Plan: | De Zanden 37 en fietspad Teuge |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.10101-VS00 |
De watertoets is een procedure waarbij de initiatiefnemer van de voorziene ontwikkeling in een vroeg stadium overleg voert met de waterbeheerder over het ruimtelijke planvoornemen. De watertoets heeft als doel het voorkomen dat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden die in strijd zijn met duurzaam waterbeheer.
In het plangebied wordt het waterbeheer gevoerd door Waterschap Veluwe. In het kader van de watertoets wordt deze waterparagraaf daarom overlegd met het Waterschap Veluwe, waarna de opmerkingen van de waterbeheerder worden verwerkt in deze waterparagraaf.
Uitgangspunt is dat de beoogde ontwikkeling niet mag leiden tot een verslechtering van de waterhuishouding. Daarbij wordt o.a. getoetst aan het Waterbeheerplan, dat sinds 2010 van kracht is voor de periode tot en met 2015.
Het plangebied ligt op de overgang van het lage zandgebied van de Oostelijke Veluwe en het rivierkleigebied van de IJssel. De verschillende afzettingen bij Teuge dateren uit verschillende tijdlagen uit zowel het Pleistoceen als het Holoceen.
Ter hoogte van de startbaan en de bedrijvenstrip bestaat de bodem voornamelijk uit kalkloze poldervaaggronden met zavel en lichte klei met pleistoceen zand. Ter plaatse van de hoger gelegen gedeelten komen beekeerdgronden voor, bestaande uit lemig zand.
Het plangebied ligt tussen de flanken van de Veluwe en de IJssel met een oostelijke tot noordoostelijke stromingsrichting van het grondwater richting de IJssel.
Voor het betreffende gebied geldt grondwatertrap III. Dit betekent dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand kan stijgen tot minder dan 40 cm onder het maaiveld. De gemiddeld laagste grondwaterstand bevindt zich op 80 à 120 cm onder het maaiveld. Bij grondwatertrap III zal moeten worden opgehoogd tot het maaiveld ca. 70 cm boven de gemiddeld hoogste grondwaterstand ligt.
Aan de westkant van Teuge loopt van zuid naar noord de Nieuwe Wetering. Aan de oostzijde loopt, eveneens in zuid-noordelijke richting, de Kromme Beek. Langs de Stationsweg loopt van zuid naar noord de Groote Wetering. Dit zijn drie A-watergangen die in beheer zijn van het Waterschap Veluwe.
Langs de Zanden loopt eveneens een relatief grote watergang die uitmondt in de Kromme Beek. Recentelijk is de loop van de Kromme Beek verlegd met de verlenging van de start- en landingsbaan van het vliegveld Teuge. Ook deze watergang is in eigendom van het Waterschap Veluwe.
Teuge is grotendeels voorzien van een gemengd rioolstelsel dat via een gemaal (eigendom en beheer Waterschap Veluwe) afvoert naar Twello. Het bestaande luchthaven terrein als ook de nieuwe uitbreiding en de Hessenlaan is gescheiden gerioleerd.
Het vuilwater van nieuwbouw dient gescheiden te worden van het schone regenwater. Indien er vervuilende activiteiten op de verharde oppervlakken plaatsvinden zoals bijvoorbeeld reparatie, tanken en opslag van gevaarlijke stoffen, dient het stelsel verbeterd gescheiden te zijn.
Het schone hemelwater vanaf het dakoppervlak en de overig verharde oppervlakken dient geborgen te worden op eigen terrein, waarbij een berging gerealiseerd moet worden van 36 mm per m2 verhard oppervlak.
Omdat de gronden rondom Teuge grotendeels bestaan uit lemig fijn zand zal infiltratie niet zonder meer mogelijk zijn. Eventueel toe te passen bodemverbetering tot onder het kleidek kan een oplossing zijn. Geohydrologisch onderzoek zal moeten uitwijzen hoe dik het kleidek is en wat de infiltratiecapaciteit is.