direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Groot Oosterhout - 6 (reparatieplan)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.PH29006-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Om de toegestane bedrijfsvloeroppervlakte van horeca van 200 naar 350 m2 ter plaatse van de aanduiding 'maatschappelijk/horeca/dienstverlening (mhdv)' in de bestemming Woongebied (WG) van de regels van het geldende bestemmingsplan Groot Oosterhout te kunnen vergroten en om de mogelijkheid tot het realiseren van maatschappelijke bestemmingen te kunnen laten vervallen, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Het geldende bestemmingsplan Groot Oosterhout is op 1 april 2009 vastgesteld en ligt tussen de Prins Mauritssingel en Woonpark Oosterhout en bestaat uit twee delen: het noordelijk gebied 'Grote Boel' en het zuidelijk gebied 'Zuiderveld'. Dit gebied is circa 100 hectare groot. De locatie waar deze partiële herziening betrekking op heeft, ligt bij de (toekomstige) plas in de wijk Grote Boel.

1.3 Relatie bestemmingsplan - partiële herziening

Deze partiële herziening is een wijziging op het vigerende bestemmingsplan Groot Oosterhout. De planregels van het vigerende bestemmingsplan blijven van toepassing, met uitzondering van de regel met betrekking tot de bedrijfsvloeroppervlakte van horeca. Deze oppervlakte wordt verhoogd van 200 m2 naar 350 m2. Ook komen de regels met betrekking tot de aanduiding maatschappelijk/horeca/dienstverlening' die het realiseren van maatschappelijke bestemmingen mogelijk maken te vervallen. De verbeelding blijft ongewijzigd. Vanwege technische oorzaken kan de naam van de aanduiding op de verbeelding niet worden gewijzigd.

De toelichting bij deze partiële herziening is beknopt. Op grond van het bepaalde in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is bij het opstellen van een bestemmingsplan verplicht om inzicht te bieden in de relevante planologische aspecten. Voorliggende partiële herziening betreft een ondergeschikte herziening/aanpassing van het bestemmingsplan Groot Oosterhout. Het beleid van de hogere overheden, is nog steeds van toepassing. Dit geldt eveneens voor het gemeentelijk beleid. De in het plan voorziene wijziging is geen (nieuwe) stedelijke ontwikkeling. Artikel 3.1.6 lid 2 Bro is dan ook niet van toepassing.

Voor het plangebied van 'Groot Oosterhout' zijn tijdens de planologische procedure de benodigde onderzoeken al uitgevoerd. Deze partiële herziening bevat geen zodanige aanpassingen dat nieuwe of aanvullende onderzoeken noodzakelijk zijn.

Hoofdstuk 2 Haalbaarheid van het plan

2.1 Stedenbouw

Voor het plangebied Grote Boel, gelegen in de Waalsprong, is een actualisatie gemaakt van het stedenbouwkundig plan De Grote Boel. Deze actualisatie is vastgelegd in het document 'Actualisatie planopzet De Grote Boel' van november 2013. Doel is een tuinstedelijke wijk te realiseren die fiets- en kindvriendelijk is. Er is gezocht naar een structuur die is georiënteerd op de 'blauwe" en 'groene" randen; respectievelijk de Oosterhoutse Plas en het archeologische veld. Op de locatie van de voormalige boerderij Groote Boel rust op grond van het vigerende bestemmingsplan Groot Oosterhout een brede bestemming (maatschappelijk/horeca/ dienstverlening). Dit plan maakt op die plek de realisering van een kindcluster (combinatie basisschool en kinderopvang) mogelijk.

De situering en spreiding van scholen is in het kader van voornoemde planactualisatie heroverwogen naar aanleiding van de nieuwe planning en inzichten voor de Waalsprong. Scholen hebben daarbij te maken met pieken in leerlingaantallen in relatie tot de realisatie van verschillende nieuwe delen van de Waalsprong. Daarbij is het van belang scholen op de goede afstand van elkaar te situeren vanwege de mogelijkheid leerlingen op piekmomenten van elkaar over te nemen en gemeenschappelijk gebruik te maken van een aantal bijbehorende voorzieningen, zoals bijvoorbeeld gymzalen.

Nieuwe inzichten maken dat heroverweging van de locatie voor de te vestigen school heeft plaatsgevonden. De ligging t.o.v. het verzorgingsgebied is hierbij van belang. De school in de wijk Grote Boel komt, zoals reeds in de planactualisatie van november 2013 is toegelicht, daarmee elders in de wijk. Hiervoor is een apart bestemmingsplan opgesteld en inmiddels door de gemeenteraad op 8 maart 2017 vastgesteld. Hierdoor kan de bestemming Maatschappelijk op de oorspronkelijke locatie komen te vervallen.

Deze oorspronkelijke plek voor de school, gelegen aan een langzaam verkeersverbinding, direct grenzend aan de Ressensewal en de noordoever van de Oosterhoutse Plas, leent zich uitstekend voor de realisering van (lichte) horeca-activiteiten zoals: koffiebar, ijssalon, tearoom, bistro, restaurant etc.. Een invulling met deze bestemming kan betekenis hebben voor de wijk Grote Boel en aangrenzende gebieden. Het vigerende bestemmingsplan Groot Oosterhout staat dat ook toe.

Deze partiële herziening voorziet in het vergroten van de bedrijfsvloeroppervlakte voor horeca van 200 naar 350 m2. Deze vergroting heeft geen (nadelige) ruimtelijke consequenties. De oppervlakte van het perceel biedt voldoende mogelijkheid een goede horecavoorziening met bijbehorende voorzieningen te realiseren.

De oriëntatie zal in hoofdzaak op de (toekomstige) plas gericht zijn. De reeds toegestane bouwhoogte voegt zich naar de bouwhoogtes van de woningen in de directe omgeving.

2.2 Economische Zaken

Volgens de horecanota Gastvrij Nijmegen is nieuwe horeca in de wijken toegestaan op voorwaarden dat het gericht is op de wijk en aanvullend op het reeds aanwezige aanbod. 

Er is slechts zeer beperkt horeca in Nijmegen-Noord en nieuwe horeca is dus snel  aanvullend op het bestaande aanbod. De genoemde metrage is zodanig dat hier sprake is van een gemiddeld horecabedrijf. Een nieuw horecabedrijf zal zich voor een belangrijk deel richten op bewoners in de nabij gelegen wijken.  

De horecanota Gastvrij Nijmegen biedt de mogelijkheid om op unieke locaties horeca toe te staan. Deze locatie kan worden gezien als zo'n unieke locatie. Kwalitatief goede initiatieven vanuit de markt, die inspelen op unieke kansen, worden op hun eigen merites beoordeeld. Een initiatief op deze locatie heeft een duidelijke meerwaarde voor de wijk en ook de omliggende omgeving. Vestiging van een horecazaak op deze locatie kan zeer waardevol zijn voor de aantrekkelijkheid van het gebied voor bewoners en bezoekers. 

Het vervallen van de mogelijkheid tot het realiseren van maatschappelijke bestemmingen heeft geen nadelige gevolgen.

2.3 Verkeer

De wijziging in het aantal te vergroten toegestane m2 voor horeca heeft geen significante gevolgen voor de verkeergeneratie op het totale bestemmingsplan. Voor het parkeren, op basis van de CROW publicatie 182, is er een toename in parkeren van:

5 parkeerplaatsen bij café/bar/cafetaria per 100m2 bvo 9 parkeerplaatsen bij restaurant per 100m2 bvo

Het vervallen van de mogelijkheid tot het realiseren van maatschappelijke bestemmingen heeft geen nadelige gevolgen.

Hoofdstuk 3 Juridische planbeschrijving

3.1 Bestemmingsplan

De digitale 6e herziening Bestemmingsplan Groot Oosterhout (reparatieplan) treedt op een aantal kleine onderdelen in de plaats van het bestemmingsplan Groot Oosterhout. (Het facetbestemmingsplan Archeologie en het facetbestemmingsplan Parkeren blijven van toepassing.)

Regels De regels van het vigerende bestemmingsplan Groot Oosterhout zijn onverminderd van toepassing voor de onderhavige partiële herziening met uitzondering van: - artikel 10.3.2 lid j (bestemming Woongebied (WG), aanduiding maatschappelijk/horeca/dienstverlening). De bedrijfsvloeroppervlakte van horeca wordt verhoogd van 200 m2 naar 350 m2;

- artikel 10.1 lid e. maatschappelijke voorzieningen, dienstverlenende bedrijven en beroepsactiviteiten ter plaatse van de aanduiding "maatschappelijk/horeca/dienstverlening" op de plankaart

wordt vervangen door 

dienstverlenende bedrijven en beroepsactiviteiten ter plaatse van de aanduiding "maatschappelijk/horeca/dienstverlening" op de plankaart;

- artikel 10.2 lid d. Ter plaatse van de aanduiding "maatschappelijk/horeca/dienstverlening" op de plankaart, waarbij een overschrijding van 25 meter is  toegestaan, is een horecabedrijf categorie 1 als bedoeld in bijlage 2 (Staat van horeca-activiteiten) toegestaan alsmede maatschappelijke voorzieningen, dienstverlenende bedrijven en de uitoefening van beroepsactiviteiten

wordt vervangen door 

Ter plaatse van de aanduiding “maatschappelijk/horeca/dienstverlening” op de plankaart, waarbij een overschrijding van 25 meter is  toegestaan, is een horecabedrijf categorie 1 als bedoeld in bijlage 2 (Staat van horeca-activiteiten) toegestaan alsmede dienstverlenende bedrijven en de uitoefening van beroepsactiviteiten.

Verbeelding De verbeelding blijft ongewijzigd.

Hoofdstuk 4 Economische uitvoerbaarheid

Het plan wordt gemaakt in opdracht en op kosten van de gemeente Nijmegen.

De betreffende locatie is in eigendom van de gemeente Nijmegen. De kosten van de realisatie o.a. voortvloeiende uit de aanpassingen van het bestemmingsplan, komen ten laste van de planexploitatie Waalsprong (deelexploitatie Groot Oosterhout), waarin de kosten en de dekking van deze kosten zijn opgenomen. Derhalve kan gesteld worden dat de partiële herziening financieel-economisch uitvoerbaar is.

Door de aangegeven dekking is het kostenverhaal verzekerd en hoeft bij vaststelling van het bestemmingsplan geen exploitatieplan vastgesteld te worden.

Hoofdstuk 5 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

5.1 Inspraak

Voor deze partiële herziening is op 23 augustus 2017 een vooraankondiging gepubliceerd. De zienswijzenprocedure wordt tevens als inspraak gezien. Het ontwerpbestemmingsplan heeft gedurende 6 weken van 16 november tot en met 27 december 2017 ter visie gelegen. De tervisielegging is gepubliceerd op 15 november 2017. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

5.2 Vooroverleg

Er spelen geen rijks-, water- dan wel provinciale belangen. Vooroverleg op grond van artikel 3.1.1 het Besluit ruimtelijke ordening is niet nodig.