direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: De Adelaar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20145-VS00

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 Ruimtelijke toekomstvisie Voorst

De Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst geeft op hoofdlijnen de ruimtelijke koers van de gemeente Voorst tot 2030 weer. Eén van de doelen van de ruimtelijke toekomstvisie is een kader voor toekomstig gemeentelijk ruimtelijk beleid. Dit kader geeft de bestaande ambities weer ten aanzien van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling en is daarmee een handvat voor onder meer nieuwe bestemmingsplannen.

Binnen de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie Voorst is de locatie van de familie Smeenk gelegen op de grens van het 'Groene Carré' en de 'Buitendijkse ontginningen', daarnaast is een deel van de locatie gelegen binnen de al eerder genoemde ecologische verbindingszone 'Beekbergse Poort'.

Binnen het Groene Carré wordt gezocht naar het mengen van 'rode', 'groene' en 'blauwe' functies, hierbij dient het Groene Carré te worden gezien als landschapspark waarbinnen grondgebonden landbouw, recreatie, landschap en water nevengeschikt aan elkaar zijn.

In het Groene Carré staat het versterken van de waarde van het landschap centraal. Een landschap met een aaneenschakeling van buitenplaatsen en landgoederen. De afwisseling tussen besloten, halfbesloten en open ruimten is karakteristiek en biedt ruimte voor een divers scala aan functies, mits passend in het landschap. Binnen het Groene Carré zal ook in de toekomst ruimte zijn voor grondgebonden landbouw waarbij toekomstige agrarische neven-activiteiten, zoals verkoop van landbouwproducten of het starten van recreatieve en landschapsbeherende activiteiten, mogelijk zijn. Hierbij wordt gezocht naar mogelijkheden dit te combineren met agrarisch grondgebruik. De Beekbergse Poort vormt de grootschalige ecologische verbinding tussen de Veluwe en de IJsselvallei. Natuurontwikkeling en het water langer vasthouden staan centraal binnen dit gebied. Binnen de gemeente Voorst is het zwaartepunt van deze ontwikkeling gelegen rondom de Voorsterbeek. Naast natuurontwikkeling is er ook aandacht voor landbouwkundige en recreatieve ontwikkelingen.

Deze kunnen elkaar binnen het gebied versterken. Hierbij geldt wel de regel dat deze ontwikkelingen alleen plaats kunnen vinden op vrijwillige basis. Bovenstaande maakt duidelijk dat de plannen van de familie Smeek goed aansluiten bij de visie op de ruimtelijke ontwikkeling zoals de gemeente Voorst deze voorstaat.

3.5.2 Beleidsnota Recreatie & Toerisme

De Beleidsnota Recreatie en Toerisme van de gemeente Voorst geeft invulling aan de ontwikkelingen op het gebied van recreatie en toerisme binnen de gemeente Voorst. Daarnaast is het beleidsstuk ook opgezet om de recreatieve en toerisme binnen de gemeente te bevorderen.

Binnen de nota wordt onderscheid gemaakt in campings door hun grootte. Zo hanteert de gemeente Voorst de volgende normen:

  • 0 tot 25 standplaatsen: minicamping;
  • 26 tot 75 standplaatsen: kleinschalige camping;
  • 76 tot 300 standplaatsen: middelgrote camping;
  • meer dan 300 standplaatsen: grote camping.

In de huidige situatie met 25 standplaatsen is sprake van een minicamping. Deze zal uitgebreid worden met 25 plaatsen tot in totaal 50 plaatsen. Er is volgens het gemeentelijk beleid dan sprake van een kleinschalige camping. De gemeente Voorst stelt ten aanzien van kleinschalige campings dat ze de gelegenheid willen bieden aan maximaal vijf campings met alleen toeristische plaatsen en beperkte voorzieningen. Hierbij gelden de regels dat de campings alleen geopend zijn in het seizoen (van 15 maart t/m 31 oktober) en er geen stacaravans geplaatst mogen worden.