Plan: | Thermen Bussloo |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20152-VS00 |
De inrichting van het plangebied zal geen grootschalige veranderingen ondergaan. De grenzen van het complex zijn afgebakend. Daarbinnen wordt ruimte gecreëerd om binnen de huidige stedenbouwkundige opzet van het plangebied flexibel te kunnen inspelen op nieuwe wensen. Zoals hiervoor aangegeven bestaat als concrete wens het realiseren van een ondergrondse verbinding tussen hotel en kuuroord en het verhogen van een eerder vergunde uitbouw, met daarbij een rokersruimte. Voor het overige hebben concrete plannen enkel betrekking de inrichting van het parkeerterrein.
In 2008 is een uitbreiding aan de westzijde van het pand vergund, ter plekke van het nu aanwezige terras (zie Figuur 2). Deze uitbreiding wordt voorzien van een extra verdieping. Het gebouw krijgt dezelfde maximale bouwhoogte als bestaande bebouwing van het kuuroord. Aangezien deze aanpassing vanaf het openbaar gebied nagenoeg niet zichtbaar zal zijn, het terrein in samenhang met de omgeving van voldoende kwaliteit en omvang is en het bouwplan aan de binnenzijde (in 'de oksel') van het gebouw plaatsvindt, bestaan hiertegen geen stedenbouwkundige bezwaren. De plattegrond van de reeds vergunde situatie verandert niet en wat betreft aanzicht van de gevels zal het plan zich voegen in het bestaande gebouw. De overkapping voor rokers wordt tegen deze uitbreiding en bestaand kuuroord gebouwd en is ruimtelijk ondergeschikt aan het geheel. De aan te leggen tunnel wordt ondergronds uitgevoerd (tot een diepte van 3,5 meter) en is in het veld niet waarneembaar, waardoor bestaande open ruimte tussen kuuroord en hotel behouden blijft en hiermee in stedenbouwkundig opzicht geen verandering plaatsvindt. De tunnel komt bij de bestaande entreehal van het kuuroord 'bovengronds'. Om hier intern ruimte voor te creëren wordt de entree aangepast door verplaatsing van de pui. Deze verbouwing vindt plaats onder de bestaande overkapping, waardoor het plan geen ruimtelijke impact heeft.
De flexibiliteit die in het plan is opgenomen om richting toekomst in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen, biedt deze ontwikkelingsruimte alleen direct aansluitend op de bestaande hoofdmassa's van het kuuroord en het hotel en op het ruim aangelegde buitenterrein aan de westzijde van het kuuroord. In het eerste geval zal sprake zijn van aanpassingen binnen de contouren van de bestaande forse bouwvolumes. Door begrenzing van het bouwvlak wordt reikwijdte -en daarmee impact op de omgeving- beperkt. Eventuele toekomstige plannen dienen te voldoen aan de welstandsnota, waardoor ruimtelijke uitstraling en kwaliteit van architectuur passend in de omgeving zal zijn. In het tweede geval is sprake van bebouwing op het buitenterrein aan de westzijde van het plangebied. Rondom dit terrein is een hoge grondwal met beplanting aanwezig die zorgt voor afscherming van het terrein naar openbaar gebied. Wanneer hier enige toename van bebouwing plaatsvindt, heeft dit op voorhand geen grote ruimtelijke impact op de omgeving en het omliggende landschap. Het terrein is ruim van opzet. Door beperking van de maximale bouwhoogte is bebouwing vanaf openbaar gebied niet waarneembaar en blijft het in stedenbouwkundig opzicht ondergeschikt aan kuuroord en hotel.
Het buitenterrein aan de voorzijde van kuuroord en hotel, gezien vanaf de Bloemenksweg, bestaat voornamelijk uit parkeerterrein en bijbehorende aankleding van het terrein. In de toekomstige situatie zal deze functie niet veranderen en behoud deze ruimte zoveel mogelijk het open karakter. Voor parkeerterrein behorend bij en ten oosten gelegen van het hotel is een verschuiving van de inrichting voorgesteld, die binnen de aangelegde grondwal kan worden uitgevoerd. Zoals in de verleende vrijstelling voor de bouw van het hotel opgenomen, wordt het parkeerterrein van de omgeving afgeschermd door een grondwal -waarin enkele containers zijn geplaatst voor opslag ten behoeve van beheer van het buitenterrein van Thermen Bussloo- die wordt beplant met inheemse soorten (bosplantsoen). Buiten de grondwal wordt aan de oostzijde een bergingsvijver voor water aangelegd, met daaromheen verdere inheemse beplanting om een in de omgeving passende overgang te creëren tussen openbaar terrein en de gronden van Thermen Bussloo. Het parkeerterrein wordt door deze overgang aan het zicht onttrokken.