Plan: | Correctieve herziening van het bestemmingsplan Henslare - Stenenkamerseweg 14/20-24A |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0273.CHBStkaweg20eo-VA01 |
Op 5 juli 2018 heeft de gemeenteraad van de gemeente Putten het bestemmingsplan Henslare Stenenkamerseweg 14/20-24A (hierna: bestemmingsplan) vastgesteld. Met het bestemmingsplan is de interne (her)inrichting van de bedrijven van Van de Mheen mogelijk gemaakt. Tevens biedt het bestemmingsplan enige ruimte voor uitbreiding van de bedrijven. Tot slot maakt het bestemmingsplan de verplaatsing van de woning aan de Stenenkamerseweg 14 mogelijk. Dit is nodig als gevolg van de realisatie van Henslare, waardoor de woning te kort op de weg is gelegen. Het plangebied is weergegeven in figuur 1-1.
Figuur 1-1 Plangebied
Geconstateerde omissie
Per abuis komt de locatie van de 'functieaanduiding specifieke vorm van bedrijf - puinbreker' niet overeen met de uitgangspunten en conclusies uit het akoestisch onderzoek (Akoestisch onderzoek Van de Mheen Grondwerken B.V. – 7 juli 2017). De bedoeling was om de functieaanduiding overeen te laten komen met de locatie dat als uitgangspunt is gebruikt in het akoestisch onderzoek (zie figuur 1-2 en figuur 1-3).
Figuur 1-2 Oorspronkelijke locatie puinbreker (rood omcirkeld, uitsnede verbeelding)
Figuur 1-3 Nieuwe locatie puinbreker noordwesthoek (rood omcirkeld, uitsnede verbeelding)
Noodzaak voor het doen van correcties
In het bestemmingsplan is steeds rekening gehouden met de locatie van de puinbreker in de noordwesthoek van het plangebied. Dit blijkt uit het akoestisch onderzoek, als uit de toelichting van het bestemmingsplan. Deze locatie is echter niet juist overgenomen op de verbeelding. Deze fout is gedurende de procedure nooit hersteld.
Het doel van deze correctieve herziening is om de hiervoor in paragraaf 1.1 genoemde omissie in het onderliggende bestemmingsplan te repareren.
De hiervoor vermelde omissie kan eenvoudig worden hersteld door de verbeelding aan te passen. Omdat het gaat om slechts een technisch herstel, waar geen nieuwe inhoudelijke afweging aan ten grondslag ligt, is gekozen voor een correctieve herziening van het bestemmingsplan.
De correctie wordt conform artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht ambsthalve doorgevoerd. Dit is mogelijk omdat de aanpassing geen nieuwe mogelijkheden biedt die nog niet zijn onderzocht. De mogelijkheden die met de aanpassing worden geboden zijn reeds onderzocht. De wijziging heeft dan ook geen invloed op het verrichte akoestische onderzoek, en tevens niet op de verantwoording in het kader van een goede ruimtelijke ordening.
Zoals in paragraaf 1.3 beschreven betreft de wijziging in dit correctieve bestemmingsplan een wijziging van ondergeschikte aard. Er is daarom geen noodzaak om een ontwerp van dit besluit ter inzage te leggen. Wel staat het besluit gedurende zes weken open voor beroep en kunnen aanvullende beroepsgronden worden aangevoerd.
In de plantoelichting van deze correctieve herziening komen achtereenvolgens de volgende
onderwerpen aan bod.
Zoals in hoofdstuk 1 is toegelicht betreft deze correctieve herziening slechts het wijzigingen van de locatie van de 'functieaanduiding specifieke vorm van bedrijf - puinbreker'. Een beleidswijziging is niet beoogd en wordt ook niet door middel van deze correctieve herziening mogelijk gemaakt. Evenmin ziet de aanpassing op nieuwe mogelijkheden die nog niet zijn onderzocht.
In de toelichting van deze correctieve herziening is daarom een verdere toets aan het ruimtelijke beleid van het Rijk, provincie of gemeente achterwege gebleven.
Met deze correctieve herziening wordt de beoogde locatie van de puinbreker in de noordwesthoek mogelijk gemaakt. De locatie zoals aangeduid in het vastgestelde bestemmingsplan wordt verwijderd en vervangen voor de beoogde, juiste, locatie. Door deze wijziging komt de verbeelding overeen met de bedoelde locatie in de noordwesthoek uit het akoestisch onderzoek en wordt de omissie hersteld.
In dit hoofdstuk wordt de juridische regeling van deze correctieve herziening toegelicht. Eerst wordt de opzet van de herziening besproken (paragraaf 3.2). Vervolgens wordt in paragraaf 3.3 de planvorm besproken en onderbouwd.
Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP)
Deze correctieve herziening van het bestemmingsplan is opgezet conform de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Inherent hieraan is de toepassing van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP) 2012. SVBP2012 is toegespitst op de regels die voorschrijven hoe inpassings- en bestemmingsplannen conform de nieuwe Wro en Bro moeten worden gemaakt. Hiervoor bevat de SVBP standaarden voor de opbouw en de verbeelding van het inpassings- of bestemmingsplan, zowel digitaal als analoog.
Bestemmingsplannen zijn hierdoor op vergelijkbare wijze opgebouwd en op eenzelfde manier verbeeld.
Opzet bestemmingsregeling
De correctieve herziening is wat betreft vorm, inhoud, procedure en juridische binding gelijk aan die van het onderliggende bestemmingsplan.
Planvorm
Deze correctieve herziening sluit qua planvorm aan op het onderliggende bestemmingsplan. Alleen daar waar een aanpassing noodzakelijk is gebleken voor het aanduiden van de locatie van de puinbreker wordt het bestemmingsplan correctief herzien.
Planregeling
Voor de planregeling geldt dat de planregeling van het bestemmingsplan van overeenkomstige toepassing is, met dien verstande dat de locatie van de 'functieaanduiding specifieke vorm van bedrijf - puinbreker' op de verbeelding is gewijzigd. De regeling omtrent de functieaanduiding is van overeenkomstige toepassing.
Verbeelding
De locatie van de 'functieaanduiding specifieke vorm van bedrijf - puinbreker' op de verbeelding is gewijzigd.
De voorliggende correctieve herziening van het bestemmingsplan voorziet in de wijziging van de locatie van de puinbreker. De puinbreker is nog niet gerealiseerd, hierdoor is de correctieve herziening economisch uitvoerbaar. Deze correctieve herziening betreft slechts een technische wijziging.
Planschade
Bij ruimtelijke ontwikkelingen kan planschade ontstaan. De Wro voorziet in een regeling voor vergoeding van planschade. Op basis van artikel 6.1 Wro wordt aan degene die in de vorm van een inkomensderving of een vermindering van de waarde van een onroerende zaak schade lijdt of zal lijden als gevolg van het plan, tegemoetgekomen, wanneer de schade redelijkerwijs niet voor rekening van de aanvrager behoort te blijven en voor zover de tegemoetkoming niet voldoende anderszins is verzekerd.
Correctieve herziening
De correctieve herziening is een wijziging van ondergeschikte aard. Derhalve hoeft het wijzigingsbesluit niet met afdeling 3.4 Awb voorbereid te worden. Wel dient de wijziging op de juiste wijze in de Staatscourant bekendgemaakt te worden en kunnen tegen het nieuwe besluit nieuwe of aanvullende beroepsgronden worden aangevoerd. Hiervoor zal een beroepstermijn van zes weken worden gehanteerd waarbij belanghebbenden in de gelegenheid worden gesteld beroep in te dienen.
Dit kan ten eerste door degenen die reeds een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan hebben ingediend en ten tweede kunnen belanghebbenden die niet tegen het bestemmingsplan zijn opgekomen alsnog tegen de wijziging opkomen voor zover zij zijn benadeeld door de herziening. De beroepen die tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan zijn ingediend worden geacht zich ook te richten tegen deze wijziging en hoeven dus niet opnieuw te worden ingediend.
De stukken worden ter visie gelegd bij de betrokken gemeente en digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl.
Procedurele uitvoerbaarheid
Onderhavig plan ziet enkel op een herziening van een deel van het bestemmingsplan. Andere delen van het plan zijn reeds vastgesteld. Derhalve is de realisatie procedureel uitvoerbaar. Hier heeft de correctieve herziening geen invloed op.