Plan: | Bestemmingsplan De Zanden 215 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20144-VS00 |
Het plangebied ligt in het buitengebied ten noordoosten van het vliegveld Teuge. De locatie bevindt zich niet binnen enige Keurzone of binnen zoekgebieden voor waterberging zoals deze staan weergegeven in het Streekplan. Het plan heeft geen nadelige gevolgen voor (grond)water in de omgeving. Het terrein waarop de camping wordt uitgebreid, blijft bestaan uit grasland. Er wordt een nieuw toiletgebouw gebouwd. Op de bodemkaart van Nederland wordt de locatie aangegeven als "laarpodzolgronden" (lemig fijn zand) en nader aangeduid met grondwatertrap VI. Dit betekent dat de gemiddelde grondwaterstand ligt tussen de 40 en 80 centimer beneden maaiveld en de gemidddelde laagste grondwaterstand ligt op 120 centimeter beneden maaiveld. De bodem is matig waterdoorlatend.
Door de relatief lage grondwaterstanden is de bodem redelijk geschikt voor bebouwing met een toiletgebouw. Er zijn geen maatregelen nodig die een verhoging van de ontwateringsdiepte beogen, waardoor grondwateroverlast wordt voorkomen. Zonder cultuurtechnische aanpassingen aan de bestaande bodemstructuur zal infiltratie van overtollig hemelwater in de bodem redelijk geschieden.
Afvoer van hemelwater vindt plaats via de "watertrits" vasthouden-bergen-afvoeren. De initiatiefnemer moet zorgen voor maatregelen op het eigen perceel om het hemelwater in de bodem te infiltreren, bijvoorbeeld door het aanbrengen van grindkoffers. Dit geldt dan met name voor het nieuw te bouwen toiletgebouw. Wanneer bestaande gebouwen worden vernieuwd of ingrijpend worden verbouwd, dan zal ook daar een voorziening moeten worden getroffen om het hemelwater te infiltreren in de bodem.
Het plan voorziet ook in uitbreiding van de bestaande parkeerruimte. De uitbreiding wordt uitgevoerd in halfverharding. Het hemelwater zal dus direct in de bodem worden geïnfiltreerd. Het 'vuile' water wordt in de huidige situatie afgevoerd via de gemeentelijke drukriolering. Dit zal ook in de toekomstige situatie het geval zijn.
Bij de realisatie van eventuele bouwplannen mag geen gebruik gemaakt worden van "uitlogende" bouwmaterialen. Hierdoor wordt voorkomen dat het grondwater langs die weg kan worden verontreinigd.
Aangezien het plan voorziet in minder dan 1500 m2 extra verhard oppervlak, het plangebied buiten Keurzones valt, het geen HEN-water inclusief beschermingszone betreft, er niet meer dan de landelijke afvoernorm geloosd gaat worden op oppervlaktewater, buiten de zoekgebieden voor waterberging valt, geen landgoed, weg(en), spoorlijn(en), Tracéwet, damwand(en), scherm(en), ontgrondingen et cetera betreft, valt het onder de "postzegelplannen" zoals Waterschap Veluwe die vanuit het oogpunt van de watertoets heeft gedefinieerd. Dit betekent dat voor dit plan het "standaard wateradvies" geldt. Bij negatieve effecten voor het watersysteem is weergegeven hoe deze gemitigeerd en gecompenseerd zijn. In dit geval heeft het plan geen negatief effect op het watersysteem.