direct naar inhoud van 3.4 Provinciaal beleid
Plan: Weteringse Broek, Ganzevlesweg 12 e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20169-VS00

3.4 Provinciaal beleid

3.4.1 Structuurvisie Gelderland

De provincie heeft haar ruimtelijk beleid vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Dat betekent dat de inhoud van het streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening.

Het streekplan verdeelt Gelderland ruwweg in drie soorten gebieden. Voor elk van deze gebieden is het beleid verschillend:

•Het rode raamwerk: hier moet vooral de verstedelijking van Gelderland plaatsvinden. Het gaat om de zogeheten stedelijke netwerken:

1. stadsregio Arnhem-Nijmegen

2. de Stedendriehoek Apeldoorn-Zutphen-Deventer

3. Wageningen-Ede-Rhenen-Veenendaal

4. de regionale centra Tiel, Doetinchem en Harderwijk.

Ook de landbouw-ontwikkelings-gebieden (LOG's) worden tot het rode raamwerk gerekend vanwege het provinciale belang daarvan.

•Het groen-blauwe raamwerk: In het groenblauwe raamwerk ligt het accent op het beschermen en versterken van de aanwezige kwetsbare waarden en belangen. Dit zijn functies met een lage ruimtelijke dynamiek zoals de Ecologische Hoofdstructuur, waardevolle open gebieden en gebieden waar meer ruimte voor water gecreëerd moet worden. Belangrijkste uitgangspunt voor het groenblauwe raamwerk is dat er voldoende ruimte voor natuur is. Dit betekent dat verstedelijking hier niet is toegestaan, tenzij er een groot belang in het geding is. Het groene raamwerk omvat onder meer de Veluwe, de grote rivieren en grote delen van de nationale landschappen in de Achterhoek, het Rivierenland en de Gelderse Poort.

•Het multifunctionele gebied: het staat gemeenten vrij zelf het ruimtelijk beleid voor multifunctionele gebieden te bepalen. Wel wil de provincie dat gemeenten rekening houden met waardevolle landschappen in deze gebieden.

Op de beleidskaart ruimtelijke ontwikkeling van het Streekplan 2005 geeft de provincie aan waar ruimtelijke ontwikkelingen gewenst zijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20169-VS00_0006.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20169-VS00_0007.png"

figuur 6: Beleidskaart ruimtelijke ontwikkeling

Zoals op de beleidskaart is te zien, is aan de oostkant van Apeldoorn (Weteringse Broek) een gebied aangegeven met 'groen in en om de stad'. Deze gebieden worden ook wel stedelijke uitloopgebieden genoemd. De bedoeling is dat bij stedelijke ontwikkelingen gelijktijdig wordt voorzien in de behoefte aan recreatieve mogelijkheden. Ook moet rekening worden gehouden met mogelijkheden voor waterberging. De gebieden met 'groen om de stad' bestaan uit bos, water en open ruimten en zijn goed toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

De provincie geeft aan dat door de betreffende gemeenten en andere betrokken instanties een inrichtings- en beheersplan moet worden opgesteld. Dit is met de Gebiedsvisie Weteringse Broek gedaan.

Naast de ligging binnen de aanduiding 'groen in en om de stad' valt het plangebied binnen het multifunctionele gebied waarbij de gemeenten een grote vrijheid hebben bij de bepaling van hun ruimtelijk beleid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20169-VS00_0008.png"

figuur 7: Kaart met EHS en EVZ

De provincie heeft in het Streekplan de EHS en de ecologische verbindingszones (EVZ) opgenomen. Op de kaart in figuur 7 staan de EHS (groen en geel) en de EVZ (bruin). De Groote Wetering is aangegeven als ecologische verbindingszone.

3.4.2 Ruimtelijke verordening Gelderland

Op grond van artikel 4.1 Wro kunnen, indien provinciale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken, bij of krachtens provinciale verordening regels worden gesteld omtrent de inhoud van bestemmingsplannen en omtrent de daarbij behorende toelichting.

In artikel 2 'Verstedelijking' van de Regels behorende bij de Ruimtelijke verordening Gelderland is bepaald waar in Gelderland nieuwe bebouwing mogelijk wordt gemaakt. Dit plan betreft een functieveranderingsplan, dit betekent dat nieuwe bebouwing onder voorwaarden is toegestaan. De Ruimtelijke verordening zegt hierover het volgende:

'In een bestemmingsplan kan nieuwe bebouwing ten behoeve van wonen en werken tevens mogelijk worden gemaakt in geval van functieverandering naar een niet-agrarische functie, mits 1) sprake is van de vervanging van bestaande bebouwing, met inbegrip van bouwwerken ten behoeve van glastuinbouw, door nieuwe bebouwing welke leidt tot een substantiële vermindering van het bebouwde oppervlak, en 2) buiten de concentratiegebieden glastuinbouw en de regionale clusters glastuinbouw, en 3) in een bestemmingsplan wordt aangegeven op welke manier nieuwe bebouwing landschappelijk wordt ingepast.'

Dit bestemmingsplan voldoet aan de voorwaarden die de ruimtelijke verordening stelt. De nieuwe bebouwing leidt tot een vermindering van het bebouwde oppervlak en in hoofdstuk 4 van deze toelichting wordt uitgebreid onderbouwd op welke manier de nieuwe bebouwing landschappelijk wordt ingepast.

Hiernaast stelt het provinciale beleid dat in het geval van nieuwe bebouwing in het kader van functieverandering voor de maatvoering en specifieke voorwaarden kan worden aangesloten bij regionaal vastgestelde beleidskaders. In dit geval betreft dit de beleidsnota 'Waar de stallen verdwijnen: Oude erven, nieuwe functies' . Deze nota is vastgesteld voor de regio Stedendriehoek.

3.4.3 Gebiedsplan Natuur en Landschap 2006

In het Gebiedsplan Natuur en Landschap 2006 heeft de provincie vastgelegd waar welke natuur aanwezig is of gewenst is. Ook in het Gebiedsplan Natuur en landschap is de Groote Wetering opgenomen als ecologische verbindingszone met een regionale functie. Het is de bedoeling dat vooral langs deze wetering natuur wordt ontwikkeld, samen met recreatiemogelijkheden voor wandelaars en fietsers.