Plan: | Rijksstraatweg 60 e.o. Twello |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.171033-VS00 |
De heer A. Westendorp heeft een verzoek ingediend om de huidige bedrijfsbestemming van het perceel aan de Rijksstraatweg 60 in Twello te wijzigen in een woonbestemming. Een deel van de aanwezige bedrijfshallen zal worden gesloopt.
Het perceel heeft in bestemmingsplan “Twello Noordoost” de bestemming “Bedrijf” en dubbelbestemmingen "Waarde-Cultuurhistorie" en "Waarde-Archeologie-4". De bestemming "Bedrijf" biedt ruimte aan onder meer bedrijven uit categorie 1 en 2 van de in het plan opgenomen Staat van Bedrijfsactiviteiten. Daarnaast is een bedrijfswoning toegestaan. Gebruik van het perceel en/of de bedrijfswoning als reguliere woning past niet binnen de bestemming. Om medewerking te kunnen verlenen aan het verzoek, moet een nieuw bestemmingsplan voor het perceel worden vastgesteld.
Naast de ontwikkeling op dit perceel, hebben de eigenaren van de percelen Rijksstraatweg 48, 50 en 52 de gemeente verzocht een deel van de bij deze woningen behorende tuinen te bestemmen bij hun woning. De betreffende gronden liggen achter de woning en maken onderdeel uit van bestemmingsplan Buitengebied, waarin de tuinen bestemd zijn als "Agrarisch". Dit komt niet overeen met het feitelijk gebruik. In overleg met initiatiefnemer wordt het aanpassen van de bestemming voor de tuinen in onderliggend bestemmingsplan meegenomen.
Doel van voorliggend bestemmingsplan is het planologisch mogelijk maken van een reguliere woning op het perceel Rijksstraatweg 60 in Twello en het bestemmen van gronden achter de woningen aan de Rijksstraatweg 48, 50 en 52 als tuin/erf.
De situering van het plangebied in de omgeving is weergegeven in Afbeelding 1. De locatie ligt aan de Rijksstraatweg in Twello. Een luchtfoto is opgenomen in Afbeelding 2. De percelen zijn kadastraal bekend als gemeente TLO00, sectie A, nummers 1920 (Rijksstraatweg 60), 2126 (Rijksstraatweg 52), 2127 (Rijksstraatweg 50) en 2128 (Rijksstraatweg 48).
Afbeelding 1: Situering plangebied in omgeving
Afbeelding 2: Luchtfoto plangebied
Het perceel Rijksstraatweg 60 ligt in de kern van Twello, ten noorden van de Rijksstraatweg. Het pand is gebouwd als bakkerij, woonhuis en winkel. De laatste decennia lag de nadruk vooral op het aspect bakkerij (productie van oliebollen). Met het beëindigen van het bedrijf 'Taverne Banket' komt een einde aan deze functie. Het perceel is vrijwel geheel bebouwd, bestaande uit de (voormalige) bedrijfswoning met daarachter bedrijfshallen.
Afbeelding 3: aanzicht perceel Rijksstraatweg 60
Voor zover het bestemmingsplan betrekking heeft op de percelen Rijksstraatweg 48, 50 en 52, gaat het om tuingrond bij deze woningen. Hier is in beperkte mate bebouwing aanwezig in de vorm van schuurtjes en/of tuinhuisjes.
In dit hoofdstuk worden beknopt de belangrijkste ruimtelijke beleidskaders beschreven op de verschillende overheidsniveaus (Rijk, provincie, regionaal en gemeente).
Op 13 maart 2012 is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) vastgesteld. De SVIR biedt het nieuwe kader dat de (nieuwe) ruimtelijke en mobiliteitsopgaven voor Nederland richting 2040 benoemt en de focus bepaalt voor mobiliteitsinvesteringen. De structuurvisie speelt in op een aantal ontwikkelingen en uitdagingen; krimp, groeiende mobiliteitsbehoefte, versterken internationale concurrentiepositie, koesteren en versterken ruimtelijke structuur, klimaatverandering, duurzame energie en het stelsel van regels en procedures.
Eén van de kernmiddelen die wordt ingezet om goed op deze ontwikkelingen en uitdagingen in te spelen is decentralisatie. Beslissingen over ruimtelijke ontwikkelingen wil het kabinet dichter bij burgers en bedrijven brengen en provincies en gemeenten krijgen de ruimte om maatwerk te leveren voor regionale opgaven. Het Rijk richt zich op het versterken van de internationale positie van Nederland en het behartigen van belangen als geheel. Hoofdnetwerken voor personen- en goederenvervoer, energie en natuur, ondergrond en ruimte voor militaire activiteiten, waterveiligheid en milieukwaliteit en de bescherming van ons werelderfgoed zijn daarbij onderwerpen. Het Rijk kiest voor een selectievere inzet van rijksbeleid op slechts 13 nationale belangen. Voor die belangen is het Rijk verantwoordelijk en wil het resultaat boeken. De voorgenomen ontwikkeling wordt niet aangemerkt als nationaal belang. Het Rijk heeft dan ook geen verdere bemoeienis met de planvorming.
Streekplan Gelderland 2005
De provincie heeft haar ruimtelijk beleid vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Dat betekent dat de inhoud van het streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening. Het streekplan verdeelt Gelderland ruwweg in drie soorten gebieden. Voor elk van deze gebieden is het beleid verschillend:
Het rode raamwerk: hier moet vooral de verstedelijking van Gelderland plaatsvinden. Het gaat om de zogeheten stedelijke netwerken, waar de regio Stedendriehoek Apeldoorn-Zutphen-Deventer er één van is. Ook de landbouw-ontwikkelings-gebieden (LOG's) worden tot het rode raamwerk gerekend vanwege het provinciale belang daarvan.
Het groen-blauwe raamwerk: hier ligt het accent op het beschermen en versterken van de aanwezige kwetsbare waarden en belangen. Dit zijn functies met een lage ruimtelijke dynamiek zoals de Ecologische Hoofdstructuur, waardevolle open gebieden en gebieden waar meer ruimte voor water gecreëerd moet worden.
Het multifunctionele gebied: het staat gemeenten vrij zelf het ruimtelijk beleid voor multifunctionele gebieden te bepalen. Wel wil de provincie dat gemeenten rekening houden met waardevolle landschappen in deze gebieden. Het plangebied ligt in zowel het rode raamwerk, waar het specifiek gelegen is in de stedendriehoek Apeldoorn-Zutphen-Deventer, als in multifunctioneel gebied. Plannen die gelegen zijn in deze stedendriehoek (het rode raamwerk) worden op regionaal niveau beoordeeld. De provincie wordt wel betrokken bij het regionale beleid dat voor deze gebieden worden opgesteld.
Op basis van bovenstaande kan geconcludeerd worden dat de herontwikkeling niet van provinciaal belang is.
Ruimtelijke Verordening Gelderland
Op grond van artikel 4.1 Wro kunnen, indien provinciale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken, bij of krachtens provinciale verordening regels worden gesteld omtrent de inhoud van bestemmingsplannen en omtrent de daarbij behorende toelichting.
Op 15 december 2010 hebben provinciale staten van Gelderland de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld, op 27 juni 2012 gevolgd door een eerste herziening. In de toelichting hebben provinciale staten aangegeven wat de strekking van de verordening is. "In deze verordening zijn regelingen opgenomen waarvan Provinciale Staten van mening zijn dat de provincie verantwoordelijk is voor de doorwerking daarvan. De verordening vormt een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid. Dit betekent dat deze verordening geen beleidswijzigingen bevat. Onder de Wro heeft de provincie geen bemoeienis meer met lokale belangen. Gemeenten worden nu vrij gelaten de lokale aspecten naar eigen inzicht te regelen. Daarnaast zijn regelingen opgenomen die naar de mening van het Rijk door de provincies nader moeten, dan wel kunnen worden uitgewerkt in een provinciale verordening. Dit vloeit voort uit de concept-AMvB Ruimte."
Stedelijke ontwikkelingen als wonen en werken dienen plaats te vinden binnen bestaand stedelijk gebied. Het aantal woningen neemt met het plan niet toe; een bestaande bedrijfswoning wordt bestemd als reguliere woning. Met de ontwikkeling is dan ook geen provinciaal belang in het geding.
Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030
De gemeenten in de regio Stedendriehoek, met daarin de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen, hebben gezamenlijk een regionale structuurvisie opgesteld. Deze visie vormt de integrale afstemming tussen de ruimtelijke opgaven binnen de regio. In de Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030 is geen beleid opgenomen dat specifiek van toepassing is op dit plan.
Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst
In de Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst (vastgesteld op 31 januari 2005) is de toekomstvisie geformuleerd voor toekomstig gemeentelijk ruimtelijk beleid. Dit kader geeft de ambities weer ten aanzien van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling en is daarmee een handvat voor onder meer nieuwe bestemmingsplannen. De kern Twello wordt als hoofdkern van de gemeente Voorst gezien als vestigingsplaats voor meer grootschalige opgaven op het gebied van wonen en werken. De visie geeft geen specifieke uitgangspunten weer die van belang zijn voor onderliggende ontwikkeling.
Woonvisie, diversiteit in wonen 2011-2015
Op 10 oktober 2011 is de Woonvisie door de gemeenteraad vastgesteld. Doel van deze structuurvisie is om te komen tot een voor alle (potentiële) inwoners van de gemeente Voorst evenwichtige woningmarkt. Dit doet de gemeente onder andere door kansen te bieden aan kwetsbare groepen met te beperkte keuzemogelijkheden op de woningmarkt, door te zorgen voor een gedifferentieerd aanbod in de woningbouw en door sturing te geven aan de gewenste bestaande voorraad en nieuwbouw.
Uitvoering van het plan is niet van invloed op het Kwalitatief WoonProgramma 3 dat door provincie in samenspraak met onder meer regio en gemeenten is uitgewerkt en waarin afspraken gemaakt zijn over kwantiteit (aantallen) en kwaliteit (type- en prijsdifferentiatie) van de woningbouw. Het plan voorziet enkel in het omzetten van een bedrijfswoning naar burgerwoning.
Leidraad Spoorzone Twello 2030+
De Leidraad Spoorzone Twello 2030+ vormt een stedenbouwkundig kader voor de beoordeling van nieuwe initiatieven in de spoorzone van Twello, waar het spoor een scheiding tussen het landelijke milieu aan de noordzijde en dorpse milieu aan de zuidzijde vormt. De leidraad heeft een inspirerende en voorwaardenscheppende rol bij nieuwe ontwikkelingen in dit gebied, om de samenhang en ordening te versterken.
Aan de noordzijde van de spoorlijn is sprake van de groene zijde van Twello, met veel landgoederen en landgoedachtige invullingen. Ontwikkelingen moeten inspiratie halen uit de landgoederenzone. In de linten, waaronder de Rijksstraatweg, sluiten ontwikkelingen in korrelgrootte, vormgeving, oriëntatie en maatvoering aan bij de karakteristieke lintbebouwing. Hierbij is sprake van een hedendaagse uitstraling met oog voor de kenmerkende cultuurhistorische karakteristieken. Functiemenging (wonen, werken, voorzieningen) is wenselijk.
Het plan voorziet in het wijzigen van de functie van het pand Rijksstraatweg 60 van een bedrijfsmatige functie naar een woonfunctie. De bedrijfswoning wordt gerenoveerd en als reguliere woning in gebruik genomen, waarbij het huidige aanzicht gehandhaafd blijft. Een deel van de achterliggende bedrijfshallen wordt gesaneerd, waarna dit deel van het perceel als tuin in gebruik wordt genomen bij de woning. De resterende oppervlakte aan bedrijfsbebouwing wordt in gebruik genomen ten behoeve van het wonen. Ook bestaat de mogelijkheid het te gebruiken voor aan huis verbonden beroepen en/of bedrijven. Deels vindt gebruik plaats bij het pand Rijksstraatweg 60; ook wordt een deel kadastraal afgesplitst en in gebruik genomen bij de burgerwoning Rijksstraatweg 58 (eigenaar tevens eigenaar van het huidige Taverne Banket). In onderstaande afbeelding is een visie voor de beoogde toekomstige situatie weergegeven. Ten aanzien van de te slopen bebouwing wordt in later stadium een concreter voorstel gedaan, dat kan afwijken van onderstaande afbeelding. Dit is op voorhand niet bezwaarlijk. Uitgangspunt is daarbij wel dat een bij benadering gelijkwaardige oppervlakte aan bebouwing gesloopt wordt op het perceel.
Afbeelding 4: toekomstige situatie Rijksstraatweg 60
De te bestemmen tuinen bij de Rijksstraatweg 48, 50 en 52 worden al als uin gebruikt. Ook is hier enige bebouwing aanwezig in de vorm van schuurtjes of tuinhuisje. Bij herbouw van deze bebouwing ontstaat een belemmering vanwege de agrarische bestemming die hier momenteel is opgenomen. De tuinen worden conform bestaand gebruik bestemd. De feitelijke situatie verandert daarmee niet.
Van oorsprong bestaat langs de Rijksstraatweg een afwisseling van woningen en enkele bedrijfsmatige functies. Functiemenging wordt hier als passend gezien. Een nieuwe bedrijfsmatige invulling is echter niet haalbaar gebleken. De ligging op korte afstand van woningen vormt een beperking voor het uitvoeren van zwaardere vormen van bedrijvigheid. Voor eventueel manoeuvreren met grotere (vracht)voertuigen is situering aan de doorgaande weg niet ideaal. Een woonbestemming is een logische vervolgfunctie om het pand op het perceel Rijksstraatweg 60 in stand te (kunnen) houden en te renoveren. Met de ontwikkeling komt een deel van de bebouwing op termijn te vervallen ten behoeve van tuinruimte. Dit is bovendien een voorwaarde aan medewerking, om de forse bouwmassa met de functiewijziging per saldo terug te brengen. De resterende bebouwing kan bij de woningen (behalve nummer 60 ook de woning Rijksstraatweg 58) gebruikt worden, waarbij de mogelijkheid bestaat voor een aan huis verbonden beroep en/of bedrijf en enige functiemenging in het lint in stand kan blijven. Het gaat in dat geval echter om bedrijvigheid die doorgaans minder ruimte vergt en valt binnen een lichtere milieucategorie, met een beperkte hinder op de omgeving. Doordat het plan voornamelijk voorziet in verandering van het gebruik en niet in grootschalige aanpassingen op het perceel, bestaan hiertegen geen ruimtelijke bezwaren.
Het bestemmen van de gronden bij de woningen Rijksstraatweg 48-52 als tuin/erf komt overeen met het feitelijk gebruik. Het veranderen van de bestemming leidt niet tot extra bouwmogelijkheden op deze percelen: in samenhang met de reeds bestemde woonpercelen is per woning in beginsel 50 m2. Tegen deze ontwikkeling bestaan op voorhand dan ook geen ruimtelijke en/of stedenbouwkundige bezwaren.
Bij ruimtelijke ingrepen dient onderbouwd te worden of het voornemen 'redelijkerwijs uitvoerbaar' is. In dit hoofdstuk wordt per aspect (milieu, flora en fauna, archeologie, cultuurhistorie, water en economie) aangegeven in hoeverre de beoogde ontwikkeling uitvoerbaar is.
Als gevolg van artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening dient in verband met de uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan onderzoek te worden verricht naar de geschiktheid van de gronden voor het beoogde doel. In het geval van een verontreiniging moet de mate van de omvang ervan worden vastgesteld, zodat beoordeeld kan worden of -en zo ja welke- kosten gemoeid zijn met het verwijderen of verminderen van die verontreiniging, zodat voldaan wordt aan de eisen van de milieuwetgeving.
Het plan voorziet in het omzetten van de bestemde bedrijfswoning naar een burgerwoning. Om die reden mag verondersteld worden dat het pand geschikt is voor het beoogde gebruik en kan bodemonderzoek in het kader van de bestemmingsplanprocedure achterwege blijven. Voor het bestemmen van de tuinen is geen onderzoek noodzakelijk.
Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stelt zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en bevorderen. Dit gebeurt onder andere door milieuzonering. Hieronder wordt verstaan het aanbrengen van voldoende ruimte tussen milieubelastende bedrijven of inrichtingen enerzijds en milieugevoelige functies anderzijds. De ruimtelijke scheiding bestaat doorgaans uit het aanhouden van een bepaalde afstand tussen de milieubelastende en milieugevoelige functies. Voor wat betreft de onderbouwing van te hanteren afstanden dient in eerste instantie te worden uitgegaan van de VNG-brochure Bedrijven en milieuzonering. De brochure geeft minimale afstanden vanaf de grens van een bedrijf tot een gevoelige functie die aangehouden moeten worden. De aan te houden afstanden van de brochure zijn opgezet voor inwaarts zoneren en bevatten vanuit de milieugevoelige functie gezien een bufferzone.
Met de ontwikkeling verdwijnt een functie met milieuzonering (categorie 2) van het perceel. Voor de woningen in directe omgeving vormt dit op grond van milieuzonering een verbetering van de woonsituatie. Het perceel Rijksstraatweg 72A is bestemd voor bedrijvigheid tot en met categorie 2. Op grond van de richtlijnen uit de VNG-brochure geldt hiervoor een richtafstand van 30 meter. De kortste afstand tussen dit bedrijfsperceel en de perceelsgrens van de Rijksstraatweg 60 bedraagt circa 17 meter. De feitelijke afstand tussen de bedrijfsbebouwing en de te wijzigen bedrijfswoning (gevoelige functie) is echter ruim 30 meter. Bovendien bevinden zich op kortere afstand van de bedrijfslocatie al burgerwoningen waarmee in de bedrijfsvoering rekening gehouden moet worden. Daarnaast bevinden zich aan de noordzijde van de planlocatie een tweetal agrarische percelen waarop vee gehouden wordt en opslag van mest en voer plaatsvindt. Beide bedrijven worden op grond van de geurwetgeving beschouwd als bedrijven met dieren waavoor een vaste afstand van 100 meter geldt in geval van het omgevingstype bebouwde kom. De bestaande afstanden zijn kleiner en gelden als overgangsrechtsituatie. Deze afstanden worden niet verkleind en de burgerwoning verandert niet van locatie ten opzichte van de bestemde bedrijfswoning. Geconcludeerd kan worden dat vanuit milieuzonering geen belemmeringen bestaan voor de uitvoerbaarheid van het wijzigen van de bestemming op het perceel Rijksstraatweg 60. Met het bestemmen van de tuinen bij de woningen Rijksstraatweg 48-52 worden geen nieuwe gevoelige objecten mogelijk gemaakt die hinder kunnen ervaren of belemmerend kunnen werken voor belastende functies.
Op basis van de Wet geluidhinder (Wgh) zijn er drie geluidsbronnen waarmee bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening gehouden moet worden: wegverkeers-, railverkeers- en industrielawaai. Artikel 76 Wgh verplicht ertoe om bij de vaststelling van een bestemmingsplan dat betrekking heeft op gronden binnen een geluidzone ter zake van de geluidsbelasting van de gevel van geprojecteerde geluidsgevoelige bestemmingen (zoals woningen) de grenswaarden uit de Wgh in acht te nemen. Bij het voorbereiden van de vaststelling van zo'n bestemmingsplan moet akoestisch onderzoek worden gedaan naar die geluidsbelasting.
De locatie Rijksstraatweg 60 ligt op korte afstand van de weg. In de bestaande situatie is met de (bedrijfs)woning een gevoelige functie aanwezig en bestemd. Met onderliggend plan blijft sprake van een gevoelige bestemming, waarbij het aantal woningen niet toeneemt. Bezien vanuit de Wet geluidhinder gelden in dat geval dezelfde waarden en is nadere toetsing aan de wet voor vaststelling van het bestemmingsplan niet nodig. De tuinen betreffen geen gevoelige functies en kunnen om die reden buiten beschouwing worden gelaten.
De eisen voor de kwaliteit van de buitenlucht zijn sinds november 2007 vastgelegd in de Wet milieubeheer, in titel 5.2 Luchtkwaliteitseisen (ook wel bekend als de 'Wet luchtkwaliteit'). In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat de Wet luchtkwaliteit bestaat uit in Europees verband vastgestelde normen voor maximumconcentraties voor een aantal luchtvervuilende stoffen. In Nederland kunnen met name fijn stof (PM10) en stikstofoxiden (NO2) problemen opleveren met betrekking tot overschrijding van de grenswaarden. Fijn stof wordt grotendeels veroorzaakt door grote industriële bronnen en het wegverkeer, NO2 wordt voornamelijk veroorzaakt door wegverkeer.
Indien het uitoefenen van bevoegdheden zoals het vaststellen van bestemmingsplannen of het afwijken van het bestemmingsplan op grond van artikel 2.12 lid 1 sub a onder 1 van de Wabo gevolgen kan hebben voor de luchtkwaliteit, kunnen bestuursorganen die bevoegdheden uitoefenen wanneer aannemelijk is gemaakt dat:
Sinds 1 augustus 2009 is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) van kracht. Volgens het NSL draagt een project 'niet in betekenende mate' (Nibm) bij zo lang de concentratie fijnstof of stikstofdioxide niet meer dan 3% bedraagt. Volgens de regeling Nibm wordt die grens pas overschreden bij bijvoorbeeld woningbouwprojecten van meer dan 1500 woningen of kantoorlocaties met meer dan 10.000 m2 bruto vloeroppervlak. Voor ontwikkelingen die 'niet in betekenende mate' bijdragen aan de luchtverontreiniging hoeft niet te worden getoetst aan de grenswaarden.
De ontwikkeling in voorliggend bestemmingsplan kan worden aangemerkt als ontwikkeling die in niet betekenende mate bijdraagt aan de luchtkwaliteit. De locatie ligt ook niet binnen een gebied waarin de normen van luchtkwaliteit worden overschreden. Geconcludeerd wordt dat de Wet luchtkwaliteit en het Besluit Nibm geen belemmering vormen voor de ontwikkeling.
Het aspect externe veiligheid betreft het risico op een ongeval waarbij een gevaarlijke stof aanwezig is. Deze gevaarlijke stoffen kennen twee verschillende bronnen. Dit zijn de stationaire (chemische fabriek, lpg-tankstation) en de mobiele (vervoer gevaarlijke stoffen) bronnen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen groepsrisico (GR) en plaatsgebonden risico (PR). Het groepsrisico legt een relatie tussen de kans op een ramp en het aantal mogelijke slachtoffers. Het plaatsgebonden risico biedt burgers in hun woonomgeving een minimum beschermingsniveau tegen gevaarlijke stoffen. Het groepsrisico heeft een oriënterende waarde en voor het plaatsgebonden risico geldt een grenswaarde voor kwetsbare objecten.
Uit de risicokaart Gelderland blijkt dat in de nabijheid van het projectgebied geen stationaire bronnen aanwezig zijn. Van vervoer van gevaarlijke stoffen over omliggende wegen is geen sprake. Het aspect externe veiligheid vormt om die reden geen belemmering voor de uitvoer van het project.
Bij het opstellen van een nieuw bestemmingsplan dient natuurwetgeving beschouwd te worden. Deze wetgeving richt zich op twee hoofdthema's. Het gaat hierbij om de bescherming van natuurgebieden (gebiedsbescherming) en de bescherming van plant- en diersoorten (soortbescherming).
De bescherming van natuurgebieden wordt geregeld in de Natuurbeschermingswet 1998 (in de Natura 2000-gebieden) en de Ecologische hoofdstructuur (EHS). Ruimtelijke projecten kunnen niet zonder meer worden gerealiseerd in of nabij beschermde natuurgebieden. Projecten die in of in de nabijheid van beschermde natuurgebieden worden geprojecteerd, dienen te worden getoetst op de mogelijke negatieve effecten die zij op deze gebieden kunnen hebben en of zij verstoring zullen veroorzaken (externe werking). Als sprake is van externe werking dan kan het noodzakelijk zijn dat bij de provincie (bevoegd gezag) een vergunning volgens artikel 19d van de Natuurbeschermingswet aangevraagd moet worden.
Soortbescherming wordt geregeld in de Flora- en faunawet. In deze wet is een aantal planten en dieren aangewezen als beschermd. Deze beschermde organismen mogen niet zonder reden in hun bestaan worden aangetast. De wet maakt een onderscheid tussen licht en zwaar beschermde soorten. Het uitgangspunt van de wet is dat beschermde planten- en diersoorten geen schade mogen ondervinden. Voor het uitvoeren van werkzaamheden in de openbare ruimte is het niet altijd nodig een vrijstelling of een ontheffing aan te vragen. Wanneer het onmogelijk is schade aan streng beschermde planten en dieren tijdens ruimtelijke ontwikkelingen en inrichting te voorkomen, moet altijd een ontheffing worden aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken (Dienst Regelingen).
Het plangebied ligt niet in of in de nabijheid van een beschermd natuurgebied. Ook zijn binnen het plangebied geen belangrijke ecologische waarden bekend die om bescherming vragen. Gezien de aard en omvang van het plan is nader ecologisch onderzoek daarom achterwege gebleven. Te allen tijde dient de algemene zorgplicht (artikel 2 van de Flora- en faunawet) in acht te worden genomen voor alle soorten planten en dieren, ongeacht of deze soorten beschermd zijn. Te zijner tijd kan voorafgaand aan toekomstige sloopwerkzaamheden op het perceel Rijksstraatweg 60 (sloop hal ten behoeve van tuin) ecologisch onderzoek vereist zijn.
De bescherming van de aanwezige en de te verwachten archeologische waarden door bodemverstorende activiteiten is in de Monumentenwet 1988 geregeld. Hierbij gaat de wet uit van het zo vroeg mogelijk betrekken van de archeologische waarden in het ruimtelijke ordeningsproces. Specifiek voor het bestemmingsplan is hierop artikel 38a van de Monumentenwet van toepassing: “De gemeenteraad houdt bij de vaststelling van een bestemmingsplan of een beheersverordening als bedoeld in artikel 3.1, onderscheidenlijk artikel 3.38, van de Wet ruimtelijke ordening en bij de bestemming van de in het plan begrepen grond, rekening met de in de grond aanwezige dan wel te verwachten monumenten”.
De gemeente Voorst heeft in 2009 een archeologische beleidskaart vastgesteld. Daarmee zijn de te verwachten archeologische waarden gedetailleerd in beeld gebracht. De locatie ligt in een archeologisch waardevol gebied met historische dorpskern of historisch bekende woonplaatsen. Hier geldt een streven naar behoud in huidige staat. Bij ingrepen met een grotere oppervlakte dan 30 m2 én die dieper reiken dan 30 centimeter onder maaiveld, dient een inventariserend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. Een klein deel van de tuinen ligt in een gebied met een zone met een hoge archeologische verwachting, waarbij onderzoek nodig is bij ingrepen met een oppervlakte van 100 m2 en die dieper reiken dan 30 cm.
Onderliggend plan gaat uit van functiewijziging van bestaande bebouwing en het bestemmen van feitelijk in gebruik zijnde tuinen als tuin. Om die reden is het niet noodzakelijk archeologisch onderzoek te laten plaatsvinden. Ter bescherming van de archeologische waarden bij toekomstige ingrepen, waaronder sloop van de achterliggende bedrijfshal, wordt een dubbelbestemming in het bestemmingsplan opgenomen, gelijk aan die uit het geldende plan.
Binnen de bebouwde kom van Twello is de Rijksstraatweg, aangelegd tussen 1819 en 1821, met de daaraan gelegen lintbebouwing met zijn vele buitens en villa's, van hoge cultuurhistorische waarde. Een groot aantal panden is aangewezen als rijksmonument of gemeentelijk monument. Veel waardevolle karakteristieke panden zijn echter niet beschermd. Van belang is ook de groene uitstraling van de zone. Veel panden staan op ruime, groene kavels met diverse monumentale opgaande bomen. Ook (restanten van) de oude laanbeplanting in de vorm van eiken dragen bij aan het monumentale groene karakter. In het geldende bestemmingsplan is een dubbelbestemming opgenomen voor het behoud van aanwezige cultuurhistorische waarden. Het wijzigen van de functie van het karakteristieke pand Rijksstraatweg 60 leidt niet tot aantasting van dit pand; planvorming leidt juist tot renovatie en beter onderhoud hiervan.
Sinds 1 november 2003 is voor alle ruimtelijke plannen de watertoets verplicht. Het doel van de watertoets is waterbelangen evenwichtig mee te nemen in het planvormingsproces van Rijk, Provincies en gemeenten. Hiermee wordt een veilig, gezond en duurzaam watersysteem nagestreefd. De toets omvat het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van de in ruimtelijke plannen voorkomende waterhuishoudkundige aspecten. Via de digitale watertoets (www.dewatertoets.nl) is beoordeeld welke waterthema's in het plan relevant zijn.
Op 19 februari 2014 is de digitale Watertoets van Waterschap Vallei en Veluwe ingevuld. Het resultaat hiervan is opgenomen in Bijlage 1. Uitkomst is dat mogelijk sprake is van een plan met een groot waterbelang. Om die reden vindt over het plan nog nader overleg plaats met het waterschap. Aangezien het plan uitsluitend een wijziging van functie van bestaande bebouwing betreft en het verharde oppervlak met de plannen niet toeneemt, maar op termijn juist afneemt, mag echter verondersteld worden dat geen nadelige effecten zijn te verwachten op de waterhuishouding. Op voorhand worden vanuit waterhuishoudkundige overwegingen dan ook geen zwaarwegende belemmeringen verwacht voor vaststelling van onderliggend bestemmingsplan.
Artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening stelt dat de gemeenteraad een exploitatieplan vaststelt voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. In dit geval is van een dergelijk plan geen sprake. De kosten van dit bestemmingsplan en de uitvoering hiervan zijn voor rekening van de aanvrager. Ook eventuele kosten van planschade zijn voor kosten van de aanvrager. Hiertoe is tussen de gemeente en initiatiefnemer een overeenkomst gesloten. In het kader van de financiële uitvoerbaarheid is een ruime termijn opgenomen voor uitvoering van de sloop van een deel van de bestaande bedrijfshal op het perceel Rijksstraatweg 60.
In dit hoofdstuk worden de regels van het plan nader toegelicht. Er wordt inzicht gegeven in de opbouw van de planregels, de gebruikte bestemmingen en de inzet van zogenaamde flexibiliteitinstrumenten.
Een bestemmingsplan kent aan gronden een bestemming toe en verbindt regels aan deze bestemming. Deze regels betreffen het gebruik van de gronden, maar onder meer ook de bouwmogelijkheden. De regels zijn nader onder te verdelen in
In deze regels staan de begrippen verklaard, die in de planregels voorkomen en die om een nadere omschrijving vragen. Verder wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden om bijvoorbeeld een goot- of bouwhoogte te bepalen
Deze regels betreffen het hart van het bestemmingsplan. In de bestemmingsregels wordt aangegeven waarvoor en - zo nodig - hoe de betreffende gronden mogen worden gebruikt en bebouwd. In dit bestemmingsplan is slechts één enkelbestemming opgenomen, de bestemming Wonen. Daarnaast is een dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' opgenomen.
De bestemmingsregels kennen een vaste opbouw in bestemmingsomschrijving (toegestaan gebruik), bouwregels, nadere eisen, afwijking van de bouwregels, specifieke gebruiksregels, afwijking van de gebruiksregels, omgevingsvergunning en wijzigingsbevoegdheden.
Bestaande situatie
In de bestemmingsregels, veelal de bouwregels, kan worden verwezen naar de bestaande situatie. Dit vindt veelal plaats om van het plan afwijkende maten en oppervlakten niet onder het overgangsrecht te plaatsen. De bestaande situatie is de situatie zoals deze naar voren komt uit de (digitale) gegevens van het gemeentelijk bouwdossier aangevuld met de GBKN, het kadaster, de luchtfoto's en de cyclomedia, zoals deze bestaan op het moment van het in werking treden van het plan.
De algemene regels hebben betrekking op alle bestemmingen in het plan. In plaats van bij elke bestemming dezelfde regels te plaatsen, kan gebruik worden gemaakt van een algemene regel. Zo zijn er algemene bouwregels, gebruiksregels, aanduidingsregels, afwijkingsregels en wijzigingsregels.
Anti-dubbeltelbepaling
De anti-dubbeltelbepaling is ook onder de algemene regels opgenomen. Hiermee blijven gronden, die eenmaal in aanmerking zijn genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, buiten beschouwing bij de beoordeling van latere bouwplannen.
Strijdig gebruik
In het verleden werd strijdig gebruik (gebruik in strijd met de bestemming) expliciet vermeld bij elke bestemming. Nu is dit strijdig gebruik bij wet (artikel 2.1 Wabo) verboden en wordt het niet langer vermeld in het bestemmingsplan. Al het gebruik dat niet past binnen de doeleindenomschrijving van de betreffende bestemming wordt daarom gezien als strijdig gebruik, uitgezonderd geluidszoneringsplichtige en risicovolle inrichtingen en detailhandel in volumineuze goederen en/of grootschalige detailhandel. Deze worden expliciet genoemd als strijdig gebruik bij de desbetreffende bestemmingen.
Hieronder zijn het overgangsrecht en de slotregel opgenomen. De eerste regels beschermen een bestaand bouwwerk of gebruik dat afwijkt van de regels. De slotregels geven aan op welke wijze de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.
Bestemmingsomschrijving
De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor Wonen. Onder voorwaarden zijn aan huis verbonden bedrijven en/of aan huis verbonden beroepen toegestaan. Ook kan bed & breakfast worden aangeboden. Verder zijn de gronden bestemd voor openbare nutsvoorzieningen en bij de bestemming horende voorzieningen zoals groen, paden, verhardingen, parkeerplaatsen en water.
Bebouwingsmogelijkheden
Binnen de bestemming is een onderscheid gemaakt tussen bebouwing die is toegestaan binnen het bouwvlak en bebouwing die daarbuiten is toegestaan. Waar gebouwen mogen worden opgericht is dat middels een bouwvlak aangegeven. Het bouwvlak bevindt zich op de plek van de bestaande bedrijfswoning. Binnen het bouwvlak staan de toegestane goot- en bouwhoogte weergegeven. Deze maten zijn afgestemd op de gemeentelijke standaarden voor woningen bestaande uit één laag met kap. Op gronden met de aanduiding 'erf' mogen ook overige gebouwen bij een woning worden opgericht. Het gaat hierbij om 50 m2 per woning, dan wel de bestaande maten. Voor de percelen Rijksstraatweg 48, 50, 52 en 58 geldt dit als gezamenlijke oppervlakte in samenhang met gebouwen op de reeds bij deze woningen bestemde gronden.
Voorwaardelijke verplichting
Binnen de bestemming 'Wonen' is de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting' opgenomen voor waarborging van de sloop van een deel van de aanwezige bebouwing op het perceel Rijksstraatweg 60. Daarmee is een afhankelijkheidsrelatie gecreëerd tussen het gebruik van het perceel voor woondoeleinden en een ruimtelijk relevante voorwaarde (terugbrengen bouwmassa). In verband met de financiële uitvoerbaarheid van de sloopwerkzaamheden, is voor uitvoering hiervan een relatief ruime termijn van 5 jaar aangehouden na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan. Met een afwijking bestaat de mogelijkheid deze termijn -onder het stellen van nadere voorwaarden- te verlengen. Daarnaast is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om te komen tot een ander sloopplan dan opgenomen in de huidige visie, mits sprake is van sloop van een gelijkwaardige oppervlakte.
Om de archeologische waardevolle gebieden veilig te stellen, gelden op deze gronden beperkingen ten aanzien van het bouwen voor de met deze bestemming samenvallende bestemmingen. Bouwen waarbij ingrepen vanaf een bepaalde omvang plaatsvinden, is uitsluitend toegestaan indien uit onderzoek blijkt dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn of dat de waarden voldoende worden veiliggesteld. Daarnaast geldt er een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden. Binnen dit plan zijn twee verschillende dubbelbestemmingen voor Waarde-Archeologie opgenomen.
Gelijk aan het geldende plan is een dubbelbestemming Waarde-Cultuurhistorie opgenomen op het perceel Rijksstraatweg 60 voor behoud van bestaande cultuurhistorische waarden.
Flexibiliteit in een bestemmingsplan is handig om ervoor te zorgen dat een bestemmingsplan voldoende beleidsruimte biedt om ontwikkelingen in de toekomst mogelijk te maken. Deze ontwikkelingen zullen ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan vaak niet bekend zijn. Een bestemmingsplan zonder flexibiliteit kan te star zijn. Indien gebruik wordt gemaakt van de flexibiliteitbevoegdheden (art. 3.6, Wro), dienen in het bestemmingsplan zelf de grenzen te worden aangegeven door het stellen van nadere eisen, het verlenen van afwijkingen, het wijzigen van het plan of het uitwerken van een plan.
Deze bevoegdheid biedt de mogelijkheid af te wijken van een in het plan opgenomen regeling. Het is mogelijk van geval tot geval ruimtelijk relevante voorwaarden te stellen en belangen nader af te wegen. Een afwijking mag alleen op relatief ondergeschikte onderdelen betrekking hebben en mag niet tot een bestemmingswijziging leiden.
In dit bestemmingsplan zijn de volgende afwijkingsmogelijkheden opgenomen:
De algemene afwijkingsmogelijkheden mogen niet leiden tot een onevenredige aantasting van:
- de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden;
- het straat- en/of bebouwingsbeeld;
- de sociale veiligheid;
- de verkeersveiligheid.
Het bestuursorgaan dat belast is met de voorbereiding van een bestemmingsplan pleegt daarbij overleg met de besturen van de betrokken gemeenten en waterschappen en met de diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het geding zijn.
In dit geval is sprake van een plan van lokaal belang. Voor dergelijke plannen achten de provincie Gelderland en de VROM-Inspectie vooroverleg niet noodzakelijk. Naar aanleiding van het wateradvies vindt nog nader overleg plaats met Waterschap Vallei en Veluwe.
Genoemde instanties hebben de mogelijkheid gekregen om hun reactie op de plannen te geven tijdens de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 13 maart tot en met 23 april 2014 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.