Plan: | Bestemmingplan Middendijk 85 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20143-VS00 |
Uit stedenbouwkundig oogpunt wordt de nieuwe pluimveestal op een logische plek gesitueerd. De stal wordt evenwijdig aan de verkavelingsstructuur van het gebied gerealiseerd en compact gebouwd ten opzichte van de bestaande bebouwing. De nieuwe pluimveestal grenst direct aan de bestaande ontsluiting van het bedrijf. Door het planten van knotbomenrijen evenwijdig aan de verkavelingsstruktuurlijnen met haaks daarop een struweelhaag conform het bij dit plan behorende Erfadvies (bijlage 3) en Uitwerking erfadvies (bijlage 4), wordt het erf en de nieuwbouw op een passende wijze ingepast in de omgeving. Bovendien wordt aan de oostzijde van de te bouwen pluimveestal een kleine hoogstamboomgaard aan gelegd. Ondanks de toename van bebouwing op het perceel, wordt op deze wijze toch landschappelijke winst behaald met het totaalplan. de openheid van het gebied wordt gerespecteerd.
De locatie van het bedrijf voldoet aan de diverse beleidskaders. Gemeentelijk beleid richt zich met name op grondgebonden landbouw. In dit geval is sprake van een intensieve veehouderij die al lange tijd op deze locatie gevestigd is en waar in de loop der jaren investeringen zijn gedaan om het bedrijf tot de huidige omvang te ontwikkelen. Verdere ontwikkeling van een dergelijk bedrijf is niet op voorhand te verwachten. De gevraagde uitbreiding is een gevolg van het moeten voldoen aan wettelijke eisen van dierenwelzijn en veterinaire gezondheid. Zoals hiervoor aangegeven is sprake van een goede landschappelijke inpassing. Het plan voldoet aan de ruimtelijke criteria en uit voorgaand hoofdstuk blijkt dat er geen milieuhygiënische belemmeringen tegen de plannen bestaan. Wel ligt de locatie in tot waardevol landschap aangemerkt gebied. Van de weergegeven kenmerken van dit gebied, blijkt dat het hier met name gaat om het karakteristieke slagenlandschap van de polder Nijbroek. De uitbreiding direct grenzend aan de bestaande bebouwing heeft geen negatieve invloed op dit landschap. Door de vereiste landschappelijke inpassing van het bedrijf wordt het karakter van het slagenlandschap ter plaatse zelfs versterkt. Met de groenaanplant wordt de locatie vanaf de Veluwsedijk gezien ook beter ingepast en aan het zicht onttrokken. De voor de omgeving kenmerkende openheid is door het bestaande erf al doorbroken. Landschapsontwikkeling heeft daardoor op deze locatie de voorkeur boven behoud van openheid. De weidevogelgebieden die in het streekplan genoemd zijn, liggen op enige afstand van deze locatie. Om deze reden mag verwacht worden dat de uitbreiding hier geen invloed op heeft. Ten slotte dient nog opgemerkt te worden dat de locatie in een gebied ligt dat is aangeduid als ecologische poort. Deze poort wordt uitgewerkt in de zogenaamde Wisselse Poort. Het accent van de ontwikkeling hiervan ligt op grondgebied van de gemeente Epe. Overigens werpt de aanduiding ecologische poort geen blokkade op voor de ontwikkeling van een bestaand agrarisch bedrijf. De uitbreiding heeft geen onevenredige invloed op verkeersbewegingen van en naar het perceel.
Samengevat is de situering van de nieuwe pluimveestal ruimtelijk acceptabel. Uit voorgaande hoofdstukken zijn geen belemmeringen tegen het plan naar voren gekomen en de ontwikkeling past binnen de diverse ruimtelijke beleidskaders. Geurbelasting op de omgeving neemt met het totaalplan per saldo af.