direct naar inhoud van 5.1 Algemeen
Plan: Velp-Midden Locatie Hoofdstraat 29
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0275.BPVM3-0002

5.1 Algemeen

Inleiding
Een bestemmingsplan is een juridisch instrument en bestaat uit een kaart enregels en gaat vergezeld van een toelichting. De kaart en regels leggen de bouw- en gebruiksmogelijkheden vast van de grond en de opstallen. Zij zijn juridisch bindend voor de burger en de overheid. In de digitale omgeving zijn de bestemming en daarbij geldende regels reeds gekoppeld. De digitale versie is bindend bij een verschil met de papieren versie. In die verbeelding blijkt uit het samenstel van kaart en regels blijkt wat is toegelaten.

De toelichting is een beschrijving van de keuzes die in de regels en op de kaart worden gemaakt en bevat de resultaten van het overleg met gemeenten, waterschappen en diensten van de provincie en rijk wiens belangen in het plan in geding zijn.

In zijn regels en kaart wijkt onderhavig bestemmingsplan af van de systematiek zoals die is gehanteerd voor de actualisatie van de bestemmingsplannen, ergo het geldende bestemmingsplan Velp-Midden. Dit komt omdat per 1 januari 2010 de verplichting geldt dat bestemmingsplannen volgens een landelijke digitale opzet worden opgesteld. De strekking van hetgeen in het thans voorliggende digitale plan wordt geregeld, sluit aan bij de werkwijze die voorheen werd gehanteerd.

Wet ruimtelijke ordening
De Wro geeft voorts een aantal verplichtingen, dat bij de totstandkoming van dit bestemmingsplan gevolgd moeten worden. Dit leidt tot een aantal aangepaste regels die voortvloeien uit de wet.

Vanaf 1 januari 2010 is het voorts verplicht om bestemmingsplannen te vervaardigen volgens de landelijke digitale standaarden. Daardoor kan niet meer gebruik worden gemaakt van de (laatste) gemeentelijke standaarden die sinds 2004 voor het actualiseren van de bestemmingsplannen zijn gebruikt. Uit een oogpunt van beleid is hierop wel zo goed mogelijk aangesloten.

Sinds de inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008 is de procedure van een bestemmingsplan als volgt.

Procedure
De tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan met de daarbij behorende stukken en het ontwerpbesluit moet worden gepubliceerd, waarbij de gelegenheid wordt geboden om zienswijzen in te dienen bij de gemeenteraad.

Nadat de gemeenteraad een besluit over de vaststelling van deze herziening heeft genomen, ligt het plan wederom ter inzage. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend, evenals belanghebbenden die niet kunnen worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend, kunnen dan in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de raad van state.

De herziening treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als geen beroep is ingesteld. Is wel beroep ingesteld, dan treedt de herziening ook in werking, tenzij naast het indienen van een beroepschrift ook om een voorlopige voorziening is gevraagd. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen. De procedure eindigt met het besluit van de Afdeling op het beroepschrift.