direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Buitengebied Valburg - 10 (Windturbines De Grift)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP447-OH01

1.1 Algemeen

De gemeente Nijmegen wil de toepassing van windenergie stimuleren. Het gebruik van fossiele brandstoffen heeft ernstige gevolgen voor het milieu (o.a. luchtvervuiling en klimaatverandering). Windenergie is een belangrijke optie om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Ook voor Nijmegen is windenergie een goede optie om een bijdrage te leveren op het gebied van duurzame energie.

Het collegeakkoord 2002-2006 vermeldt:

“De gemeente Nijmegen zal haar bijdrage leveren aan de Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie en in de komende vier jaar minimaal 10 MegaWatt middels zonne-energie en windenergie realiseren”.

Vanwege de toekomstige ruimtelijke impact zijn verschillende locaties onderzocht op geschiktheid. Bedrijventerrein De Grift is de meest kansrijke locatie voor windturbines. In de MER Waalsprong van 2003 (vastgesteld door de gemeenteraad op 9 juli 2003; raadsvoorstel 139/2003) zijn verschillende hinderaspecten onderzocht (zie de bijlage Milieurapportage Waalsprong 2003, gemeente Nijmegen, bijlage windturbines). Met provincie en buurgemeenten is ook naar geschikte locaties gekeken. Hieruit kwam een strook langs de A15 als meest geschikte locatie. De ontwikkeling van het bedrijventerrein laat nog op zich wachten want er is momenteel maar beperkte behoefte aan grond voor bedrijven. De gemeenteraad wil dat de plaatsing van windturbines voortvarend worden opgepakt, vooruitlopend op de ontwikkeling van het bedrijventerrein.

Op 28 februari 2006 heeft het college het besluit genomen om:

“de ontwikkeling van windturbines vooruit te laten lopen op de ontwikkeling van het bedrijventerrein de Grift en hiertoe een strook van 100 meter direct ten zuiden van de A15 te betrekken”.

Onderzocht is of de gemeente de ontwikkeling van windturbines zelf ter hand kan nemen. Dit lijkt niet aantrekkelijk vanwege financiële regelingen en risico's die de Gemeente dan zou nemen. In het algemeen wordt de ontwikkeling van windturbines in Nederland gedaan door projectontwikkelaars, vaak in samenwerking met grondeigenaren. De rol van de gemeente is dan faciliterend.

De doelstelling kan aldus worden geformuleerd:

“Zo veel mogelijk windvermogen realiseren op bedrijventerrein De Grift in een strook direct ten zuiden van de A15. In deze strook passen op Nijmeegs gebied momenteel 5 windturbines met een maximaal vermogen van 15MW, die een opbrengst leveren gelijk aan het verbruik van ongeveer 7500 huishoudens. De gemeente Nijmegen heeft voor een aantal locaties een grondpositie en is daarnaast faciliterend, zodanig dat de windturbines optimaal kunnen worden ingepast.”

Dit bestemmingsplan biedt het juridisch-planologisch kader om de gewenste ontwikkeling mogelijk te maken.