Plan: | De Nieuwenhof, Voorst 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20151-VS00 |
De nieuwbouw bestaat uit drie losse gebouwen, die middels een kelder met elkaar verbonden worden. De drie lossen gebouwen worden op een iets verruimde footprint van het oude gebouw gerealiseerd. Hierbij is het bouwvlak zoals opgenomen in het "Buitengebied 1996, artikel 30 herziening" met een vergroting van ongeveer 10% als uitgangspunt genomen. Het aantal bouwlagen van de nieuwbouw wordt niet meer dan het huidige aantal bouwlagen. Doordat de nieuwbouw uit drie losse gebouwen bestaat neemt de bebouwde oppervlakte af met circa 250 m2.
De bouwhoogte neemt ten opzichte van de bestaande bebouwing met ongeveer 10% toe. Dit komt voor een groot deel doordat in het huidige bouwbesluit de vrije verdiepingshoogte naar 2 meter 60 is gegaan en de vloerplaten dikker moeten worden uitgevoerd om onder andere te voldoen aan de geluid eisen.
De bestaande bebouwing bestaat uit een dubbelzijdige vleugel en een enkelzijdige vleugel. De goothoogte van de dubbelzijdige vleugel is 11,45 meter inclusief een 10% uitbreiding kom je dan op 12,6 meter. De nokhoogte van deze dubbelzijdige vleugel is 16 meter, inclusief 10% uitbreiding kom je dan op 17,6 meter. Dit is in de nieuwbouw de tweede fase. De tweede fase zijn de twee losse torens, deze krijgen een goothoogte van 12,5 meter en een nokhoogte van 17 meter.
De eerste fase wijkt iets meer af dan 10%. De reden hiervoor is dat in de nieuwe situatie ook onder de nieuwe kap gewoond gaat worden. Om te kunnen wonen onder de kap moet de nokhoogte hoger worden. De bestaande bebouwing (de enkelzijdige vleugel) heeft een goothoogte van aan de voorzijde 8.6 meter, inclusief 10% uitbreiding 9,5 meter. De achterzijde is 10,8 m,eter inclusief 10% uitbreiding wordt dit dan 11,9 meter. De nokhoogte van de enkelzijdige vleugel is 12 meter, inclusief 10% uitbreiding 13,2 meter. De eerste fase nieuwbouw is het langgerekte gebouw. Deze krijgt een goothoogte van 9,5 meter en een nokhoogte van 14 meter.
Gezien de geringe afwijking ten opzichte van de bestaande situatie, de afname van het bebouwd oppervlak, de ligging op het perceel en de ruime afstand tot omliggende woningen en andere gebouwen is het stedenbouwkundig aanvaardbaar deze hogere hoogte toe te staan.
Op de verbeelding zijn de de goot- en nokhoogte wat ruimer opgenomen, dit heeft te maken met de manier waarop de hoogten in het bestemmingsplan gemeten moet worden en de grote hoogte verschillen in het terrein.