Plan: | De Nieuwenhof, Voorst 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20151-VS00 |
Bestemmingsomschrijving
Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' wordt enkel de bestemming woonzorgcomplex mogelijk gemaakt. Er is één bouwvlak opgenomen welke om de drie nieuwe gebouwen en de kelder zijn heen gelegd.
Bebouwingsmogelijkheden
Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' is een onderscheid gemaakt tussen welke bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak en welke erbuiten. De hoofdgebouwen mogen uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd . Door de grootte en ligging van het bouwvlak worden de bouwmogelijkheden bepaald. Binnen het bouwvlak staan de toegestane goot- en bouwhoogte vermeld. Buiten het bouwvlak zijn alleen andere bouwwerken en bijgebouwen toegestaan.
Omdat bij dit gebouw onduidelijkheid kan ontstaan over wat gezien wordt als de voorgevel van het gebouw is een aanduiding "Gevellijn" opgenomen. De voorgevel van het gebouw is gelegen aan de zijde waar deze aanduiding is geplaatst. Het is niet noodzakelijk dat de voorgevel van het gebouw ook daadwerkelijk in de gevellijn wordt geplaatst.
In het plangebied is sprake van "hoge archeologische verwachtingswaarde”. Daarom is de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie" opgenomen. Deze gronden zijn, naast voor de andere voorkomende bestemming `Maatschappelijk´, mede bestemd voor bescherming van aanwezige of naar verwachting aanwezige archeologische waarden.
Om daadwerkelijk te kunnen beschermen, zijn in deze bestemming specifieke op dit onderwerp toegesneden regels opgenomen. Zo is opgenomen dat voor het bouwen van bouwwerken als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht eerst een archeologisch rapport overlegd moet worden. Uit dit rapport moet blijken dat er geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het belang van de bescherming en veiligstelling van archeologische waarden. Wel is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor het overhandigen van een archeologisch rapport, wanneer op basis van andere gegevens ook al de archeologische waarden zijn vastgesteld.
Daarnaast zijn er in deze bestemming regels opgesteld voor diverse activiteiten, waarbij de grond wordt "geroerd". Hierbij moet gedacht worden aan graafwerkzaamheden e.d. Voordat dergelijke activiteiten uitgevoerd mogen worden is eerst een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden nodig. Ook de omgevingsvergunning kan slechts worden verleend indien geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het belang van de bescherming en veiligstelling van archeologische waarden. Dit moet middels een rapport worden aangetoond.
In het plangebied is sprake is van cultuurhistorische waarde. Daarom is de dubbelbestemming "Waarde - Cultuurhistorie" opgenomen. Deze gronden zijn, naast voor de andere voorkomende bestemming `Maatschappelijk´, mede bestemd voor bescherming van aanwezige cultuurhistorie.
Om daadwerkelijk te kunnen beschermen, zijn in deze bestemming specifieke op dit onderwerp toegesneden regels opgenomen. Zo is opgenomen dat voor het uitvoeren van een werk geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder b van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht eerst aangetoond moet worden dat de ingrepen geen directe of indirecte onevenredige afbreuk doen aan de landschappelijke waarden van het gebied.