direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Landelijk Gebied, locatie voormalig zwembad Beekhuizen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0275.BPLG5-0004

3.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie

In januari 2006 heeft de gemeenteraad de structuurvisie Een droom om in te wonen vastgesteld. In de structuurvisie wordt over het Zwembad Beekhuizen het volgende gezegd:

"Het terrein van de in de jaren '80 van de vorige eeuw gesloten zwembad Beekhuizen in Velp krijgt een nieuwe invulling, een natuurbestemming met een recreatie functie, passend bij de locatie en uitgaande van het huidige bebouwingsoppervlak."

Het terrein van zwembad Beekhuizen krijgt in onderhavige bestemmingsplanwijziging met name een natuur- en recreatieve functie. Er wordt bij de herontwikeling van de gebouwen uitgegaan van het bestaande bebouwingsoppervlak en met de woonfunctie hiervan is een functie mogelijk die kan combineren met de natuurfunctie van het terrein en zijn omgeving.

Landschapsontwikkelingsplan

Op 26 juni 2007 is het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) Rheden-Rozendaal door de gemeenteraad vastgesteld. Het LOP wordt gezien als een nadere uitwerking van de structuurvisie en dan gericht op het landelijk gebied. Ten aanzien van het terrein zwembad Beekhuizen zijn de volgende delen van belang:

"De schil rondom Velp/Rozendaal, die bestaat uit ruimtelijk en functioneel verschillende landgoederen, dient meer afgestemd te worden op recreatief medegebruik en op cultuurbehoud en -educatie."

"De schil kan betekenis krijgen als recreatief uitloopgebied."

"Geen nieuwe bouwlocaties in het landelijk gebied met uitzondering van landschappelijk geschikte delen… en herontwikkeling van bestaande locaties zoals Riverstone, Rhederhof en zwembad Beekhuizen."

Met de herontwikkeling van de gebouwen en de natuur- en recreatievefunctie van het terrein sluit deze bestemmingsplanwijziging aan op het gestelde in het LOP.

Bestemmingsplan Landelijk Gebied

Op 27 januari 2009 heeft de gemeenteraad zowel een nieuw bestemmingsplan als beeldkwaliteitsplan voor het landelijk gebied vastgesteld. In beide plannen is het terrein van zwembad Beekhuizen niet opgenomen. Dit betekent dat aan deze plannen formeel niet getoetst hoeft te worden. Wel is het wenselijk om nieuwe ontwikkelingen op het terrein naast de beleidskades in het bestemmingsplan te leggen. In deze beleidsvisie zijn de volgende hoofdlijnen geformuleerd:

  • 1. bescherming en ontwikkeling van de landschappelijke, natuur en cultuurhistorische kwaliteiten;
  • 2. het bieden van continuïteit aan grondgebonden agrarische bedrijven;
  • 3. geen nieuwe bouwlocaties toevoegen aan het landelijk gebied;
  • 4. mogelijkheden scheppen voor extensieve (verblijfs) recreatie;
  • 5. ruimte bieden voor nieuwe economische dragers op landgoederen;
  • 6. flexibiliteit bieden op bestaande bouwkavels.

Voor het terrein van zwembad Beekhuizen zijn met name de punten 1, 3, 4 en 6 van toepassing. In onderhavige bestemmingsplanwijziging wordt tegemoet gekomen aan de bescherming van de landschappelijke, natuur en cultuurhistorische waarden door naar de feitelijke situatie te bestemmen. Het natuurterrein en het voormalige ketelhuis kan tevens de functie vervullen voor recreatie gericht op natuur- en landschapsbeleving. Er worden geen nieuwe bouwlocaties toegevoegd en de flexibiliteit wordt gezocht in functies van gebouwen en de mogelijkheid om de bestaande dienstwoningen te vervangen voor nieuwbouw van een woning.

Beeldkwaliteitsplan

In het kader van het Landschapsontwikkelingsplan en het bestemmingsplan Landelijk gebied is een beeldkwaliteitsplan voor het hele landelijk gebied opgesteld en op 27 januari 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. Dit beeldkwaliteitsplan vervangt de paragraaf over het landelijk gebied in de Welstandsnota. De reden voor het opstellen van het plan is dat de huidige welstandsnota onvoldoende voorziet in toetsing van ontwikkelingen die het bestemmingsplan biedt. Grote ontwikkelingen, waaronder de herontwikkeling van het terrein van zwembad Beekhuizen, zijn hierbuiten gehouden. Hiervoor kan een apart beeldkwaliteitsplan worden vastgesteld en daar is ook in dit geval voor gekozen. Het beeldkwaliteitsplan voormalig zwembad Beekhuizen Velp is het toetsingskader voor de Welstandscommissie bij de renovatie van de zwembadbebouwing en nieuwbouw van een vrijstaande woning of een dubbele woning. Dit beeldkwaliteitsplan is gelijktijdig met de besluitvorming omtrent de vaststelling van het bestemmingsplan aan de raad ter vaststelling aangeboden.

Archeologie

Om goed te kunnen inspelen op de eisen die het 'Verdrag van Malta' aan de gemeente stelt, is op 2 november 2004 in de nota Zand erover een eerste aanzet voor een eigen archeologiebeleid vastgesteld door de gemeenteraad. Met het vaststellen van die nota is tevens de gemeentelijke Archeologische Verwachtingskaart vastgesteld. Deze kaart geeft inzicht in de kans die bestaat op het vinden van archeologische resten. Hoe groter kans op het vinden van belangrijke resten hoe hoger de verwachtingswaarde. Geconstateerd kan worden dat voor een groot deel van het grondgebied van de gemeente een middelhoge tot hoge verwachting geldt. De gemeenteraad heeft op 24 juni 2008 de archeologienota Uitgediept vastgesteld. In de archeologienota heeft de raad bepaald dat slechts in een beperkt aantal gebieden de wettelijke norm wordt gehanteerd (bijvoorbeeld de gebieden die op de archeologische monumentenkaart staan). Dit betekent dat alleen voor gebieden met een hoge verwachting onderzoek gedaan moeten worden als er bodemverstorende ingrepen plaatsvinden in gebieden groter dan 100 m2 en die dieper gaan dan 30 cm. Voor alle overige gebieden met een middelhoge verwachting is de norm versoepeld naar groter dan 250 m2 en dieper dan 30 cm. Dit kan omdat uit een bij en door de gemeente uitgevoerd onderzoek is gebleken dat het gemiddeld aantal m2's verstoorde grond bij bodemingrepen in Rheden een keer zo hoog ligt als het landelijk gemiddelde. In het plangebied van onderhavig bestemmingsplan komen delen voor met een middelhoge verwachting.

Woonvisie 2009 t/m 2013 'Wonen met toekomst'

Met de door de gemeenteraad van Rheden op 26 mei 2009 vastgestelde woonvisie 'Wonen met toekomst' is een basis gelegd voor het woonbeleid in de periode t/m 2013. In de woonvisie streeft de gemeente naar een toekomstbestendige woningvoorraad. In vergelijking met de voorgaande periode ligt de focus daarbij meer op kwaliteit en in het bijzonder op een kwaliteitsverbetering van de bestaande woningvoorraad. Nieuwbouw blijft echter een belangrijk instrument van het woonbeleid. De nieuwbouwcapaciteit die resteert, wordt benut met grote zorgvuldigheid. Bij nieuwbouw ligt het accent minder op kwantiteit en meer op een versterking van de lokale woonkwaliteit. Speerpunten bij nieuwbouw zijn:

  • Voldoen aan behoefte
  • Kwaliteit staat voorop
  • Locatiegerichte benadering

Op diverse locaties in de gemeente zijn nieuwbouwplannen in ontwikkeling of in voorbereiding. De locatie van zwembad Beekhuizen, waarvan de ontwikkeling al is gestart nog voordat de woonvisie is vastgesteld, leent zich goed voor een bijzondere ontwikkeling die tegemoet komt aan de kwaliteiten van de locatie. Daarnaast voorziet het plan in een deel van de opgave om voldoende betaalbare huurwoningen te realiseren.