direct naar inhoud van 3.2 Rijksbeleid
Plan: De Adelaar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20145-VS00

3.2 Rijksbeleid

Hieronder wordt het rijksbeleid beschreven.

3.2.1 Nota Ruimte

Het nationaal ruimtelijk beleid tot 2020 ligt vast in de Nota Ruimte (2005). Deze nota bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland, uitgaande van het motto 'decentraal wat kan, centraal wat moet'.

De Nota Ruimte biedt meer kansen voor het buitengebied. De mogelijkheden voor hergebruik en nieuwbouw in het buitengebied zijn verruimd. Het plan voor het verbreden van de functies bij een agrarisch bedrijf door het realiseren van een camping past hier binnen. Wel bepaalt de gemeente samen met de provincie de eisen, waaronder de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteit, om tot de gewenste ruimtelijke invulling over te kunnen gaan.

3.2.2 Ruimte voor de Rivier

In 2006 is er een Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier opgesteld. Daarin is op nationaal niveau en in grote lijnen de ruimtelijke inrichting van het rivierengebied vastgelegd. Het doel hiervan is om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen.

Voor onder andere de IJssel streeft het Rijk naar een combinatie van maatregelen in het winter- en zomerbed van de rivier (buitendijks) met dijkverleggingen en stedelijke bypasses. Nabij het plangebied is voor de Voorster Klei een dijkverlegging in voorbereiding.

Deze ontwikkeling heeft geen directe gevolgen voor de inrichting van de gewenste uitbreiding van de camping.

3.2.3 Ecologische hoofdstructuur

Door waardevolle en mooie natuurgebieden te beschermen kunnen zeldzame dier- en plantensoorten in Nederland beter overleven. Hiertoe is in 1990 de Ecologische Hoofdstructuur ( EHS) geïntroduceerd. De EHS bestaat uit een netwerk van natuurgebieden. Het doel van de EHS is de instandhouding en ontwikkeling van deze natuurgebieden, om daarmee een groot aantal soorten en ecosystemen te laten voortbestaan.

Als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur zijn de ten oosten van het plangebied gelegen Uiterwaarden van de IJssel aangewezen. De realisatie van een kleine camping binnen een NSW-landgoed is mogelijk nabij de EHS.

Kaart 5: ligging plangebied ten opzichte van Uiterwaarden

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20145-VS00_0005.png"

3.2.4 Nationaal Landschap

Om de landschappelijke kwaliteit te behouden en te ontwikkelen, heeft het Rijk twintig landschappen in Nederland aangewezen als Nationaal Landschap. De status 'Nationaal Landschap' houdt in dat de overheid extra aandacht geeft aan deze gebieden. Het plangebied valt binnen de begrenzing van het Nationaal Landschap Veluwe (deelgebied Noordelijke IJsselvallei).

Kaart 4: begrenzing Nationaal Landschap Veluwe (bron: www.nationalelandschappen.nl)

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.20145-VS00_0006.png"

Er zijn geen extra wettelijke voorwaarden voor de Nationale Landschappen. Wel geldt binnen de grenzen van een Nationaal Landschap een extra kwaliteitsbeleid. Ruimtelijke ontwikkelingen zijn mogelijk, zolang de kernkwaliteiten worden behouden of verstrekt. De belangrijkste kernkwaliteit voor het deelgebied Noordelijke IJsselvallei binnen het Nationaal Landschap Veluwe is een kleinschalige oeverwal met afwisseling van buurtschappen en verspreide bebouwing, grasland en bouwland, onregelmatige blokverkaveling en houtsingels tussen de landwegen.

Het realiseren van een kleine camping tast deze kernkwaliteit niet aan.

3.2.5 Nota Belvedere

Cultuurhistorie en ruimtelijke planning kunnen beter en creatiever op elkaar aansluiten. Op deze manier is het mogelijk om de zorg voor en creatieve benutting van cultuurhistorische waarden vanzelfsprekend te laten zijn. In de Nota Belvedere zijn de uitgangspunten opgenomen voor cultuurhistorisch ruimtelijk beleid, alsmede de opgave voor het rijk, provincies en gemeenten om cultuurhistorie een belangrijke kwaliteitsverhogende factor te laten zijn.

Bij het opstellen van het eerder genoemde schetsplan is met deze opgave rekening gehouden.