2 Bestaande situatie
2.1 Ligging plangebied
Het plangebied is gelegen op het bedrijventerrein direct ten noorden van de bebouwingsconcentratie ‘Bergakker’ te Kapel Avezaath, gemeente Tiel. Het plangebied wordt ontsloten door de Provincialeweg, Deze ligt ten noorden van het plangebied en vormt een ontsluitingsweg van Tiel.
Figuur 1: Globale ligging plangebied
Ten zuidwesten van het plangebied zijn woningen met relatief diepe tuinen gelegen welke onderdeel uitmaken van de bebouwingsconcentratie ‘Bergakker’. Aan de noordwest- en zuidoostzijde grenst het plangebied omgeven aan omliggende bedrijfspercelen. Deze zijn bebouwd met relatief grote bedrijfsgebouwen. Daarnaast is op deze percelen ruimte voor opslag en/of stalling van voertuigen ingericht.
Direct ten noordoosten van het plangebied bevindt zich reeds een bedrijfsverzamelgebouw, dat recent is gerealiseerd. Dit gebouw wordt aangemerkt als de eerste fase.
2.2 Ontstaansgeschiedenis
Bergakker is al sinds de middeleeuwen bewoond. De wegen Bergakker en Zoelensestraat betreffen oude bebouwingslinten. De bebouwingsconcentratie Bergakker is ontstaan door een langzame verdichting van deze oude bebouwingslinten.
2.3 Bestaande ruimtelijke situatie
Het onderhavige plangebied betreft momenteel een braakliggend en geheel onbebouwd terrein. Met onderhavig plan wordt op dit errein een tweede bedrijfsverzamelgebouw direct ten zuiden hiervan gerealiseerd. Onderhavig plan wordt hierbij aangemerkt als fase 2.
De bedrijfsfunctie op het bedrijventerrein wordt in geringe mate gehinderd door milieuhindergevoelige bebouwing (woningen) in de directe omgeving. De toegestane bedrijfscategorieën zijn dan ook afgestemd op deze woningen. Per milieucategorie gelden de volgende afstanden ten opzichte van gevoelige bestemmingen zoals woningen:
Categorie 1 – 10 meter;
Categorie 2 – 30 meter;
Categorie 3.1 – 50 meter;
Categorie 3.2 – meer dan 50 meter.
Het plangebied is zoals de onderstaande afbeelding van de bestaande situatie laat zien, een braakliggend terrein.
2.4 Geldende planologische situatie
Voor onderhavig plangebied vigeert momenteel het bestemmingsplan “Kleine kernen - Bergakker”. Dit bestemmingsplan is vastgesteld bij raadsbesluit van 15 september 2010. Op 22 februari 2012 heeft de Raad van State uispraak gedaan over de ingediende beroepsschriften. Het plan is daarmee voor wat betreft de gronden waarop dit wijzigingsplan betrekking heeft, onherroepelijk geworden.
Onderhavig plan voorziet in de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw op een locatie waar momenteel de bestemmingen “Wonen” en “Bedrijventerrein” gelden met de aanduiding “wro-zone – wijzigingsgebied 2”. Voorliggende ontwikkeling past niet rechtstreeks binnen het vigerend bestemmingsplan omdat niet voorzien is in bouwvlakken waar in gebouwd mag worden. Daarnaast mogen de gronden welke zijn bestemd als “Wonen” niet ten behoeve van bedrijven gebruikt worden. Op grond van de aanduiding “wro-zone - wijzigingsgebied 2” zijn Burgemeester en Wethouders bevoegd het vigerende bestemmingsplan te wijzigen ter plaatse van de aanduiding, in die zin dat er bouwmogelijkheden ontstaan voor de bouw van bedrijfsgebouwen en de dat uitbreiding van het bedrijventerrein mogelijk wordt gemaakt, met dien verstande dat:
-
de bouwgrenzen mogen de bestemmingsgrens van de bestemming “Bedrijventerrein”, zoals deze gold ten tijde van de inwerkingtreding van het plan, niet overschrijden;
-
voor zover de wijzigingsbevoegdheid leidt tot uitbreiding van de bestemming “Bedrijventerrein”, worden voor deze gronden een of meerdere aanduidingen opgenomen teneinde de ter plaatse toegestane categorieën van bedrijven aan te geven. De regels van artikel 4 van het vigerende bestemmingsplan zijn onverkort van toepassing op deze gronden;
-
geen onevenredige aantasting mag plaatsvinden van in de omgeving aanwezige functies en waarden;
-
geen onevenredige aantasting mag plaatsvinden van de belangen van eigenaren en gebruikers van omliggende gronden.
Onderhavige ontwikkeling voldoet aan alle bovengenoemde voorwaarden. Daarom hebben Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tiel besloten om dit wijzigingsplan op te stellen.
Figuur 2: Uitsnede uit plankaart vigerend bestemmingsplan Kleine Kernen – Bergakker
Voor de goede orde kan hieraan worden toegevoegd dat onderhavig plan de realisatie van het tweede bedrijfsverzamelgebouw betreft. Het eerste momenteel reeds gerealiseerde bedrijfsverzamelgebouw is geheel binnen de kaders van het hierboven genoemde bestemmingsplan mogelijk gemaakt.