Plan: | Nijmegen Neerbosch West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP36000-VG02 |
Het ontwerpbestemmingsplan is aan de diverse instanties voorgelegd. De resultaten van dit overleg zijn, voor zover reacties zijn ontvangen, hieronder vermeld.
Overlegreactie
In artikel 13 Leiding-Gas komt driemaal het woord 'onevenredig' voor in relatie tot de veiligheid van de gasleiding. Gevraagd wordt om dit woord te verwijderen omdat de Gasunie geen consessies doet wat betreft de veiligheid van de leidingen.
Beoordeling
In artikel 13.3.2, 13.3.3 en 13.4.4 (nieuw) is het woord 'onevenredig' geschrapt. Artikel 13.4.3 Toelaatbaarheid is toegevoegd.
Overlegreactie
Rijksweg 73 ligt in het vigerende bestemmingsplan in een bestemmingsvlak met een verkeersbestemming. Het bestemmingsvlak komt exact overeen met de ligging van het aan de rijksweg gerelateerde rijkseigendom en daarmee ook aan het areaal waarover Rijkswaterstaat het beheer voert. Die bestemming is passend omdat het gaat om bermen, klaverbladen en bermsloten van de A73 die fysiek onderdeel zijn van het infrastructurele werk. In het ontwerp bestemmingsplan zijn echter binnen dit bestemmingsvlak delen omgezet in een groenbestemming, welke zich vooral richt op recreatieve functies. Verzocht wordt om het bestemmingsvlak met de verkeersbestemming gelijk te houden aan de ligging daarvan in het vigerende bestemmingsplan.
Beoordeling
De rijksweg (inclusief vluchtstrook) en een zone van 5 meter langs de rijksweg valt binnen de bestemming Verkeer. Daarmee is de bestaande rijksweg ingepast en is een goed beheer van de rijksweg mogelijk. Het is niet wenselijk om de ruime verkeersbestemming uit het vigerende bestemmingsplan Buitengebied (1981) aan te houden. De rijksweg is inmiddels gerealiseerd zodat de ligging van de rijksweg met omliggende groen in het bestemmingsplan kan worden bestemd. In het bestemmingsplan Neerbosch-West is ook geen wegprofiel meer opgenomen, waardoor een ruime verkeersbestemming het dan mogelijk zou maken extra rijbanen aan te leggen. Van een dergelijke ontwikkeling is echter geen sprake. De aangrenzende gronden vallen binnen de bestemming Groen. Binnen de bestemming Groen kunnen ook bermen, bermsloten en geluidwerende voorzieningen worden aangelegd. Verkeers- en wegbewijzeringsborden vallen onder de vergunningsvrije bouwwerken en worden niet aan het bestemmingsplan getoetst (zie bijlage II Besluit Omgevingsrecht).
Overlegreactie
Gevraagd wordt in artikel 14.2.2 onder a "palen- en lichtmasten" te verwijderen. Tevens wordt gevraagd de hoogspanningslijn in het noordwest gedeelte van het bestemmingsplan in de verbeelding op te nemen.
Beoordeling
De gevraagde aanpassingen zijn op de verbeelding en in planregels van het bestemmingsplan verwerkt. Tevens is in artikel 14.3.2, 14.3.3, 14.4.3 en 14.4.4 is het woord 'onevenredig' geschrapt.
Overlegreactie
Het plangebied ligt, vanuit het oogpunt van externe veiligheid, in het invloedsgebied van een groot aantal potentiƫle risicobronnen: het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, over het spoor, over het water en door een hoge druk aardgastransportleiding en de opslag en gebruik van gevaarlijke stoffen bij meerdere inrichtingen die vallen onder het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen. De afstand tussen de bebouwing en deze risicobronnen is echter dusdanig dat het groepsrisico laag is. Conform de Beleidsvisie externe veiligheid van de gemeente Nijmegen kunnen deze riscio's beperkt verantwoord worden of hoeven ze niet verantwoord te worden.
Gezien de ligging van het plangebied binnen het invloedsgebied van meerdere risicobronnen, wordt op algemene aandachtspunten in het kader van rampenbestrijding en zelfredzaamheid gewezen. Voor adequate incidentbestrijding door de hulpdiensten zijn goede bereikbaarheid en voldoende bluswater van groot belang. Beide punten zijn in de huidige situatie in dit plangebied onvoldoende geborgd om adequaat in te kunnen grijpen bij (grootschalige) calamiteiten. Onder goede bereikbaarheid voor de voertuigen van de hulpverleningsdiensten wordt onder meer een ontsluiting van het plangebied en de daarin gelegen bebouwing langs twee onafhankelijke routes verstaan.
Een tweezijdige ontsluiting draagt bij aan de mogelijkheden voor zelfredzaamheid van de personen binnen het plangebied. Daarnaast draagt een actieve risicocommunicatie naar de burgers in het plangebied bij aan hun mogelijkheden om mogelijke gevaren juist in te schatten. Geadviseerd wordt om richting deze burgers actief over deze risico's te communiceren. In geval van een ongeval met toxische gassen is het van belang dat dergelijke stoffen zo min mogelijk in bouwwerken doordringen. Dit gevaar kan beperkt worden door eventuele nieuwe bouwwerken, indien voorzien van luchtbehandelingsinstallaties, uit te rusten met een mogelijkheid om deze installatie snel uit te schakelen. Tot slot kan door het opnemen van externe veiligheidsrisico's als scenario's in bedrijfshulpverleningsplannen adequater en sneller worden gehandeld door instanties binnen het plangebied. Om die reden adviseren wij u hierop aan te dringen bij bedrijven/instellingen binnen het plangebied.
Geadviseerd wordt bovengenoemde beperkingen en verbeteropties te beschouwen in het kader van de verantwoording van het groepsrisico. Deze reactie is opgenomen in Bijlage 7
Advies Veiligheidsregio.
Beoordeling
In paragraaf 5.6 Externe Veiligheid is op deze reactie ingegaan.