Plan: | Nijmegen West I - 87 (Hatertseveldweg 284) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP43W87-OH01 |
Het aspect fysieke (brand)veiligheid stelt voorwaarden aan de inrichting van de openbare ruimte, de situering van gebouwen ten opzichte van elkaar, de bluswatervoorziening en de bereikbaarheid.
Op deze locatie zijn een bijeenkomstruimte met appartementen gepland. Vanwege de nabijheid van het spoor (en het daarmee verbonden vervoer van gevaarlijke stoffen) is eerder advies aangevraagd bij de Regionale Brandweer Gelderland-Zuid. Dit advies heeft geen consequenties voor de nu geplande activiteiten.
Ontvluchting en zelfredzaamheid
Ruimtelijke ordening is van invloed op de mate waarin hulpdiensten de incidentlocatie kunnen bereiken en betrokkenen bij een incident in staat zijn een locatie te ontvluchten. In dit kader zijn de mogelijkheden voor ontvluchting en zelfredzaamheid binnen het plangebied getoetst.
Hierbij gaat het er bijvoorbeeld om dat vluchtroutes in het gebouw goed aansluiten op de omgeving.
Voor dit plangebied worden op dit vlak geen problemen voorzien: uiteindelijk zal bij het verlenen van bouw- en gebruiksvergunning gekeken worden of de uitvoering van de vluchtwegen in het pand voldoet.
Situering van gebouwen
In verband met brandveiligheid kan het Bouwbesluit voorwaarden stellen aan de afstand tussen gebouwen onderling en hun positionering of bouwkundige maatregelen eisen om mogelijkheden tot branduitbreiding te beperken.
Op basis van het voorgelegde plan kunnen nog geen conclusies getrokken worden. Eventuele eisen kunnen in het kader van de bouwvergunning gesteld worden.
Bluswatervoorziening
De brandweer stelt eisen aan de beschikbaarheid van bluswater. Gezien het type bebouwing is 60 m3/uvereist. De afstand van de primaire bluswatervoorziening tot de brandweertoegang(en) van de gebouwen mag maximaal 40 meter bedragen. Het geplande pand voldoet aan de afstandsvereiste. De hoeveelheid bluswater ter plekke is waarschijnlijk beperkt t.o.v. de gewenste capaciteit, maar dat is een generiek probleem voor de hele wijk en leidt niet direct tot onacceptabele situaties.
Bereikbaarheid
Wat bereikbaarheid betreft zijn met name de dimensionering van de wegen en de bereikbaarheid van de hoofdtoegang en/of brandweertoegang(en) van het pand vanaf de weg van belang. De brandweertoegang(en) van het pand moet tot op 10 meter door een brandweervoertuig te benaderen te zijn en er moet voorzien zijn in een opstelplaats voor het voertuig.
Overigens is in het kader van de bestemmingsplanwijziging voor het perceel aan de Graafseweg 315 reeds gesproken over het aanbrengen van een sleutelbuis t.b.v. het openen van de poort om de bereikbaarheid van het achterterrein te bevorderen.
De geplande situatie lijkt daarmee aan de bovengestelde voorwaarde te voldoen.
De conclusie luidt dat vanuit het oogpunt van fysieke veiligheid het onderhavige bestemmingsplan voldoet aan de voorwaarden die Brandweer Nijmegen normaal gesproken stelt, behoudens de bluswatersituatie. Dit laatste betreft echter een generiek vraagstuk voor de gehele omgeving.
Het advies van de brandweer is dus positief.
De voorwaarden t.a.v. bereikbaarheid en bluswatervoorziening zijn opgenomen in de 'Nijmeegse Bouwverordening' (artikel 2.5.3 en artikel 5.1.2) en de nota 'Randvoorwaarden en Richtlijnen Brandweer Nijmegen m.b.t. bluswater en bereikbaarheid'.