Plan: | Dieren-Noord, locatie Spankerenseweg 22 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0275.BPDN9-0004 |
De locatie waarop dit bestemmingsplan betrekking heeft, ligt niet in een beschermd dorpsgezicht. Het pand is evenmin aangewezen als beschermd monument.
Niet alleen het bovengronds zichtbare kan een waarde vertegenwoordigen. Ook het behoud en de kennis van archeologische waarden vertegenwoordigt een waarde.
De bescherming van deze waarden is per 1 september 2007 wettelijk verankerd in de Monumentenwet 1988. Gemeenten moeten zorgdragen dat in de bestemmingsplannen het belang van de archeologische monumentenzorg wordt meegewogen. Gebeurt dit niet of onvoldoende, dan kan de provincie archeologische attentiegebieden aanwijzen waarvoor de gemeente binnen een door de provincie te bepalen termijn archeologievriendelijke bestemmingsplannen moet hebben vastgesteld. De gemeenteraad heeft in 2008 de archeologienota Uitgediept vastgesteld. Hierin wordt een aantal beleidsvoornemens ten aanzien van archeologie verwoord. Archeologie wordt op grond van deze nota voortaan beschermd via de bestemmingsplannen. Dit laat onverlet dat mogelijke (toevals)vondsten bij het verrichten van werkzaamheden in de bodem altijd zijn beschermd. Er geldt een meldingsplicht bij het vinden van (mogelijke) waardevolle zaken. Dat melden dient terstond te gebeuren. Of een vondst van archeologische resten uiteindelijk moet leiden tot behoud van deze resten of een opgraving wordt door de regioarcheoloog bepaald aan de hand van de in de archeologienota uitgewerkte selectiemethode.
Onderdeel van de gemeentelijke archeologienota Uitgediept is de archeologische verwachtingskaart. Op grond van deze kaart is het plangebied aan te merken als archeologisch onderzoeksgebied. Dit houdt in dat bij ingrepen van meer dan 250m2 en dieper dan 30 cm een archeologisch onderzoek noodzakelijk is. De ingrepen van onderhavig bestemmingsplan overtreffen bovengenoemde drempelwaarden. Derhalve is door Archeodienst Gelderland het Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek karterende fase aan de Spankerenseweg 20 te Dieren, gedateerd 3 maart 2011 CIS-code 45083, uitgevoerd. Op basis van het bureauonderzoek was er een hoge trefkans op archeologische waarden voor het terrein vastgesteld. Tijdens het booronderzoek is er gelet op de bodemopbouw en de aanwezigheid van archeologische indicatoren. Hoewel de bodemopbouw goed overeenkwam met de verwachte bodemopbouw en er geen grootschalige verstoringen zijn aangetroffen, is er geen vindplaats vastgesteld. Aangezien het onderzoek een steekproef betreft, wil het ontbreken van vondsten niet zeggen dat er geen vindplaats aanwezig kan zijn. Wel kan met vrij grote zekerheid geconcludeerd worden dat er geen sprake is van een nederzettingsterrein of vuursteenvindplaats, aangezien deze zich kenmerken door een grote vondstspreiding. Er kan niet uitgesloten worden dat er een grafveld aanwezig is, maar aangezien er geen vindplaats is vastgesteld en de kans op aanwezigheid van een grafveld gering is wordt een vervolgonderzoek niet noodzakelijk geacht. Het aspect archeologie levert derhalve geen belemmeringen voor onderhavig plan op. Het archeologisch onderzoek is als bijlage toegevoegd. Indien bij graafwerkzaamheden toch archeologische waarden worden aangetroffen, geldt de zorgplicht en dienen deze conform de Monumentenwet 1988, artikel 53, bij de minister gemeld te worden.