Plan: | Haven- en Industriegebied Nijmegen West 1979 - 55 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP482-OH01 |
De huidige verkeersontsluiting ten behoeve van de bedrijven CTN (Container Terminal Nijmegen) en CPKelco verloopt via de Winselingseweg en de Weurtseweg. De belasting voor de woonomgeving is aanzienlijk in verband met de zwaarte en de intensiteit van het transport. Deze belasting neemt verder toe door de realisatie van het woongebied Waalfront.
In het vastgestelde bestemmingsplan 'Stadsbrug' wordt de mogelijkheid geboden om de betreffende bedrijven, alsmede Electrabel, door middel van een nieuwe verkeersontsluiting te koppelen aan het tracé van de nieuwe stadsbrug. Deze ontsluitingsweg ligt meer westelijk ten opzichte van de huidige route, waardoor de belasting voor bestaande en nieuwe woongebieden aanmerkelijk vermindert.
Het bochtige tracé van de nieuwe ontsluitingsweg, zoals vastgelegd in het vastgestelde bestemmingsplan Stadsbrug, levert echter beperkingen op voor het transport. Een meer directe aansluiting c.q. route is noodzakelijk en wordt middels dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt. De route blijft westelijk van het tracé stadsbrug en oostelijk van de hoogwaterkering. Het bestaande reliëf wordt zoveel mogelijk gevolgd. De bestaande bomenrij wordt door het gewijzigde tracé op een andere locatie doorsneden. Een voordeel van de gewijzigde opzet is het feit dat de ontwikkeling van het Vasim-gebouw in de toekomst kan worden aangesloten op de nieuwe ontsluitingsweg.
figuur 1: ligging plangebied
De hierboven beschreven planontwikkeling voor het aanlegen van een nieuwe verkeersontsluiting past niet in de vigerende bestemmingsplannen Haven- en Industriegebied 1979-IV en Haven- en Industriegebied 1979 XXX en het toekomstige bestemmingsplan Stadsbrug.
Het bestemmingsplan kent de volgende bestemmingen; Verkeer, Groen, Waarde Archeologie, Waterstaat-Waterkering en Waterstaat Waterinfiltratiegebied. Deze zullen kort beschreven worden.
Bestemming Verkeer
De bestemming Verkeer wordt opgenomen voor openbare wegen en verkeerspleinen. Het is een vrij ruime bestemming waarin naast verkeerswegen en parkeervoorzieningen ook bijvoorbeeld groenvoorzieningen, bermen en water zijn toegestaan. (In het onderhavige bestemmingsplan zal hierdoor ruimte worden gecreëerd om bedrijven beter te ontsluiten.)
Bestemming Groen
De bestemming Groen wordt opgenomen voor openbare groenvoorzieningen. Het is een vrij ruime bestemming waarin naast groen ook bijvoorbeeld water, wadi's en speelvoorzieningen zijn toegestaan.
Leiding-Hoogspanningsverbinding (dubbelbestemming)
Met de dubbelbestemming Leiding-Hoogspanningsverbinding is de bovengrondse hoogspanningsverbinding in het plangebied aangegeven. Rond de leiding geldt een zone waarbinnen beperkingen gelden voor bebouwing in verband met bijvoorbeeld draadbreuk, de zogenaamde zakelijk rechtstrook. Dit is een zone van 22,5 meter breedte aan weerszijden van de lijn.
Waarde Archeologie (dubbelbestemming)
Voor de gebieden met bekend archeologisch belang (waarde 3) is de bestemming Waarde Archeologie opgenomen. Voor deze gebieden geldt dat ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet mag worden bebouwd tenzij op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat er geen archeologische waarden (meer) aanwezig zijn of het bouwplan betrekking heeft op vervanging van bestaande bouwwerken.
Waterstaat-Waterkering (dubbelbestemming)
De dubbelbestemming Waterkering is bestemd voor het keren van water door dijken, kaden, dijksloten en andere voorzieningen ten behoeve van de waterkering.
Waterstaat-Waterinfiltratiegebied (dubbelbestemming)
De dubbelbestemming Waterinfiltratie biedt bescherming aan bestaande en nieuw aan te leggen voorzieningen voor waterzuivering en infiltratie in het plangebied. Voor gebieden met deze dubbelbestemming mag ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet worden gebouwd. Er is wel een ontheffingsmogelijkheid, na advies van de waterbeheerder(s), opgenomen.