direct naar inhoud van 4.8 Cultuurhistorie
Plan: Velp-Midden Locatie Hoofdstraat 29
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0275.BPVM3-0002

4.8 Cultuurhistorie

Zoals reeds is aangegeven is het pand een rijksmonument. Het pand werd in 1908-1910 gebouwd. Het is een ontwerp van de rijksbouwmeester voor post- en telegraafkantoren C.H. Peters (1847-1932).

Het opvallende en voor Velp uitzonderlijk grote gebouw is uitgevoerd in Neo-Renaissancestijl met Neo-Gotische elementen. Deze stijl wordt ook wel “Postkantorengotiek” genoemd.

Het pand is de loop van de jaren onder andere in 1928, 1949, 1950, 1963,1966 en 1976 verbouwd en uitgebreid. De belangrijkste wijziging die hebben plaatsgevonden zijn het opheffen van de directeurswoning in 1945 en het dichtzetten van de fraaie loggia op de verdieping van de afgeronde hoek Hoofdstraat/President Kennedylaan in 1963.

Het pand heeft twee bouwlagen en is gebouwd op een nagenoeg L-vormige plattegrond onder een zadeldak met gesmoorde Tuile du Nord pannen en boven de achtergevel gesmoorde muldenpannen. Het pand heeft een opvallende hoekoplossing door middel van een kwartrond verbindingsstuk tussen de vleugel aan de Hoofdstraat en die van de President Kennedylaan. Het pand heeft boven de rechterzijgevel en de linkerzijgevel een topgevel. Tegen de linkerzijvel bevindt zich een lager bouwdeel van een bouwlaag dat later naar achter uitgebreid is aan de zijde van de achtergevel met toevoeging van een verdieping. In de oksel van het gebouw hebben diverse uitbreidingen onder een plat dak plaatsgevonden.
Het pand is bijzonder rijk geornamenteerd met onder meer spitsboogfries, lisenen, zaagtandlijst, dakkapellen, profielstenen, hardsteen, speklagen en segmentbogen.

Het oorspronkelijk bijzonder fraaie interieur is door diverse verbouwingen grotendeels verdwenen. Alleen in de vleugel langs de President Kennedylaan is het interieur van door zuilen gedragen scheibogen met daartussen de troggewelfjes nog aanwezig onder de verlaagde plafonds.

Het herstelplan is er op gericht om deze verscholen elementen weer zichtbaar maken en te herstellen. Aan de buitenzijde vinden alleen wijzigingen plaats aan de achterzijde.

Archeologie
Niet alleen het bovengronds zichtbare kan een waarde vertegenwoordigen. Ook het behoud en de kennis van archeologische waarden vertegenwoordigt een waarde. Het gaat in onderhavig bestemmingsplan om een interne verbouwing en sloop van een bijgebouw. Er wordt niet bijgebouwd. Hoewel de locatie is gelegen in een archeologisch aandachtgebied is derhalve geen archeologisch onderzoek noodzakelijk.