direct naar inhoud van 1.1 Buitengebied Dorp Lent - 24
Plan: Buitengebied Dorp Lent - 24 (Citadel College en sporthal)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP487-OH01

1.1 Buitengebied Dorp Lent - 24

1.1.1 Inleiding

De aanleiding voor de ontwikkeling van de school en sporthal is de steeds verder gaande ontwikkeling van Nijmegen Noord. Met de op handen zijnde realisatie van de Citadel, Graaf Alardsingel en de stadsbrug is het ook van belang dat de stationsomgeving heringericht wordt. Het huidige station zal naar verwachting in de toekomst in zuidelijke richting worden verplaatst.

In beginsel zullen belangrijke functies zoals het Citadelcollege, de sporthal, de brandweerkazerne de fysieke verschijningsvormen zijn waarmee de stationsomgeving een meer stedelijk karakter krijgt. In een later stadium zal de gehele omgeving ontwikkeld worden. Het Citadel College, de sporthal en de brandweerkazerne zijn faciliteiten die voorzien in de behoefte van een steeds verder groeiend Nijmegen Noord.

Het Citadelcollege in deze planvorming is het eerste deel van de definitieve vesting van deze VO-school; nl. de VMBO-t/HAVO/VWO. Op de huidige tijdelijke locatie, het voormalige gebouw van de Lentse potgrond te Lent, blijft tot 2016 de VMBO- basis/kader school gevestigd. Voor deze VMBO school, het tweede deel van de VO-school, wordt momenteel naar een nieuwe definitieve locatie gezocht. De Sporthal is een nieuwe voorziening en zal overdag vooral gebruikt worden door het Citadel College en de basisscholen in de nabije omgeving. In de avonduren zal de sporthal door verenigingen gebruikt worden.

De locatiekeuze voor de school en sporthal is voortgekomen uit de voorkeur voor een ligging in de directe nabijheid van het centrum van de Hof van Holland. Reden daarvoor is dat er beleidsmatig voor gekozen is om bovenwijkse voorzieningen in het centrum of de direct nabijheid van het centrum, de Hof van Holland te situeren. Op deze wijze wordt tussen de verschillende maatschappelijke voorzieningen, synergie verkregen op programmatisch niveau. Het is een bewuste keuze om de school juist niet direct in het centrum te zetten, omdat dit een te stedelijke omgeving betreft. Het Citadel College past ruimtelijk gezien, vooral de buitenruimte, niet in deze stedelijke structuur. Zeker zo belangrijk is dat de leerlingen niet direct in aanraking moeten komen met de verleiding van het stedelijke gebied en eveneens dat het stedelijke gebied niet belast moet worden met grote groepen leerlingen.

1.1.2 Ligging van het plangebied

Het plangebied, waarop de sporthal en school wordt geprojecteerd, ligt ten oosten van de Griftdijk Noord en het verlengde van Griftdijk Noord. De Griftdijk is één van de belangrijke kwaliteitsdragers van de Waalsprong. Ten westen van de Griftdijk heeft het plangebied een agrarisch en wijds karakter, terwijl het plangebied ter hoogte van het plangebied aan de oostzijde een bedrijfsmatig karakter heeft door de aanwezigheid van de bedrijfshallen het voormalige bedrijf Instalat. Een mooie gebiedskwaliteit die de toekomstige ontwikkeling ten goede komt is de groene buffer met bomen en andere beplanting die de bedrijfsbebouwing van Instalat van de Griftdijk Noord scheidt. Ten zuiden van het bedrijventerrein liggen enkele vrijstaande woningen die relatief dicht op elkaar staan. Deze woningen zijn georiënteerd op de Spoorstraat maar de achtertuinen grenzen aan de Griftdijk. In het oosten wordt het plangebied begrensd door de Spoorlijn Arnhem - Nijmegen en Prins Mauritssingel.

1.1.3 Vigerend bestemmingsplan

Voor het plangebied zoals aangegeven en beschreven in dit hoofdstuk, vigeren de bestemmingsplannen "Buitengebied Dorp Lent" en Dorp Lent". Het bestemmingsplan Buitengebied Dorp Lent is vastgesteld op respectievelijk 28 november 1989 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Gelderland op 9 juli 1990 en het betemmingsplan Dorp Lent is vastgesteld op respectievelijk 29 maart 1977 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Gelderland op 2 november 1977.

Deze percelen hebben binnen het bestemmingsplan 'Buitengebied Dorp Lent' de bestemming 'agrarische doeleinden' en 'woondoeleinden'. Deze gronden zijn uitsluitend bestemd voor een agrarisch bedrijf en binnen de bestemming 'woondoeleinden' voor een gebruik ten behoeve van niet agrarische woondoeleinden.

Deze percelen hebben binnen het bestemmingsplan 'Dorp Lent' de bestemming 'handel en nijverheid' met een nadere aanduiding voor een metaalconstructiebedrijf. Deze gronden zijn uitsluitend voor bestemd voor een metaalconstructiebedrijf met bijbehorende voorzieningen. Hiermee is voorliggend initiatief parkeerplaatsen t.b.v. de school en de sporthal niet passend binnen de hier geldende doeleindenomschrijving.

1.1.4 Omschrijving huidige locatie

Het plangebied bevat een deel van het bedrijventerrein van Instalat. Het bedrijventerrein is vanuit de Griftdijk Noord nauwelijks zichtbaar omdat het verscholen ligt achter een wisselende begroeiing van bomen en heesters. Dit is een gebiedskwaliteit die in de toekomstige ontwikkeling wordt meegenomen.

Tussen het Instalat terrein en het spoor ligt de Spoorstraat. Dit is ter hoogte van het bedrijven terrein niet meer dan een 4 meter breed verhard pad. In zuidelijke richting wordt het profiel wat breder en zijn er enkele vrijstaande woningen op georiënteerd. Deze woningen liggen relatief dicht op elkaar en hebben hun achtertuinen gericht op de Griftdijk Noord.

De Griftdijk Noord
De Griftdijk Noord is van origine een historisch lint met een landelijk karakter. Het heeft een geheel andere functie en karakter dan de Graaf Alardsingel. De Griftdijk Noord transformeert langzaam van een landelijke weg naar een wijkontsluitingsweg. Uitgangspunt blijft dat de waardevolle elementen van de Griftdijk Noord behouden blijven en dat er bij verdere ontwikkelingen op deze elementen wordt aangesloten en indien mogelijk versterkt.

De spoorlijn Arnhem - Nijmegen De spoorlijn Arnhem - Nijmegen ligt ten oosten van het plangebied boven op een talud. De hoogte van het talud is circa 6 meter en vormt daardoor een stevige fysieke begrenzing aan de Spoorstraat. Tezamen met de Prins Mauritssingel is het een fysieke barrière tussen het plangebied en de westelijk gelegen kern van Lent.

In de toekomst zal er naast het spoor en op het talud een geluidsscherm van circa 1,5 meter hoogte worden geplaatst om de woonkwaliteit grenzend aan het spoor te verbeteren.

1.1.5 bereikbaarheid

Voor zowel de school als sporthal geldt dat een goede bereikbaarheid van groot belang is. Beide locaties zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer. Per trein vanwege de directe nabijheid van station Nijmegen-Lent. Daarnaast is de locatie goed bereikbaar per bus en wordt in de toekomst voorzien in een halteplaats voor het OV en/of HOV aan de rand van de Hof van Holland. De bereikbaarheid per auto is ook goed omdat het aan of in de direct omgeving ligt van belangrijke uitvalswegen (Graaf Alardsingel, Prins Mauritssingel, Parallelroute) en de Griftdijk. Verder geldt dat de bereikbaarheid met de fiets goed is omdat de locaties grenzen aan of in de directe nabijheid van de hoofdfietsstructuur van Nijmegen Noord en de onderdoorgang onder het spoor ter hoogte van de Vrouwe Uda Singel liggen.

Voor de school geldt dat deze centraal in het voedingsgebied moet van Nijmegen Noord moet liggen. De gekozen locatie is goed bereikbaar vanuit het woongebieden ten oosten en ten westen va de het spoor en de Prins Mauritssingel.