Plan: | Hees-Heseveld - 20 (Oscar Carrestraat 54) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP48W20-OH01 |
De Wet geluidhinder (Wgh) is van toepassing binnen de wettelijke vastgestelde zone van een weg. Wegen waarvoor een maximum toegestane snelheid geldt van 30 km/uur en die binnen een als woonerf aangeduid gebied liggen zijn niet gezoneerd en daardoor niet onderzoeksplichtig.
De twee woningen liggen binnen de onderzoekszone van de Wolfskuilseweg. De overige wegen zoals de Oscar Carrestraat, Geulstraat en Schependomlaan, in de nabijheid van de twee woningen, zijn 30 km/uur wegen en niet gezoneerd.
De Wolfskuilseweg is op akoestische relevantie onderzocht. Hierbij is gebruik gemaakt van een vereenvoudigde berekeningsmethode (SRMI), zonder rekening te houden met de invloed van afschermende tussenliggende bebouwing. Door in de berekeningen geen rekening te houden met die bebouwing is uitgegaan van een worst case scenario.
In de afzonderlijk bijgevoegde bijlagen van dit bestemmingsplan zijn de berekeningen voor het bepalen van de ligging van de 48 dB-contour van de Wolfskuilseweg opgenomen. De 48 dB-contour vanwege wegverkeer op de Wolfskuilseweg ligt op maximaal 64 meter uit het hart van de Wolfskuilseweg. De twee woningen liggen op een grotere afstand dan 64 meter uit het hart van de Wolfskuilseweg. Vanwege wegverkeer op de Wolfskuilseweg wordt bij de twee woningen de voorkeurswaarde van 48 dB niet overschreden.
Ten gevolge van wegverkeer op de Oscar Carrestraat, Geulstraat en Schependomlaan is er geen sprake van een relevante geluidsbelasting. Met betrekking tot de Schependomlaan geldt dat de afstand tussen de twee woningen en Schependomlaan en ook de tussenliggende afschermende bebouwing, tussen de twee woningen en Schependomlaan, een belangrijke rol spelen in het niet opleveren van een relevante geluidsbelasting. Voor de Oscar Carrestraat en Geulstraat geldt dat er zo goed als alleen aanwonend verkeer over de wegen rijdt. Het weinige verkeer zorgt ervoor dat deze wegen geen relevante geluidsbelasting opleveren.
Conclusie is dat ter plaatse van de twee woningen de voorkeurswaarde voor wegverkeerslawaai niet wordt overschreden. De geplande ontwikkelingen kunnen daarmee worden gerealiseerd zonder dat er procedures nodig zijn. Verder worden er geen bijzondere eisen gesteld aan de geluidwering van de gevels van de twee woningen en ook niet aan de indeling. Uiteraard moeten de twee woningen voldoen aan de minimale eisen van het Bouwbesluit. Dit onderdeel is pas aan de orde in het kader van de omgevingsvergunning en staat los van de bestemmingsplanprocedure.