direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Ruimtelijke onderbouwing
ontwerp
NL.IMRO.0268.PB22W1-ON01

Hoofdstuk 2 Ruimtelijke onderbouwing

De gemeente Nijmegen heeft duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staan en stimuleert andere partijen zoals bedrijven, woningcorporaties en bewoners om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid en duurzame energie. Om deze ambities kracht bij te zetten wil stichting de Zonneboom i.s.m. de gemeente een icoon in de publieke ruimte realiseren. Zo zien bewoners en bezoekers dat Nijmegen veel belang hecht aan duurzame ontwikkeling en dus ook aan het gebruik van duurzame energie. Deze innovatieve Zonneboom moet hét Nijmeegse icoon voor zonne-energie worden. Niet alleen van de ambities en inspanningen van de gemeente Nijmegen, maar van álle Nijmeegse bedrijven en organisaties die zich inzetten om van Nijmegen een duurzame, toekomstbestendige stad te maken.

Aan de Campusbaan tussen de Professor Bellefroidstraat en de Heyendaalseweg zijn twee gebouwen met nieuwe functies toegevoegd (onderwijs en studentenhuisvesting). Tussen de gebouwen ligt een open plein als route naar de gebouwen en de omgeving vanaf station Heyendaal, maar bovenal om te verblijven. Het plein wordt omgeven door hoge gebouwen met respectievelijk 6 bouwlagen (circa 25 meter) en 12 bouwlagen (circa 40 meter). Op het plein staat een beperkt aantal zitelementen. Om het gebruik de identiteit en de zichtbaarheid van het plein te versterken wordt er een bijzonder kunstobject aan het plein toegevoegd. Het kunstwerk houdt qua maatvoering het midden tussen de menselijke maat en de hoogte van de omliggende bebouwing. Toch heeft het object wel een eigen maatvoering om zich te kunnen onderscheiden in de omgeving. In de directe nabijheid van 'De Zonneboom' staan bankjes als wortelgestel van de boom die de plek van het object tot een verblijfsplek maken.

Het kunstobject heeft een eigen afwijkende vorm en functie die enerzijds afwijkt ten opzichte van de bebouwing maar anderzijds een 'hightech' systeem is passend bij het technische onderwijs. 'De Zonneboom' is een dynamisch object dat zich richt naar de zon vergelijkbaar met een zonnebloem. In de kelk van de grote kroon van het kunstwerk bevinden zich zonnecellen die zonlicht omzetten naar energie. De energie wordt gebruikt voor het draaien van de kroon. De overcapaciteit aan energie wordt teruggeleverd aan het net. Dit wordt zichtbaar gemaakt door middel van een digitaal informatiepaneel in de school. Hierdoor is 'De Zonneboom' een dynamisch object in vorm, functie en gebruik op een plein voor gebruikers, bezoekers en passanten dat past bij de bouwvolumes en de inrichting van het plein.