Plan: | Haven- en industriegebied Nijmegen West 1979-56 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP41W56-OH01 |
Het Industriegebied Oostkanaalhaven is gelegen in Nijmegen West en grenst aan het Maas Waalkanaal op een van de landtongen in het havengebied. Dit industriegebied heeft zowel een ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer (vanaf de Industrieweg) als vanuit het water (het Maas Waalkanaal).
De bedrijven van de Nijverheidsweg 44 t/m 96 hebben in 2002 een gedeelte van de openbare groenstrook langs de Oostkanaaldijk aangekocht ten behoeve van de uitbreiding van hun bedrijfsterrein. Het betreft een uitbreiding van ongeveer 6,5 meter breed.
De betreffende strook grond maakt deel uit van het vigerende bestemmingsplan “Haven & Industriegebied Nijmegen West 1979”en heeft hier de bestemming “Gronden bestemd voor rivier-en/ of kanaalverbreding”. Conform dit bestemmingsplan is het nu nog niet mogelijk om de strook grond als bedrijventerrein in te richten en als zodanig te gebruiken. Een herziening van het bestemmingsplan is hiervoor nodig.
In het onderhavige bestemmingsplan wordt de strook langs de Oostkanaaldijk voorzien van de bestemming “bedrijventerrein -2”.
Planologie
Koers West
Het kanaal krijgt te maken met een veranderende positie door relaties met ontwikkelingen in de stad. Binnen KoersWest wordt gewerkt aan de revitalisering van het industrieterrein Noord en Oostkanaalhavens. Het streven is onder andere om de bedrijvigheid in dit gebied meer watergebonden te maken. Daarnaast maakt de ontwikkeling van het Waalfront deel uit van de omvorming van het bedrijventerrein aan de Waal tot woon-, werk- en cultuurgebied. Tot slot is de aanleg van een nieuwe Stadsbrug onderdeel van Koers West. Deze komt vanaf de westzijde van de Waalsprong en takt aan op de Energieweg om daarmee verschillende delen van Nijmegen beter met elkaar te verbinden.
Visie kanaalzone
De kanaalzone heeft veel verschillende gedaanten en vormt een fysieke en sociale barrière binnen de stad. Tegelijk is de kanaalzone een kansrijk gebied voor allerlei activiteiten, ontwikkelingen en gebruik. De kanaalzone kan ook een meerwaarde voor de stad opleveren door het als verbindend element te gebruiken. De kanaalzone levert voor veel mensen uit verschillende stadsdelen een interessante verblijfszone.
Stedenbouw
De Oostkanaaldijk is een lange rechte weg langs het kanaal met aan weerszijden bomen in gazon. Ondanks dat hier een doorgaande route langs het kanaal ontbreekt zorgt de groene inrichting langs het kanaal wel voor een visuele verbinding. De groene zone langs het kanaal is van belang voor het aanzien van de waterweg en het bedrijventerrein. Het groen langs de Oostkanaaldijk is waardevol voor de herkenbaarheid van de kanaalzone.
Op het industrieterrein aan de Oostkanaalhaven zijn verschillende bedrijven met wisselende uitstraling gesitueerd. De meeste bedrijven zijn met hun entree naar de Nijverheidsweg geörienteerd. Aan de zijde van de Oostkanaaldijk zijn voornamelijk de achterkanten gelegen. Om te zorgen voor een representatieve overgang van bedrijventerrein naar de groene openbare ruimte is in de koopovereenkomst met de bedrijven overeengekomen de nieuwe erfgrenzen te voorzien van een eenduidige groene erfafscheiding (hek met beplanting)
Uitbreiding van de industriepercelen door de uitgifte van een strook van ongeveer 6 meter en de bijbehorende wijziging in bedrijfsbestemming is stedenbouwkundig aanvaardbaar, omdat er voldoende ruimte overblijft om de waardevolle groene zone met bomen te behouden. Door een strook van 1 meter bebouwingsvrij te laten is daarnaast ruimte om de groene erfafscheiding te maken en te onderhouden. Het bebouwingsvlak mag volledig worden bebouwd met een maximale bebouwingshoogte van 18 meter. Deze bebouwingshoogte sluit aan bij de bebouwingshoogte van het bestaande bedrijventerrein.