direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Dieren-Noord, locatie Spankerenseweg 22
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0275.BPDN9-0005

3.3 Gemeentelijk beleid

Het in 2006 vastgestelde gemeentelijke structuurplan Een droom om in te wonen zoomt niet in op de voorgestane ontwikkeling.


In de Woonvisie, vastgesteld door de raad op 26 mei 2009, is de lijn voor de jaren 2009 t/m 2013 dat expliciet aandacht uitgaat naar het verbeteren van de kwaliteit bestaande woningvoorraad. Omschreven is dat de gemeente Rheden streeft naar een toekomstbestendige woningvoorraad. In vergelijking met de voorgaande periode ligt de focus meer op kwaliteit en in het bijzonder op een kwaliteitsverbetering van de bestaande woningvoorraad. Speerpunten zijn: werk maken van herstructurering, woningaanpassingen ten behoeve van senioren, investeren in duurzaamheid en particuliere woningverbetering. Daarnaast blijft nieuwbouw een belangrijk item.


Met het voorliggend bestemmingsplan wordt invulling gegeven aan de gemeentelijke Woonvisie.

In 2004 heeft de gemeente Rheden haar Welstandsnota "Welstandsnota gemeente Rheden: Beleid en beoordelingscriteria" vastgesteld. In deze nota wordt vastgelegd hoe het welstandstoezicht in de gemeente Rheden is geregeld. Het doel van het welstandsbeleid is om een bijdrage te leveren aan de schoonheid en aantrekkelijkheid van Rheden. Door het opstellen van het welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief, controleerbaar en klantvriendelijk welstandstoezicht inrichten en opdrachtgevers en ontwerpers in een vroeg stadium informeren over de criteria die bij de welstandsbeoordeling een rol spelen.

Het plangebied valt in de welstandsnota onder de kern Dieren deelgebied bedrijventerreinen. Met betrekking tot de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van onderhavig bestemmingsplan, een woning, is de welstandsnota derhalve niet toereikend. Voor onderhavig bestemmingsplan worden daarom de voorschriften van de overzijde van de straat gehanteerd, waar ook sprake is van een woonfunctie. De overzijde van de straat valt op grond van de welstandsnota binnen het deelgebied Historische Dorpslinten. Ook de Wilhelminaweg en de Harderwijkerweg maken deel uit van dit gebied. De historische linten bestaan in hoofdzaak uit een reeks van vrijstaande gebouwen en onbebouwde terreinen , ontstaan langs de oude veldwegen die de historische kern van Dieren verbonden met de Dierense Enk. De Spankerenseweg heeft zijn oorspronkelijke karakter van een reeks van vrijstaande woningen in één en twee lagen met kap nog in belangrijke mate behouden. In het meest oostelijke deel van deze komen ook bedrijfjes en grootschalige detailhandel al dan niet in combinatie met woningen voor. Het welstandsbeleid voor de historische bebouwingslinten is gericht op behoud en versterking van het karakter van deze linten. Gelet op voorgaande wordt het bouwplan voor de Spankerenseweg 22 ter toetsing aan de welstandscommissie voorgelegd. Tevens zal bij de volgende herziening van de gemeentelijke welstandsnota de wijziging van het plangebied naar deelgebied Historische Dorpslinten worden opgenomen in de gemeentelijke welstandsnota