Toelichting
HOOFDSTUK 1 Inleiding
1.1 Aanleiding en doel van het bestemmingsplan
Het bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker' is op 15 september 2010 vastgesteld door de gemeenteraad van Tiel. In de hieropvolgende beroepszaak heeft de Raad van State op 22 februari 2012 (201011564/1/R2) het vaststellingsbesluit onder andere vernietigd voor wat betreft
de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' ter plaatse van het perceel Bergakker 64-66, en de raad opgedragen daarover een nieuw besluit te nemen.
Met de vaststelling van het bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker, eerste herziening' op 17 juli 2013 heeft de raad aan die opdracht uitvoering gegeven. Daarbij is het betreffende aanduidingsvlak op een ander deel van het perceel (ter plaatse van de aanwezige bedrijfshal) gelegd.
Echter ook tegen deze eerste herziening van het bestemmingsplan werd beroep aangetekend, waarop de Raad van State in haar uitspraak d.d. 23 april 2014 (201308599/1/R3) het vaststellingsbesluit vernietigde voor wat betreft de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - reclameuiting' en de raad opdroeg daarover een nieuw besluit te nemen met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen, namelijk dat de invulling van het plan in overleg met de uitbater tot stand moet komen.
Om uitvoering te geven aan de opdracht van de Raad van State is een herziening van het geldende bestemmingsplan nodig. Voorliggend bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker, tweede herziening' betreft deze herziening. Daarbij is, conform de uitspraak van de Raad van State, een aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' op de verbeelding opgenomen in overleg met de uitbater van de aanhangwagenhandel.
1.2 Opzet van dit bestemmingsplan
Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en deze toelichting. De toelichting is opgebouwd uit zeven hoofdstukken en bijlagen. Na dit inleidende hoofdstuk wordt in hoofdstuk 2 “beschrijving bestaande situatie” een beschrijving gegeven van de huidige ruimtelijke en planologische situatie in het plangebied. In hoofdstuk 3 komt de planbeschrijving aan bod. In hoofdstuk 4 komen vervolgens de randvoorwaarden van het bestemmingsplan aan de orde. Het volgende hoofdstuk behandelt de juridische aspecten en zet uiteen op welke wijze het in hoofdstuk 3 beschreven plan juridisch is vertaald naar de verbeelding en de regels. Het zesde hoofdstuk gaat vervolgens in op de economische uitvoerbaarheid van het plan. Resultaten van inspraak en overleg komen tot slot in het zevende en tevens laatste hoofdstuk aan de orde.
HOOFDSTUK 2 Beschrijving bestaande situatie
2.1 Beschrijving van het gebied
Het plangebied betreft het perceel Bergakker 64-66, gelegen in de buurtschap Bergakker, op de hoek Bergakker - Provincialeweg. De Provincialeweg is één van de invalswegen vanaf de snelweg A15 naar Tiel, en wordt in de omgeving van het plangebied gekenmerkt door een aantal bedrijfspercelen met bijbehorende bebouwing en bedrijfswoningen. Tegenover het perceel bergakker 64-66 is de toegangsweg naar het restaurant van MacDonalds gelegen.
Het plangebied bestaat uit de kadastrale percelen, bekend als Tiel sectie N nrs. 766, 1095 en 1129, met een gezamenlijke oppervlakte van circa 3500 m2. In het plangebied zijn bedrijfsgebouwen en een bedrijfswoning aanwezig.
Het plangebied rood omkaderd.
2.2 Geldende planologische situatie
In het plangebied vigeren twee bestemmingsplannen: voor het grootste deel het bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker, eerste herziening' (vastgesteld 17 juli 2013), en voor het resterende deel het bestemmingplan 'Kleine kernen - Bergakker' ( vastgesteld 15 september 2010). Het plangebied heeft in deze bestemmingsplannen de bestemming 'Bedrijventerrein'. Binnen deze bestemming is aan een deel van het terrein de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' toegekend. Tevens is aan een deel van het terrein de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - reclameuiting' toegekend, welke echter in de uitspraak van de Raad van State d.d. 23 april 2014 is vernietigd.
De navolgende figuur geeft een weergave van de verbeelding van de geldende bestemmingsplannen ter plaatse.
links bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker', rechts bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker, eerste herziening'; plangebied rood omkaderd.
HOOFDSTUK 3 Planbeschrijving
3.1 Historie
Het plangebied is al lange tijd in gebruik als bedrijventerrein. Nadat de voorheen aanwezige tinfabriek was beëindigd is het plangebied in 1995 aangekocht door de huidige eigenaar en deels - in strijd met de geldende bestemming - in gebruik genomen ten behoeve van detailhandel in aanhangwagens. Bij de integrale herziening van het bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker' (vastgesteld 15 september 2010) is op basis van een gemeentelijke toezegging op een deel van het perceel detailhandel in aanhangwagens (met een maximum van 10 aanhangwagens) planologisch mogelijk gemaakt.
Tegen het vaststellingsbesluit zijn vervolgens enkele beroepen ingesteld bij de Raad van State, waarvan één door de uitbater van het aanhangwagenbedrijf en eigenaar van het perceel Bergakker 64-66. In dat beroep is onder andere bezwaar gemaakt tegen het feit dat detailhandel in aanhangwagens slechts toegestaan werd op een deel van het perceel, en tegen het maximum van 10 aanhangwagens dat voor detailhandel was toegestaan. In haar uitspraak d.d. 22 februari 2012 (201011564/1/R2) heeft de Raad van State daarop het vaststellingsbesluit vernietigd voor wat betreft de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' en de raad opgedragen een nieuw besluit te nemen omtrent genoemde aanduiding met inachtneming van hetgeen in de uitspraak van 22 februari is overwogen. Het gestelde maximum van 10 aanhangwagens voor detailhandel werd door de raad van State in stand gelaten.
Vervolgens heeft de gemeenteraad op 17 juli 2013 het bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker, eerste herziening' vastgesteld om aldus uitvoering te geven aan de opdracht van de Raad van State. Daarbij is het aanduidingsvlak 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' op een ander deel van het perceel (ter plaatse van de aanwezige bedrijfshal) gelegd, en is op een klein deel van het perceel een aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - reclameuiting' gelegd om aldus tegemoet te komen aan de wens tot een grotere zichtbaarheid van het aanhangwagenbedrijf vanaf de provinciale weg.
Echter ook tegen deze eerste herziening van het bestemmingsplan werd door de uitbater van het aanhangwagenbedrijf beroep aangetekend, waarop de Raad van State in haar uitspraak d.d. 23 april 2014 (201308599/1/R3) het vaststellingsbesluit vernietigde voor wat betreft de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - reclameuiting' en de raad opdroeg daarover een nieuw besluit te nemen met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen, namelijk dat de invulling van het plan in overleg met de uitbater tot stand moet komen.
In overleg met de uitbater is besloten om op het gehele bedrijfsperceel aan de Bergakker 64-66 detailhandel in maximaal 10 aanhangwagens planologisch mogelijk te maken. Daartoe is in voorliggende bestemmingsplanherziening de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' op het gehele perceel Bergakker 64-66 gelegd.
3.2 Beoogd gebruik
Het perceel Bergakker 64-66 zal in gebruik worden genomen als bedrijventerrein (inclusief een bedrijfswoning), waarbij op het perceel tevens de verkoop van maximaal 10 aanhangwagens is toegestaan.
HOOFDSTUK 4 Randvoorwaarden, onderzoek en verantwoording
Het al dan niet voldoen aan verschillende randvoorwaarden en uitgangspunten is bepalend voor de vraag of een nieuw bestemmingsplan uitvoerbaar is. Hierbij moet - naast het eerdergenoemde ruimtelijk beleid op gemeentelijk en hoger overheidsniveau - worden gedacht aan de uitvoerbaarheid op basis van milieuaspecten als geluid, bodem en luchtkwaliteit, evenals water, archeologie en flora en fauna. De haalbaarheid is in dit plan echter niet in het geding.
HOOFDSTUK 5 Juridische aspecten
5.1 Inleiding
Voorliggend bestemmingsplan betreft een partiële herziening van de bestemmingsplannen 'Kleine kernen - Bergakker' en Kleine kernen - Bergakker, eerste herziening', conform de uitspraak van de Raad van State d.d. 23 april 2014.
Het plan bestaat uit een verbeelding met bijbehorende regels en deze toelichting. De verbeelding en de regels vormen samen het juridische deel. De verbeelding en regels dienen te allen tijde in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast.
Qua systematiek van het voorliggende bestemmingsplan wordt inhoudelijk aangesloten bij het bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker', bij de landelijke standaard voor bestemmingsplannen, de SVBP2012, en de standaardregels voor digitale bestemmingsplannen van de gemeente Tiel.
5.2 Algemene toelichting op de verbeelding
Op de verbeelding hebben de gronden binnen het plangebied een zg. enkelbestemming 'Bedrijventerrein' gekregen. Binnen een enkelbestemming kunnen nadere aanduidingen zijn opgenomen, in dit geval de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens'. Daarnaast is een dubbelbestemming 'Waarde – Archeologie 3' opgenomen, waar specifieke regels gelden bovenop de regels van de enkelbestemming . Een aantal aanduidingen heeft juridisch gezien geen betekenis en is uitsluitend opgenomen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding (bijvoorbeeld topografische gegevens).
5.3 Algemene toelichting op de regels
De regels van het bestemmingsplan zijn ondergebracht in vier hoofdstukken:
-
Hoofdstuk 1 bevat inleidende regels. Deze bepalingen beogen een eenduidige interpretatie en toepassing van de overige, meer inhoudelijke regels en van de verbeelding te waarborgen.
-
Hoofdstuk 2 bevat de regels in verband met de bestemmingen. Per op de verbeelding aangegeven bestemming bevat dit hoofdstuk bouw- en gebruiksregels, welke specifiek voor die bestemming gelden.
-
Hoofdstuk 3 bevat algemene regels. Het gaat daarbij om bouwregels en afwijkingsregels die op alle bestemmingen betrekking hebben. Tevens is in dit hoofdstuk een anti-dubbeltelbepaling opgenomen. Deze regel regelt dat grond, die reeds eerder bij een verleende vergunning is meegenomen, niet nog eens bij de verlening van een nieuwe vergunning mag worden meegenomen. De anti-dubbeltelbepaling heeft uitsluitend betrekking op vergunningaanvragen die plaatsvinden onder het geldende bestemmingsplan. Het is dus niet zo dat gronden die zijn meegeteld bij het verlenen van een vergunning onder een vorig bestemmingsplan, bij het verlenen van een vergunning onder het nieuwe bestemmingsplan ook buiten beschouwing moeten worden gelaten.
-
Hoofdstuk 4 bevat 2 artikelen, het overgangsrecht en de slotregel.
-
Overgangsrecht: hierin staan het overgangsrecht voor bestaande bouwwerken en bestaande gebruiksactiviteiten die afwijken van de bestemmingen en/of de regels in het bestemmingsplan.
-
Slotregel: deze regel bevat de citeertitel van de regels.
5.4 Toelichting bestemmingen
Dit bestemmingsplan kent één enkelbestemming, te weten 'Bedrijventerrein', en één dubbelbestemming, te weten 'Waarde – Archeologie 3'.
Bedrijventerrein
Het plangebied heeft de enkelbestemming 'Bedrijventerrein', welke is overgenomen uit het geldende bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker'.
Binnen deze bestemming zijn bedrijven toegestaan conform de op de verbeelding aangegeven milieucategorieën.
Binnen de bestemming Bedrijventerrein zijn tevens bedrijfswoningen toegestaan, al dan niet in combinatie met de uitoefening van aan-huis verbonden beroepen of bed&breakfast. Deze activiteiten zijn toegestaan indien de woonfunctie in overwegende mate behouden blijft. Ter begrenzing hiervan is opgenomen dat de oppervlakte in ieder geval niet meer mag bedragen dan 50 m², dan wel 30 % van het vloeroppervlak van de woning en bijbehorende bijgebouwen, en dat de bewoner het beroep of de activiteit uit dient te oefenen. Verder mogen deze activiteiten geen hinder opleveren voor de omgeving.
Tevens is voor het plangebied een aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - handel in aanhangwagens' opgenomen. Hiermee is ter plaatse tevens detailhandel in maximaal 10 aanhangwagens toegestaan.
Waarde – Archeologie 3
Deze dubbelbestemming is opgenomen ter voorkoming van de aantasting van de (potentiële) archeologische waarden in de grond. Hierbij is sprake bij grondwerk dieper dan 0,50 meter onder het maaiveld en bouwwerkzaamheden met een oppervlakte groter dan 100 m2.
HOOFDSTUK 6 Economische uitvoerbaarheid
Voorliggend bestemmingsplan betreft de uitvoering van een opdracht van de Raad van State.
Er ontstaan geen maatschappelijke kosten bij de uitvoering van dit plan. De economische uitvoerbaarheid is ook anderszins niet in het geding.
HOOFDSTUK 7 Overleg en inspraak
7.1 Overleg
In het kader van het vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro is het bestemmingsplan 'Kleine kernen - Bergakker, tweede herziening' besproken met de relevante vooroverlegpartners van de gemeente Tiel. De resultaten van dit overleg zijn in onderhavig bestemmingsplan verwerkt.
7.2 Inspraak
Er is gekozen om geen gebruik te maken van de inspraakprocedure zoals bedoeld in de gemeentelijke inspraakverordening. Belangrijk argument hiervoor is dat de complexiteit van dit plan gering is.
Het ontwerp bestemmingsplan heeft vanaf 4 februari 2016 gedurende 6 weken ter visie gelegen. Gedurende deze periode zijn er geen zienswijzen ingediend.