direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke structuur
Plan: van Spiegelstraat en Covecostraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.171020-VS00

2.1 Ruimtelijke structuur

De drie verschillende deelgebieden liggen op de rand tussen het het dorpscentrum van Twello en het Dumecoterrein. Het dorpscentrum vormt het hart van Twello. Het gebied herbergt zowel het oude dorpscentrum als het winkelcentrum. Het oude dorpscentrum bevindt zich aan de oostzijde van het gebied langs de Dorpsstraat. Het winkelgebied heeft zicht ontwikkeld rondom de kruising van de Dorpsstraat met de Stationsstraat. De Duistervoordseweg-Dorpsstraat is het belangrijkste (historische) lint binnen het dorpscentrum. Haaks hierop staan tal van wegen richting het spoor of naar de woongebieden ten zuiden van het gebied. Langs en achter dit lint is de eerste industriƫle bedrijvigheid van Twello gevestigd geweest.

Kenmerkend voor de dorpslinten is hun langgerekte en brede profiel, waar ondanks de grote variatie aan bebouwing, eenheid van uit gaat. De afwisseling tussen bebouwing en open ruimten is een kenmerkend onderdeel van de linten. Begeleidende beplanting zorgt voor nog meer ruimtelijke samenhang binnen het lint. Binnen de dorpslinten is, in vergelijking tot andere gebieden in Twello, sprake van een relatief grote menging van functies. De Duistervoordseweg is een smaller bebouwingslint met meer kleinschalige (historische) bebouwing. De bebouwingsdichtheid neemt merkbaar af richting het westen. Het licht gebogen verloop geeft het lint visueel lengte.

De bebouwing in het dorpscentrum is zeer gevarieerd. Historische en moderne bebouwing wisselen elkaar af. Naast kleinschalige bebouwing is in het dorpscentrum ook vooral meer grootschalige bebouwing te vinden. Deze bebouwing reikt in het winkelgebied tot vier bouwlagen hoog. De overige gebieden bestaan uit hoogstens twee bouwlagen met kap. Op inbreidingslocaties is een trend waarneembaar tot hogere bebouwing van maximaal zes bouwlagen. In het winkelgebied mengt traditionele bebouwing met een steil zadeldak zich met meer moderne bebouwing onder een plat dak. Deze variatie is ook in de woonbebouwing terug te vinden. De grotere historische panden zijn veelal voorzien van een schilddak. De bebouwing vertoont individueel of binnen het bebouwingscomplex een sterke architectonische samenhang.

Op het Dumecoterrein zijn de straten schilderachtig en dorps, waarbij auto's veelal op eigen terrein moeten parkeren. De architectuur is afwisselend en divers. De schuren worden afgedekt met een kap waarbij natuurlijke materialen worden gebruikt. De uitstraling van de wijk zal eigentijds blijven doordat een bijzondere stedenbouwkundige opzet is gekozen. Het ambitieniveau van realisering maar zeker ook van de beheerfase is hoog. De diversiteit aan typen en vormen, de onregelmatige vormgeving van de straatwanden, de flexibiliteit en het rustieke geven het plan een eigentijdse identiteit en een boeiende uitstraling.