direct naar inhoud van 4.4 Archeologie
Plan: Woudweg 10
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20159-VS00

4.4 Archeologie

De bescherming van de aanwezige en de te verwachten archeologische waarden door bodemverstorende activiteiten is in de Monumentenwet 1988 geregeld. Hierbij gaat de wet uit van het zo vroeg mogelijk betrekken van de archeologische waarden in het ruimtelijke ordeningsproces. Specifiek voor het bestemmingsplan is hierop artikel 38a van de Monumentenwet van toepassing: “De gemeenteraad houdt bij de vaststelling van een bestemmingsplan of een beheersverordening als bedoeld in artikel 3.1, onderscheidenlijk artikel 3.38, van de Wet ruimtelijke ordening en bij de bestemming van de in het plan begrepen grond, rekening met de in de grond aanwezige dan wel te verwachten monumenten”.

De gemeente Voorst heeft in 2009 een archeologische beleidskaart vastgesteld. Daarmee zijn de te verwachten archeologische waarden gedetailleerd in beeld gebracht. De locatie ligt grotendeels in een zone met een hoge archeologische verwachting. Hier wordt gestreefd naar behoud in huidige staat. Inventariserend archeologisch onderzoek is verplicht (IVO-Protocol 1) als de oppervlakte van de ingreep groter is dan 100 m2 én de diepte van de ingreep dieper reikt dan 30 centimeter. Een klein gedeelte valt binnen een zone met een lage archeologische verwachting, waarbij inventariserend archeologisch onderzoek vereist is (IVO-Protocol 2) bij ingrepen groter dan 2500 m2 en dieper dan 30 cm.

Met de functiewijziging vinden in principe geen ingrepen plaats. Archeologisch onderzoek is in dit kader dan ook niet noodzakelijk.