direct naar inhoud van 2.3 Regionaal beleid
Plan: Nijmegen Bottendaal Galgenveld - 1 (Studentenkerk professor van Weliestraat)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP7001-VG01

2.3 Regionaal beleid

In oktober 2006 is het "Regionaal Plan voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen 2005-2020" vastgesteld. Op 7 maart 2007 hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland grotendeels goedkeuring verleend aan dit plan. Hierdoor heeft het Regionaal Plan de status van regionaal structuurplan gekregen. Dit betekent dat de bestemmingsplannen van de 20 regiogemeenten moeten passen binnen de lijnen die worden uitgezet in het Regionaal Plan.

Doel van het Regionaal Plan is te werken aan een aantrekkelijke, internationaal concurrerende regio Arnhem-Nijmegen. Het bestaande stedelijk gebied staat hierbij centraal, wat wil zeggen dat er ingezet wordt op herstructurering en herontwikkeling om nieuw ruimtebeslag voor wonen en werken te beperken.

De regio Arnhem Nijmegen ontwikkelt zich steeds meer tot een samenhangend stedelijk netwerk met een eigen identiteit. Die eigen identiteit laat zich het beste vangen in de drieslag kennis, natuur en cultuur:

  • Kennis: aanwezigheid van hoogwaardige bedrijvigheid in de logistieke sector en de glastuinbouw, maar ook de aanwezigheid van een universiteit en het valleyconcept versterken de netwerkeconomie;
  • Natuur: rivierenlandschap tussen de stuwwallen Veluwe en Rijk van Nijmegen;
  • Cultuur: door de natuurlijke ligging van het gebied is de regio door de eeuwen heen het domein geweest van fronten en linies die noord-zuid en oost-west van elkaar scheiden. Daardoor is het culturele erfgoed in de regio enorm.


afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP7001-VG01_0002.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP7001-VG01_0003.png"  

In de beleidskaart is zichtbaar dat ten noorden van het plangebied de regiorail van het KAN is voorzien.

Het KAN stuurt op de uitvoering van strategische projecten door middel van het zoeken naar samenwerking met maatschappelijke organisaties, marktpartijen en particulieren (ontwikkelingsplanologie). In het Regionaal Plan is een uitwerking gemaakt van de bestuurlijke visie en ambities. Dit levert een agenda op van tien strategische ontwikkelingsprojecten. Voor het plangebied is onderstaande project van belang.

  • versterken van grootstedelijk klimaat van Arnhem en Nijmegen;

Voor dit ontwikkelingsproject zijn beleidsuitspraken geformuleerd die een toetsingskader vormen voor de Provincie. In deze toelichting zijn de voor dit gebied en dit onderwerp relevante beleidsuitspraken opgenomen.

Onderwerp   Doelstelling & Beleidsuitspraken  
Wonen   Het voor ieder (toekomstige) inwoner van de stadsregio een juiste woning beschikbaar hebben met betrekking tot prijs, eigendomssituatie, aard & type en locatie

-In de periode 2005 - 2010 gelden voor de KAN gemeenten geen beperkingen in het per gemeente aantal te bouwen woningen.

- Binnen de 'Contouren woningbouw' bepalen de gemeenten zelf de te ontwikkelen locaties en de aantallen nieuw te bouwen woningen met inachtneming van het bepaalde in Concessies Wonen.
 

2.3.1 Conclusie

Het plangebied ligt in het bestaand stedelijk gebied. Het initiatief sluit hiermee aan bij de doelstelling van het KAN.