direct naar inhoud van 7.2 Plangebied
Plan: Haven- en Industriegebied Nijmegen West 1979 - 55
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP482-OH01

7.2 Plangebied

Het zuidelijke gedeelte van het plangebied ligt in een zone van zeer hoge archeologische waarde (Waarde 3). Hier kunnen sporen uit de bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd worden aangetroffen. Hier zijn in het verleden vondsten gedaan die wijzen op de aanwezigheid van een inheemse cultusplaats. Voor dit deel van het plangebied geldt een dubbelbestemming.

De rest van het plangebied ligt deels in een zone met een nader te onderzoeken archeologisch belang (Waarde 1). Voor deze archeologische waarde wordt in het bestemmingsplan niets geregeld, maar mogelijk zullen aan deze waarde in de nabije toekomst via een erfgoedverordening archeologische maatregelen kunnen worden gekoppeld. Op basis van een in 2005 uitgevoerd archeologisch vooronderzoek op perceel Weurtseweg 460a (RAAP rapport 1269) wordt verondersteld dat de relevante archeologische lagen hier op een diepte van 2.75m. min maaiveld en dieper voorkomen. Ook hier kunnen sporen van de inheemse cultusplaats worden verwacht.

Voor de zone met zeer hoge archeologische waarde is het uitgangspunt behoud in situ. Indien dat niet mogelijk is, moeten alle werkzaamheden in de bodem beneden 30 cm - maaiveld worden voorafgegaan door archeologisch onderzoek. Hiervoor dient een Programma van Eisen te worden opgesteld, dat moet worden goedgekeurd door het bevoegd gezag.

De kosten van het archeologisch onderzoek (inclusief uitwerking en rapportage) zullen als gevolg van de implementatie van het Verdrag van Valletta ten laste komen van de verstoorder van het bodemarchief (verstoorder betaalt-principe).