vastgesteld |
NL.IMRO.0268.PB140W28-VG01 |
De Landschapszone is onderdeel van een regionale groenstructuur (Regionaal Plan Arnhem-Nijmegen, Provincie 2008) en vormt een belangrijke drager van de hoofdstructuur van de Waalsprong.
De Landschapszone verbindt de Waalsprong met omliggende gebieden en sluit aan op bestaande en nieuw te ontwikkelen landschappen. Ten oosten van de Waalsprong wordt regionaal Park Lingezegen ontwikkeld. Het hier gelegen deelgebied de Woerdt krijgt naast landbouw een functie als uitloopgebied voor de bewoners van de Waalsprong en Bemmel. De Landschapszone ligt binnen de Waalsprong tussen het landgoed Oosterhout en de woonwijken (Groot) Oosterhout, Woenderskamp, Broodkorf, Laauwik, Visveld en de Vossenpels. De centrale ambitie van de landschapszone staat voor landschap, recreatie, natuur en waterberging. Voorts voorziet de zone in mogelijkheden voor woonvormen die ruimtelijk ingepast worden op een wijze die ondergeschikt is aan de eisen voor recreatie en natuur. De Landschapszone is een bijzondere open zone die in de toekomst als een aaneengesloten recreatief groengebied centraal in de Waalsprong ligt. Op hoger schaalniveau betekent de Landschapszone enerzijds een landschappelijke zone die een ecologische corridor beoogt tussen de uiterwaarden van de Waal in het westen en het agrarisch parkgebied De Woerdt in het oosten. Anderzijds vormt de Landschapszone een recreatief uitloopgebied voor de bewoners van Woonpark Oosterhout en Groot Oosterhout in het noorden en de toekomstige bewoners van Broodkorf en Laauwik in het zuiden.
De landschapszone wordt gerealiseerd rondom drie te graven plassen met een oppervlakte van totaal 60 hectare. De plassen zijn een belangrijk onderdeel van de waterhuishouding van de woongebieden in Nijmegen Noord. Het kader daarvoor is het Waterhuishoudkundig Inrichtingsplan Waalsprong (WIW, 2009).
In 2013 is ook de Stadsbrug een feit. Deze wordt immers vanaf april 2011 gebouwd. De verstoring die deze brug veroorzaakt, is voor de buitendijkse uiterwaarden (Natura 2000 gebied) gecompenseerd.
De werkweg zoekt nadrukkelijk het verstoorde gebied van de stadsbrug op, waardoor de werkweg zowel ruimtelijk als qua natuur weinig effecten veroorzaakt.
In de periode dat de werkweg gebruikt wordt, zal ook de uitvoering van de dijkteruglegging Lent plaatsvinden. De werkzaamheden vinden plaats tot en met 2016 en zijn ruimtelijk zeer ingrijpend. De werkweg kan in deze periode ongehinderd funktioneren omdat deze buiten de projectscope van de dijkteruglegging blijft. Nadat de dijkteruglegging is gerealiseerd zal de werkweg nog enige jaren funktioneren. Daarna zal aansluiting worden gezocht bij de natuurontwikkeling die na de dijkteruglegging dient te gaan plaatsvinden en bij de natuurontwikkeling van de Oosterhoutse Waarden.