Plan: | Buitengebied Valburg - 10 (Windturbines De Grift) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP447-OH01 |
In het Voorkeursmodel Waalsprong 2003 en het ontwikkelingsbeeld Waalsprong 2007 is de Grift opgenomen als bedrijventerrein. Dit betekent ten eerste het bestaand bedrijventerrein langs de Stationsstraat/Stationweg, waar herstructurering aan de orde is. Ook betreft het een nieuw te ontwikkelen gedeelte, tussen de bestaande bedrijfspercelen ten noorden van de Stationstraat/Stationsweg en de A15. Het (bestaande) gedeelte ten zuiden van de Stationsstraat/Stationsweg is opgenomen in het plangebied Groot Oosterhout.
Het bedrijventerrein wordt een gemengd bedrijventerrein, met bedrijven in de sfeer van lichte industrie, handel, nijverheid en kleinschalige of middelgrote logistieke bedrijvigheid. Langs de A15, een zichtlocatie en entree van Nijmegen, is het de bedoeling om representatieve bedrijfsbebouwing te realiseren, in combinatie met een strook van water, groen en windturbines.
Gelet op het uitgangspunt dat de windturbines vooruitlopend op de ontwikkeling van het bedrijventerrein gerealiseerd moeten kunnen worden, dient een goede afstemming plaats te vinden tussen deze projecten. Voorkomen dient te worden dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein hinder ondervindt van de windturbines. In de voorschriften van dit bestemmingsplan zijn daarom voorwaarden opgenomen om de architectuur en de werking/bedrijfskenmerken van de windturbines af te stemmen op bestaande en nieuw te ontwikkelen bebouwing. Zowel voor geluid als voor schaduwwerking/lichtschittering kunnen zodoende maatregelen worden toegepast.
De ontwikkeling Lentse Plas kan een belangrijke toegevoegde waarde hebben rond knoop Ressen (groen uitloopgebied/extensieve recreatie). Rond de knoop Ressen wordt gedacht aan een grootschalig thematische invulling. In het programma “live and leisure” zoals opgenomen in de eerste ambtelijke schets, wordt gedacht aan een combinatie van de thema's “vrije tijd” en “wonen”. Wat de functionele oplading betreft wordt gedacht aan een combinatie van retail, leisure, recreatie, horeca, ondersteunende zakelijke dienstverlening. Bij “wonen” wordt gedacht aan pdv-branches als meubels, woontextiel en woonaccessoires, huishoudeljike artikelen, kunst en antiek, doe-het-zelf. Bij “vrije tijd” wordt gedacht aan leisure- en recreatiefuncties als een zwembad, beautycentrum, wateractiviteiten, sauna/fitness, attractiepark, knooppunt wandel- en fietsroutes. Wat de retail rond “vrije tijd” betreft wordt uitgegaan van branches als sportartikelen, outdoor, hobby, plant en dier, fietsen.
Op het grondgebied van de gemeente Overbetuwe wordt een regionaal bedrijventerrein inclusief windturbines ontwikkeld. Dit bestemmingsplan ligt ten noordwesten van Oosterhout. Aan de noordzijde wordt het plangebied begrensd door de Rijksweg A15, aan de westzijde door de Akkerstraaten de Nieuwedijk. Aan de oostzijde wordt het plangebied begrensd door het bedrijventerrein De Grift. De grens loopt langs de gemeentegrens met Nijmegen. Aan de zuidzijde loopt de grens langs de Oosterhoutsestraat. De plaatsing en bouwhoogtes van de windturbines zijn onderling afgestemd.
Omdat windturbines van verre zichtbaar zijn, kunnen zij fungeren als herkenningspunt. Zo kunnen bepaalde opstellingen van windturbines de nabijheid van een rivier of een stedelijk of infrastructureel knooppunt aankondigen. Zij kunnen een bestaande lijn markeren of nieuwe lijnen of vlakken aan het landschap toevoegen en daarmee de regionale context versterken. Op regionaal niveau steken windturbines met kop en schouders boven het landschap uit. Hoe groter de schaal van een landschap is, hoe eenvoudiger het is om grootschalige elementen op een zorgvuldige wijze te plaatsen. Zo wordt in een grootschalig landschap de beleving van windturbines eerder als passend ervaren door de vergelijkbare maat en schaal dan in een kleinschalig landschap, al is dat wel afhankelijk van het ontwerp van de opstelling.
Voor een zo harmonieus mogelijke opstelling, bevelen we een zo sober en eenvoudig mogelijke kleurstelling aan.
Het volgende bepaalt onder meer de kwaliteit van de opstelling:
Om de gelijkheid, rust en herkenbaarheid van een opstelling zo groot mogelijk te maken is het gebruik van hetzelfde type turbine, met dezelfde hoogte van het grootste belang.
Ruimtelijk gezien kan een duidelijke lijn van windturbines het landschap rond de A15 op regionaal niveau structureren. De lijn markeert de noordgrens van de stad en tevens de van oost naar west lopende infrastructuurbundel.
De lijnopstelling combineert het streven naar een rustig en eenduidig beeld het beste met de kansen die windturbines bieden voor het versterken van de landschappelijke context. De belangrijkste punten zijn:
De voorschriften van dit bestemmingsplan geven de ruimte om beeldende kunst toe te passen, geïntegreerd in de turbines of bijpassend. Het ontwerp dient op dit aspect positief te worden beoordeeld door de commissie Beeldende Kunst en door Rijkswaterstaat ten aanzien van verkeersveiligheid op de snelweg.
Voor de situering van de windturbines ten opzichte van de A15 moet rekening gehouden worden met de “Beleidsregel voor het plaatsen van windturbines op, in of over rijkswaterstaatswerken”.
Volgens Artikel 3. Wegen, lid 1 geldt: “Langs rijkswegen wordt plaatsing van windturbines toegestaan bij een afstand van ten minste 30 meter uit de rand van de verharding of bij een rotordiameter groter dan 60 meter, ten minste de halve diameter.” In het ontwerp is een afstand aangehouden van 50 meter. De in het bestemmingsplan maximaal mogelijk gemaakte halve rotordiameter bedraagt 40 meter. Hierbij is dus rekening gehouden met mogelijke toekomstige uitbreidingen van de Rijksweg.
De A15 ten noorden van het plangebied kent een vrijwaringszone, die bestaat uit twee zones. Namelijk een obstakelvrije zone en een overlegzone in verband met externe veiligheid. In een gesprek met RWS zijn voor beide zones afstanden bepaald.
Door Rijkswaterstaat zijn de volgende afmetingen van de vrijwaringszone genoemd;
De afmetingen van deze zone bedraagt 10 meter en wordt gemeten vanaf de witte kantstreep van de buitenste rijbaan. In deze zone is het niet toegestaan om obstakels te plaatsen. Er wordt uitgegaan van een toekomstige uitbreiding van de snelweg met één baan aan de zuidzijde en er wordt rekening gehouden met een obstakelvrije zone van 15 meter vanaf de huidige witte kantstreep van de buitenste rijbaan.
De afmeting van deze zone bedraagt 100 meter en wordt gemeten vanaf de as van de gehele rijksweg (middenberm). In de overlegzone zullen geschikte functies gevestigd worden, zoals groenvoorziening, waterretentie en windturbines.
Omdat binnen het plangebied geen ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, anders dan de noodzakelijke aanpassingen van de windturbines, vormt het bestemmingsplan geen belemmering ten aanzien an de externe veiligheid binnen dit plan.