Plan: | Dieren-Noord, locatie Spankerenseweg 22 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0275.BPDN9-0004 |
De Wet geluidhinder is voor het onderdeel weg- en railverkeerslawaai van toepassing op geluidgevoelige gebouwen die zijn geprojecteerd binnen zones van (al dan niet) in het plangebied gelegen wegen. Wegen die deel uitmaken van een woonerf en van een 30-kilometer zone zijn daarvan uitgezonderd. Aan de orde is het toelaten van twee woningen (een twee-onder-één kapper) waar deze geluidgevoelige functie voorheen niet was toegelaten, binnen de zone van wegen waarop de Wet geluidhinder van toepassing is.
De streefwaarde voor geluidbelasting die wordt veroorzaakt op de gevel bedraagt zowel in binnenstedelijk als in een buitenstedelijk gebied 48 dB. In een binnenstedelijke situatie kunnen hogere grenswaarden worden vastgesteld tot en met 63 dB. In een buitenstedelijk gebied tot en met 53 dB.
De locatie waarop onderhavig bestemmingsplan betrekking heeft, is gelegen binnen de bebouwde kom van Dieren. De locatie ligt langs de Spankerenseweg, de beoogde voorgevel ligt in de rooilijn van de naastgelegen woningen op circa 11 meter vanuit de as van de weg. De locatie ligt tevens binnen de geluidzone van de Wilhelminaweg op 95 meter uit de as van de weg. De locatie ligt op 52 meter van de as van de Pasteurstraat. Deze weg heeft geen geluidszone vanwege de maximum snelheid van 30 km/uur.
Uit het akoestisch onderzoek Geluidbelasting wegverkeer op locatie Spankerenseweg 20 te Dieren, van Adviesburo van der Boom, gedateerd 29 augustus 2011 en genummerd 11-032, blijkt dat de geluidsbelasting op de gevel ten gevolge van het wegverkeer op de Spankerenseweg ten hoogste 55 dB bedraagt na aftrek van 5 dB ex artikel 100-g Wet geluidhinder. De geluidsbelasting ten gevolge van de Wilhelminaweg ligt op de gehele locatie ruim onder de voorkeursgrenswaarde. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt daarmee ten gevolge van de Spankerenseweg op de nieuwe woningen overschreden. De maximale te ontheffen waarde van 63 dB wordt echter niet overschreden. Het onderzoek is opgenomen in de bijlagen bij deze toelichting.
Het terugbrengen van de geluidsbelasting tot onder de voorkeursgrenswaarde op deze locatie stuit op financiele en stedenbouwkundige bezwaren. Aanbrengen van een stil wegdek is financieel niet haalbaar en bovendien ongewenst uit oogpunt van beheer en onderhoud. Het plaatsen van een geluidsscherm is uit stedenbouwkundig en landschappelijk oogpunt niet gewenst.
Burgemeester en wethouders hebben daarom met inachtneming van het op 1 juli 2008 door hen vastgestelde beleid terzake van het verlenen van ontheffing van de voorkeurs-grenswaarden, na een gevoerde procedure Besluit hogere waarden in het kader van de Wet geluidhinder, een hogere grenswaarde vastgesteld.