direct naar inhoud van 1.3 Planologisch kader
Plan: Nijmegen Ruimte voor de Waal - 1 (Aanpassen pijlers spoorbrug)
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.PB21001-VG01

1.3 Planologisch kader

De genoemde ingreep past niet in het op 21 juni 2012 in werking getreden bestemmingsplan Nijmegen Ruimte voor de Waal. In dat verband kan het volgende worden opgemerkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PB21001-VG01_0005.jpg"

Afbeelding: uitsnede in werking getreden bestemmingsplan Nijmegen Ruimte voor de Waal en projectgebied

De spoorbrug kent een bestemming Verkeer (grijs diagonaal deel), evenals de nieuwe kade.De spoorbrug kent tevens een functieaanduiding “Railverkeer”.

Ten westen en oosten van de brug zijn gronden bestemd tot Water 2, met de dubbelbestemming Waterstaat- Waterstaatkundige functie. De versteviging van de pijlers betekent ook dat deze in de bestemming Water 2 en genoemde dubbelbestemming komen te staan.

De overschrijding aan de westzijde bedraagt circa 13 m voorbij de spoorbrug en aan de oostzijde bedraagt deze circa 5 m voorbij de fietsbrug. De overschrijding van de verkeersbestemming voor het projectgebied is overigens ruimer en bedraagt 44 m aan de westzijde en circa 38 m aan de oostzijde.

De bestemming Water 2 en de eerder genoemde dubbelbestemming Waterstaat- Waterstaatkundige functie laten uitsluitend bouwwerken tot 4 m hoogte toe. Hieraan kan niet worden voldaan, waardoor er een strijdigheid ontstaat qua bouwhoogte. Via binnenplanse afwijking op basis artikel 14 van de planregels kan de strijdigheid niet worden opgeheven.

Voorts kent een deel van het projectgebied de dubbelbestemming Waterstaat- Waterkerende functie. Voor deze bestemming geldt dat de bouwhoogte van bouwwerken maximaal 3 m mag bedragen. Weliswaar is een binnenplanse afwijking mogelijk voor bouwwerken ten behoeve van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, maar hieraan kan niet worden toegekomen omdat ook deze overige bestemmingen niet voorzien in een passende hoogte voor de aan te passen pijlers.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PB21001-VG01_0006.jpg"

Afbeelding: dubbelbestemming Waterstaat-Waterkerende functie.

Verder geldt een tweetal archeologische dubbelbestemmingen. Deels geldt voor het projectgebied een dubbelbestemming Waarde- Archeologie 3 (oostelijk deel) en deels een dubbelbestemming Waarde- Archeologie 2 (zie hieronder).

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PB21001-VG01_0007.jpg"

Afbeelding: rood aangeduid gebied kent de dubbelbestemming Waarde –Archeologie 2.

Voor de archeologische dubbelbestemmingen Waarde Archeologie 2 en 3 geldt dat de bouwhoogte van bouwwerken maximaal 4 mag bedragen (artikel 18.2.2, onder a, en artikel 19.2.2, onder a). Weliswaar is een binnenplanse afwijking mogelijk voor bouwwerken ten behoeve van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, maar hieraan kan niet worden toegekomen omdat ook deze overige bestemmingen niet voorzien in bouwwerken van meer dan 4 m hoogte.

De voorliggende ruimtelijke onderbouwing brengt ten behoeve van de afwijking van het bestemmingsplan, voor alle relevante ruimtelijke- en milieuaspecten, in beeld of het beoogde voornemen past binnen het (ruimtelijk) beleid en niet strijdig is met een goede ruimtelijke ordening.