijlage 1 van deze regels opgenomen 'Beeldkwaliteitsplan Weteringse Broek', teneinde te komen tot een goede landschappelijke en cultuurhistorische inpassing. Worden de erfinrichtings- en landschapsmaatregelen niet uitgevoerd of niet in stand gehouden, dan is het gebruik van de bebouwing binnen de bestemming 'Wonen' in strijd met de bestemming.
Waarde - Archeologie (3 en 6)
Om de archeologische waardevolle gebieden veilig te stellen, gelden er op deze gronden beperkingen ten aanzien van het bouwen voor de met deze bestemming samenvallende bestemmingen. Bouwen is uitsluitend toegestaan indien uit onderzoek blijkt dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn of dat de waarden voldoende worden veiliggesteld. Daarnaast geldt er een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerk zijnde, of van bepaalde werkzaamheden.