direct naar inhoud van 3.1 Wonen
Plan: Nijmegen West I - 87 (Hatertseveldweg 284)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP43W87-OH01

3.1 Wonen

Woonvisie 2009-2020

Het gemeentelijk beleid op het gebied van wonen is vastgelegd in de Woonvisie Nijmegen 2009-2020; Wonen Leeft! In de Woonvisie worden de volgende strategische keuzes gemaakt voor Nijmegen:

  • Ongedeelde stad: voorkomen van een tweedeling tussen de bestaande stad en de Waalsprong en binnen wijken en stadsdelen. Het doel blijft om woonmilieus te realiseren waarin mensen graag wonen, met een positief gewaardeerd woonklimaat. Leefbaar, schoon, heel en veilig en met variatie in het aanbod zodat mensen niet noodgedwongen hun wijk uitmoeten als ze aan een nieuwe stap in hun wooncarrière toe zijn. Het behoud van deze doorstromers en stijgers komt de leefbaarheid en sociale structuur ten goede. We richten ons op binnenwijkse wooncarrières en meer treden op de woonladder. Daarvoor is het ook nodig dat het aanbod, de spreiding en de kwaliteit van voorzieningen in orde is. Een ongedeelde stad vraagt om meer dan alleen een gedifferentieerde woningvoorraad.

  • Bewoners binden is het tweede centrale uitgangspunt. We willen zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken. Dat kan alleen als we rekening houden met de individuele wensen en financiële mogelijkheden. Dat kan met een adequaat nieuwbouwbeleid en is ook richtinggevend voor de kwaliteitsimpuls in wijken. Daarnaast willen we ook de kansen benutten om nieuwe bewoners aan te trekken. Dat vraagt om wervende woonmilieus, van hoogstedelijk tot meer ontspannen.

Door een hoge kwaliteit van woningen en woonomgeving en de nodige keuzevrijheid te bieden, kunnen bewoners aan Nijmegen gebonden worden. Hierbij spelen ook voorzieningen, economische structuur en cultureel klimaat een rol.

De opgaven voor het wonen zijn:

1. Verder inlopen van het woningtekort.

2. Continueren integrale wijkaanpak. Doelstelling is het versterken van het woonklimaat, het bieden van positieve keuze aan bewoners en meer variatie in het aanbod.

3. Betaalbaarheid en kwaliteit; wooncarrières mogelijk maken.

4. Extra aandacht voor ouderen, kwetsbare groepen en studenten.

5. Woonruimteverdeling en segregatie. Schaarste moet eerlijk worden verdeeld en noodgevallen verdienen voorrang.

6. Continuering aanpak particuliere voorraad; met name aanpak kamerverhuur en wonen boven winkels.

Woonservicegebieden in Nijmegen

In oktober 2006 heeft het College de notitie 'Woonservicegebieden in Nijmegen' vastgesteld. Kort samengevat is een woonservicegebied een wijk waarin, behalve “gewoon wonen”, optimale condities zijn geschapen voor wonen met zorg en welzijn/dienstverlening, tot en met niet-planbare 24 uurs zorg. Dit heet ook wel 'levensloopbestendige' wijken.

Uitgangspunt is dat in de hele stad mensen zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar omdat niet overal intensieve zorg aan huis georganiseerd kan worden, worden binnen woonservicegebieden clusters van voorzieningen gerealiseerd voor mensen die 24 uur per dag van zorg of toezicht afhankelijk zijn of zorg op afroep nodig hebben. Op die manier kunnen zij in de wijk blijven wonen. De kern van een woonservicegebied is dan ook meestal een wijkservicepunt (zorgkruispunt) met een 'intramurale' voorziening en een dienstencentrum. Daaromheen staan vormen van beschermd en verzorgd wonen temidden van 'gewone' woningen.

Belangrijke onderdelen van ieder woonservicegebied zijn het wonen, de woonomgeving en de voorzieningen. Vanwege het zo lang mogelijk zelfstandig wonen is het van belang dat de woonomgeving toegankelijk, verkeersveilig en sociaal veilig is ingericht. Het College heeft in 2006 daarom een checklist 'toegankelijkheid openbare ruimte' vastgesteld.

In Heseveld is het percentage ouderen (12%) bijna gelijk aan het Nijmeegs gemiddelde (13%). Uit een inventarisatie uit 2007 blijkt dat in Heseveld een tekort is aan woningen voor senioren, zowel aan 'gewone' aangepaste woningen als aan zorgwoningen en beschermd wonen. Uitgangspunt is dan ook om in Heseveld daar waar mogelijk specifieke woningen voor senioren toe te voegen.

Conclusie

Het woningbouwplan Hatertseveldweg 284 past binnen het woonbeleid. De bouw van appartementen past binnen het geschetste woonmilieu. De te bouwen appartementen zijn zowel voor (jonge) senioren als voor starters aantrekkelijk.