Plan: | Velp-Midden, locatie Arnhemsestraatweg 5-7 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0275.BPVM5-0003 |
De verbeelding en de planregels vormen tezamen het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan. Ze moeten in samenhang worden bezien en toegepast.
- Verbeelding
Op de verbeelding wordt aangegeven welke bestemmingen de gronden hebben. Dit gebeurt via een bestemmingsvlak.
In onderhavig bestemmingsplan wordt de bestemming Wonen gelegd.
- Regels
De planregels zijn verdeeld over vier hoofdstukken:
In dit hoofdstuk worden begrippen verklaard die in de planregels worden gebruikt (artikel 1). Dit gebeurt om een eenduidige uitleg en toepassing van de planregels te waarborgen. Ook is de wijze waarop gemeten moet worden bij het toepassen van de regels bepaald (artikel 2).
2 Bestemmingsregels
In dit tweede hoofdstuk zijn de bepalingen van de bestemmingen opgenomen. Dit gebeurt in alfabetische volgorde. Per bestemming is het toegestane gebruik geregeld en zijn bouwregels en, eventueel, ook een aanlegvergunningstelsel opgenomen.
Dubbelbestemmingen worden ook in dit hoofdstuk opgenomen. Die komen, ook in alfabetische volgorde, achter de bestemmingsregels. Ieder artikel kent een vaste opzet. Eerst wordt het toegestane gebruik geformuleerd in de bestemmings- omschrijving. Vervolgens zijn bouwregels opgenomen. Aansluitend volgen de (mogelijke) afwijkingsmogelijkheden met betrekking tot het bouwen en/of het gebruik. Ten slotte zijn (eventuele) aanlegvergunningstelsels en/of wijzigingsbevoegdheden opgenomen.
Belangrijk om te vermelden is dat naast de bestemmingsregels ook in andere regels relevante informatie staat die mede gelezen en geïnterpreteerd moeten worden. Alleen zo ontstaat een volledig beeld te verkrijgen van hetgeen is geregeld.
Toegespitst op onderhavig bestemmingsplan wordt hier opgemerkt dat het plan maar één bestemming kent: Wonen.
Opgemerkt wordt dat een beperking van de aanwendingsmogelijkheden binnen de bestemming kan voortvloeien uit het vereiste van voldoende parkeergelegenheid op het bijbehorende terrein. De bouwverordening bevat hieromtrent eisen. In een bijlage bij de bouwverordening zijn onder andere bruikbaarheidsvereisten en de normen per functie vastgelegd. Wat voldoende is, wordt op basis van de bouwverordening uiteindelijk bepaald bij de beoordeling van een bouwaanvraag.
3 Algemene regels
In dit hoofdstuk zijn regels opgenomen met een algemeen karakter. Ze gelden dus voor het hele plan. Denk aan de anti-dubbeltelregel en de algemene regels. In dit hoofdstuk worden ook regels gegeven over het bouwen van nutsvoorzieningen en het ondergronds bouwen. Dat het ondergronds bouwen geen negatieve gevolgen heeft voor het grondwatersysteem, kan worden aangetoond met een geohydrologisch onderzoek.
Het zijn allemaal belangrijke regels die voor het gehele plan gelden: ze moeten daarom altijd goed gelezen worden vóórdat op basis van de bestemmingsregels interpretaties worden verricht.
In het laatste hoofdstuk wordt het overgangsrecht geregeld en wordt bepaald hoe het bestemmingsplan heet (de slotregel).
- Vergelijking met de geldende bouwmogelijkheden
Vergeleken met het geldende bestemmingspan is het westelijke bouwvlak (Arnhemsestraatweg 7) aan de westzijde tot circa 1 meter breder dan in het geldende bestemmingsplan. Het bouwvlak is circa 5 meter minder diep. Gold in het geldende plan deels een hoogte van 6 meter en deels 12 meter, waarbinnen 1 respectievelijk 2 bouwlagen waren toegestaan, in onderhavig plan kan het bouwvlak tot een hoogte van 12 meter worden bebouwd.
Voor het oostelijke bouwvlak geldt dat de maximale hoogte met 2 meter is verhoogd tot 12 meter. Het mag eveneens bestaan uit 3 bouwlagen. Dit bouwvlak is ongeveer 1,5 meter naar achteren geschoven en in lijn geplaatst van het pand Arnhemsestraatweg 3. Het is aan de westzijde ongeveer 2½ meter breder geworden. Ook hier geldt dat aan de achterzijde over een diepte van circa 5 meter een bouwvlak is geschrapt.
Het bouwvlak tussen de genoemde vlakken is aan de voorzijde met circa 3 meter vergroot. Kende het tussenlid in het geldende bestemmingsplan een maximale hoogte van 6 meter, dit is in onderhavig plan beperkt tot 3,5 meter zodat één bouwlaag kan worden gerealiseerd.
Het bouwvlak voor het op achterterrein gelegen De Peppel is om het bestaande gebouw getrokken en aldus vergroot. Het toegelaten aantal bouwlagen en de maximale hoogte wijzigen niet ten opzichte wat al was toegelaten.