Plan: | Landelijk Gebied, locatie voormalig zwembad Beekhuizen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0275.BPLG5-0004 |
Het terrein van voormalig zwembad Beekhuizen ligt aan de rand van Velp-Noord en de Veluwe. Aansluitend aan het terrein bevindt zich Sportcomplex Beekhuizen met een hockeyvereniging en een tennisvereniging. Eigenlijk is het sportcomplex met het terrein van het voormalig zwembad een overgangsgebied tussen de villawijk Velp-Noord en de Veluwe.
Het plangebied van dit bestemmingsplan bestaat in het zuid-westelijk deel uit een geasfalteerde toegangsweg tot het terrein en een eveneens geasfalteerde parkeerplaats. De parkeerplaats behoorde voorheen tot zwembad Beekhuizen en is sinds de sluiting van het complex in gebruik genomen door de naastgelegen hockeyvereniging vanwege een tekort aan parkeerplaatsen. In het noord-westelijk deel staat bebouwing: twee dienstwoningen, een overkapping annex schuur, het voormalige zwembadgebouw met kleedruimtes, kantine en dergelijke, een ketelhuis en tot slot drie zwembaden (peuterbad, recreatiefbad en wedstrijdbad). De dienstwoningen en het voormalige zwembadgebouw worden momenteel niet conform de bestemming bewoond. Rondom de zwembaden zijn nog diverse bouwwerken uit het verleden te zien zoals een duikplank en startblokken. In het noordoostelijk deel van het plangebied liggen de voormalige zonneweides die nu in gebruik zijn als paardeweide, volkstuin en natuurlijkterrein.
Het zwembadcomplex is gebouwd halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een tijd waarin Nederland nog volop bezig was met de wederopbouw en waarin een toenemende behoefte aan ontspanning ontstond. De Nederlander kreeg meer vrije dagen en had behoefte aan recreatieve mogelijkheden. Zwembad Beekhuizen maakte onderdeel uit van een groter recreatiecomplex waartoe ook de terreinen van de tennisvereniging en de hockeyvereniging horen. Het zwembadcomplex is een typisch voorbeeld van wederopbouwarchitectuur waarbij functionaliteit voorop stond. Het is een van de weinige openlucht zwembadcomplexen uit die periode dat, weliswaar in verval, nog behouden is.
Eind jaren negentig van de vorige eeuw en begin 2000 werd het zwembad complex gekraakt en is sindsdien bewoond. De betrokkenheid en het respect van de bewoners voor de natuurlijke omgeving waarin ze woonden hebben ervoor gezorgd dat zij het initiatief namen om het terrein in de loop der jaren om te vormen tot een natuurlijk terrein met een van de grootste ringslangenpopulaties van ons land. Door de woonfunctie van de afgelopen jaren zijn de gebouwen minder snel in verval geraakt dan zonder bewoning het geval geweest zou zijn. Feit is dat pas met een structurele en geformaliseerde functie, zoals wonen, een begin gemaakt kan worden metb het opknappen van het zwembadcomplex. Hiervoor is een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. Het zwembadcomplex kan daardoor gerenoveerd worden en de uitstraling krijgen die het verdient!