direct naar inhoud van 4.2 Luchtvaart
Plan: Luchthaven Teuge
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.10102-VS00

4.2 Luchtvaart

Toetsingskader

Geluid

Voor Luchthaven Teuge vigeert het Besluit burgerluchthavens, dat is opgesteld in het kader van de Regelgeving burgerluchthavens en militaire luchthavens (RBML). Dit Besluit vervangt het oude Besluit Geluidsbelasting Kleine Luchtvaart (BGKL). Per 1 januari 2011 is de Omzettingsregeling luchthaven Teuge van kracht, die gebaseerd is op de eerst genoemde RBML. Door deze Omzettingsregeling vervalt het aanwijzingsbesluit dat in het verleden voor deze luchthaven gold. De provincie dient uiterlijk 1 november 2014 een luchthavenbesluit te nemen gebaseerd op de RBML en Wet Luchtvaart.

Het oude Besluit (BGKL) gebruikt als dosismaat voor geluid de BKL-waarde. In het oude Besluit (BGKL) zijn twee zones van belang, te weten de 47- en de 57- BKL-zone:

  • 47-BKL is de voorkeursgrenswaarde1. Binnen de 47- BKL-zone geldt in principe een nieuwbouwverbod. Alleen onder voorwaarden kan hier worden gebouwd;
  • 57-BKL is de uiterste grenswaarde. Binnen deze zone is geen woningbouw mogelijk (tenzij sprake is van vervangende woningbouw).

Ook in de recent in werking getreden Omzettingsregeling is het beperkingengebied in deze twee zones weergegeven.

De nieuwe regelgeving hanteert vanuit de EU een andere (meer uniforme) dosismaat: Lden. Hierbij wordt uitgegaan van de geluidscontouren van 56 en 70 dB:
- binnen de 56 dB is alleen onder voorwaarden nieuwbouw van woningen mogelijk (hiervoor zijn ontheffingsmogelijkheden opgenomen);
- binnen de 70 dB is geen woningbouw mogelijk.
De provincie Gelderland moet uiterlijk 1 november 2014 een nieuw luchthavenbesluit vaststellen. Dit betekent dat de Lden-zones nog niet bekend zijn. Gelet op de recent in werking getreden Omzettingsregeling wordt voor dit bestemmingsplan nog uitgegaan van de BKL-zones.  

Externe veiligheid

Voor de luchthaven geldt momenteel nog geen externe veiligheidsbeleid waarmee rekening mee moet worden gehouden. In het nog te nemen luchthavenbesluit worden naar verwachting eveneens externe veiligheidscontouren vastgelegd (deze zijn momenteel nog niet bekend).

Hoogtebeperkingen

Vanuit Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gelden toetsingsvlakken voor de communicatie-, navigatie- en surveillanceapparatuur die bij luchthavens gebruikt worden.

Vanuit de Inspectie Verkeer en Waterstaat (vanaf 1 januari 2012 ILenT) gelden hoogtebeperkingen met het oog op de vliegveiligheid. Doel hiervan is het luchtruim op en rond luchthavens vrij te houden van hoge objecten om zodoende de vliegtuigoperaties van en naar de luchthaven veilig te kunnen uitvoeren. Zo wordt voorkomen dat de omgeving van een luchthaven ongecontroleerd wordt volgebouwd. De hoogtebeperkingen zijn gebaseerd op internationale burgerluchtvaartverdragen, richtlijnen, regels en voorschriften (zoals het verdrag van Chicago, Annexen en documenten van de International Civil Aviation Organisation (ICAO), internationale regels voor de burgerluchtvaart in de vorm van Standards And Recommended Practices (SARPS), opgesteld door ICAO).

Baanverlichting

Baanverlichting kan worden gezien als een noodzakelijk onderdeel van de luchthaven indien op zicht in de avondperiode wordt gevlogen. De aanleg van baanverlichting is vergunningplichtig voor wat betreft de activiteit milieu. De gevolgen van de baanverlichting kunnen worden onderscheiden in:

1. indirecte gevolgen: gevolgen voor het gebruik van de luchthaven;

2. directe gevolgen: milieugevolgen en gevolgen voor flora en fauna;

Hieronder zullen we beide aspecten toelichten.

Ad.1 Indirect zal de baanverlichting kunnen leiden tot langere openingstijden waarbij -ook als het donker is- nog op zicht kan worden gevlogen. Volgens het huidige gebruik wordt het vliegveld alleen gebruikt bij daglicht en dat kan met de baanverlichting dus uitgebreid worden met de avond- en nachtperiode. Een dergelijk gebruik buiten de daglichtperiode is slechts toegestaan, indien het Omzettingsbesluit voor Luchthaven Teuge dit toelaat. Echter, gebruik in de nachtperiode van 23:00 uur tot 07:00 uur is op grond van het Omzettingsbesluit niet toegestaan. Voor het vliegen in de avondperiode tot 23:00 uur zijn in het Omzettingsbesluit regels opgenomen. Gelimiteerd vliegen in de avondperiode tussen 07.00 en 23:00 uur plaatselijke tijd, voor zover deze periode buiten de daglichtperiode valt, is daarin mogelijk gemaakt, met dien verstande dat les- en oefenvluchten overeenkomstig de instrumentvliegvoorschriften verboden zijn. Het Omzettingsbesluit (en in de toekomst: het Luchthavenbesluit) is de maatgevende en beperkende factor voor het toestaan van de luchtgebonden activiteiten van de luchthaven, waaronder het aantal vliegbewegingen en vliegtijden. Het bestemmingsplan is hiervoor dus niet het instrument.

Ad.2 De directe gevolgen van de baanverlichting zijn de gevolgen met betrekking tot mogelijke hinder in en voor de omgeving. Voor zover sprake is van mogelijke hinder voor mensen, geldt dat effecten voor zowel mensen als dieren worden bepaald door aard, intensiteit, duur, plaats van de verlichting en/of geluid en kans op blootstelling.

In het Aanwijzingsbesluit zijn de akoestische gevolgen voor en op de omgeving van Luchthaven Teuge al onderzocht en inzichtelijk gemaakt. Dit heeft geleid tot een zogenaamde geluidzone rond het luchtvaartterrein. Deze is overgenomen in het Omzettingsbesluit. Ook vluchten welke gemaakt worden met gebruik van de eventueel aan te brengen baanverlichting vallen binnen de voor Luchthaven Teuge vastgelegde intensiteiten. Dit bestemmingsplan leidt niet tot aanpassing van de geluidzone. Derhalve mag er van uit worden gegaan dat met het onderhavige bestemmingsplan additionele nadelige impact voor het milieu aanvaardbaar is. Ecologie- en natuurwaarden zijn ook beschouwd in het kader van het Aanwijzingsbesluit.

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van de aanleg van baanverlichting voor de flora en fauna. In februari 2013 is een Quickscan flora en fauna uitgevoerd door ecologisch onderzoeks- en adviesbureau Van der Goes en Groot. Uit dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat er geen negatieve effecten te verwachten zijn op de flora en fauna in de directe omgeving door de aanleg van baanverlichting.

Baanverlichting wordt passend geacht in relatie tot de lichtgevoelige functies in het gebied en is dus niet in strijd met een goed ruimtelijke ordening. Het voorkomen danwel voor zover dat niet mogelijk is tot een aanvaardbaar niveau van beperken van lichthinder wordt tevens gereguleerd in het milieuspoor.

Onderzoek

Geluid

Een aantal bestaande woningen op het luchthaventerrein zelf zijn conform het vigerende bestemmingsplan als woning bestemd. In het plangebied worden geen nieuwe geluidsgevoelige functies mogelijk gemaakt.

Gelet op de recent in werking getreden Omzettingsregeling zijn op de plankaart nog de BKL-zones van 47- en 57-BKL als gebiedsaanduidingen opgenomen. Met een wijzigingsbevoegdheid wordt een wijziging van deze zones mogelijk gemaakt: indien het nog te nemen luchthavenbesluit wordt genomen waarin nieuwe geluidscontouren worden vastgelegd (de normstelling van BKL wordt dat vervangen door Lden) kunnen de zones in het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Zoals reeds aangegeven zijn de 47- en 57-BKL-contour als gebiedsaanduiding op de plankaart opgenomen. Hieraan zijn planregels gekoppeld dat woningbouw binnen deze contouren niet is toegestaan. Nieuwe woningen ter plaatse zijn namelijk niet gewenst, onder andere vanwege de ligging op het luchthaventerrein en vanwege de omliggende bedrijven (zie tevens paragraaf 4.3 Milieuzonering). Overigens is op basis van de geluidsregelgeving voor de luchthaven onder voorwaarden woningbouw binnen de 47-BKL-contour mogelijk. Hier wordt voor dit bestemmingsplan, gelet op de aard van de omgeving, geen gebruik van gemaakt. Dit laat onverlet dat deze mogelijkheid buiten het luchtvaartterrein in andere delen van de gemeente mogelijk wel wordt geboden in de daarvoor geldende bestemmingsplannen.

Externe veiligheid

Voor vliegveld Teuge zijn in opdracht van de gemeente Teuge, vooruitlopend op het nog te nemen luchthavenbesluit, plaatsgebonden risicocontouren in beeld gebracht. Dit vanwege woningbouw in de omgeving van de luchthaven (buiten het plangebied van de luchthaven). Binnen de contouren kunnen beperkingen gelden voor de realisatie van kwetsbare obecten. Dit onderzoek is opgenomen in bijlage 3.

Uit het onderzoek blijkt dat de bestaande woningen in het plangebied buiten de relevante plaatsgebonden risicocontouren zijn gelegen. Verwezen wordt tevens naar het volgende figuur. Er worden geen nieuwe kwetsbare objecten in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Verdere toetsing is dan ook niet aan de orde.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.10102-VS00_0003.png"

Figuur 4.1A Gestileerde plaatsgebonden risicocontouren voor risicowaarden 1.10-5 (rood) met meteotoeslag en 1.10-6 (blauw) zonder meteotoeslag. Donkerbruine contour is grens luchthaventerrein.

Hoogtebeperkingen

Er worden geen extra ontwikkelingen mogelijk gemaakt ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan. Toetsing vanwege mogelijke hoogtebeperkingen is dan ook niet aan de orde2 . De hoogtebeperkingen zijn voor de volledigheid opgenomen in het volgende figuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.10102-VS00_0004.jpg"

Figuur 4.1B ILenT hoogtebeperkingen Bron: topografische dienst

Conclusie

De milieuaspecten van Luchthaven Teuge zelf staan de uitvoering van dit bestemmingsplan niet in de weg.