direct naar inhoud van 3.4 Regionaal beleid
Plan: Leusvelderweg 4a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20164-VS00

3.4 Regionaal beleid

3.4.1 Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030

De gemeenten in de regio Stedendriehoek hebben gezamenlijk een regionale structuurvisie opgesteld. Deze visie vormt de integrale afstemming tussen de ruimtelijke opgaven binnen de regio. In de Regionale Structuurvisie zijn de keuzen geschetst voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de Stedendriehoek. De verschillende opgaven voor het gebied en het regionale programma voor wonen en werken tot 2030 zijn vertaald naar een hoogwaardige

inrichting van het gebied. De thema's voor de toekomst van de stedendriehoek overstijgen het doel van dit bestemmingsplan: het verplaatsen van een woningbouwkavel. Met dit bestemmingsplan zijn dan ook geen regionale belangen in het geding.

3.4.2 Landschapsontwikkelingsplan Van Veluwe Tot IJssel

De gemeenten Voorst, Heerde en Epe hebben gezamenlijk een landschapsontwikkelingsplan opgesteld (LOP). Doel van het LOP is het sturen op behoud en ontwikkeling van landschappelijke samenhang bij de autonome ontwikkeling van het landschap en het inbrengen van landschapsbelangen bij ruimtelijke plannen in het gebied. Het ontwikkelingsplan en toetsingskader dat het LOP vormt, is door de gemeente Voorst vastgesteld als structuurvisie.

Het plangebied ligt in een lager gelegen deel van de oeverwal. Deze gebieden werden in veel

gevallen als grasland in gebruik genomen. Er komt overwegend landbouw voor maar daarnaast ook wel hoogstamboomgaarden. De perceelsscheidingen bestaan

vaak uit meidoornhagen. Het beplantingspatroon bestaat verder uit houtsingels, weg- en erfbeplantingen, knotwilgenrijen en bosjes. Het landschap is kleinschalig.

In zgn. geriefhoutbosjes komen veelal soorten als hazelaar, els, gelderse roos en boswilg voor.

Voor bomenrijen worden meestal zwarte populier, gewone es, zwarte els en schietwilg gebruikt. Langs de percelen staan vaak meidoornhagen (soms gevlochten). In de hoogstamfruitboomgaarden staan appel (zoals Goudrenet, Notarisappel, Zoete Bloemée), peer (zoals Clapps favourite, Beurré Hardy) en pruim (zoals Reine Claude, D'Anthan, Reine Victoria). Daarnaast komen ook solitaire bomen op het erf voor zoals gewone es, linde, hoogstamfruitboom, paardekastanje en walnoot.

Initiatiefnemers zijn voornemens de landschappelijke waarden van het gebied te versterken door de aanplant van een hoogstamboomgaard, een erfbosje, heggen en een solitaire boom (noot) op het erf. Daarmee houden zij rekening met de uitgangspunten als verwoord in het LOP.